فتاحی مقدم, جواد. (1402). اثر تیمارهای پوششی و حفاظتی در میزان انبارمانی دو رقم نارنگی پیج و انشو در سردخانه. سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(2), 191-208. doi: 10.22092/rhsj.2023.361212.1047
جواد فتاحی مقدم. "اثر تیمارهای پوششی و حفاظتی در میزان انبارمانی دو رقم نارنگی پیج و انشو در سردخانه". سامانه مدیریت نشریات علمی, 2, 2, 1402, 191-208. doi: 10.22092/rhsj.2023.361212.1047
فتاحی مقدم, جواد. (1402). 'اثر تیمارهای پوششی و حفاظتی در میزان انبارمانی دو رقم نارنگی پیج و انشو در سردخانه', سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(2), pp. 191-208. doi: 10.22092/rhsj.2023.361212.1047
فتاحی مقدم, جواد. اثر تیمارهای پوششی و حفاظتی در میزان انبارمانی دو رقم نارنگی پیج و انشو در سردخانه. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1402; 2(2): 191-208. doi: 10.22092/rhsj.2023.361212.1047
اثر تیمارهای پوششی و حفاظتی در میزان انبارمانی دو رقم نارنگی پیج و انشو در سردخانه
گروه فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت، پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش
چکیده
این پژوهش جهت حفظ کیفیت و افزایش انبارمانی نارنگی پیج و انشو انجام شد. تیمارها شامل واکس Britex Ti، پاکت پلیاتیلنی، قارچکش تیابندازول (تکتو 60) یک در هزار، پاکت پلیاتیلنی با قارچکش تیابندازول (تکتو 60) و شاهد بود. میوههای تیمار شده نارنگی انشو به مدت 60 روز و نارنگی پیج به مدت 40 روز در سردخانه (5 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85 درصد) نگهداری شدند. در زمانهای 0، 20، 40 و 60 در نارنگی انشو و صفر، 20 و 40 روز در نارنگی پیج شاخصهای کیفی میوه اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد تیمارهای پاکت پلیاتیلنی به تنهایی یا در تلفیق با قارچکش سبب جلوگیری از کاهش وزن، حفظ ضخامت پوست، حفظ آبمیوه، شاخص فناوری (TI) و مواد جامد محلول (TSS) شدند. صفات TSS/TA و pH طی انبارداری در هر دو رقم بطور معناداری افزایش یافت. روشنایی پوست نارنگی انشو طی انبارداری کاهش یافت. در نارنگی پیج روشنایی پوست در میوههای تحت تیمار واکس و قارچکش تکتو 60 (متوسط 58) بطور معناداری کمتر از سایر تیمارها (متوسط 61) بود. میزان a* در انشو (از 37/14 به 83/19) و پیج (از 03/29 به 54/32) طی انبارداری افزایش یافت ولی میوههای پیج درون پاکت پلیاتیلنی و در پایان 40 روز انبارداری بالاترین (9/34) بود. دامنه زاویه رنگ در انشو بین 54/65 (مربوط به پوشش واکس) تا 61/92 (مربوط به شاهد) در روز 60 انبارداری بود. در نارنگی پیج میوههای درون پاکت پلیاتیلنی به تنهایی (25/67) و یا تلفیق با قارچکش (79/65) میزان زاویه رنگ بالاتری داشتند. ارزیابی حسی نشان داد میوههای انشو ضدعفونی شده با قارچکش درون پاکت پلیاتیلنی ظاهر مناسبتری داشتند. نتیجه کلی اینکه میوههای هر دو رقم که با قارچکش تیابندازول ضدعفونی و سپس در پاکت پلیاتیلنی قرار داده شده بودند کیفیت ظاهری و درونی مطلوبی به مدت 40 روز برای نارنگی پیج و 60 روز برای نارنگی انشو داشتند.
Effect of coating and protection treatments on the storability of Page and Unshio mandarin varieties in cold storage
نویسندگان [English]
javad Fatahi Moghadam
Postharvest Physiology and Technology department, Citrus and Subtropical Fruits Research Center, Horticultural Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Ramsar, Iran
چکیده [English]
The aim of this research was increasing quality and storability of Unshio and Page mandarin fruits. Therefore, harvested fruits were invited to 5 groups (120 fruits) with three replications (40 fruits per replicate). The treatments were including: Britex Ti wax (18 wt% wax, 0.2% w/w Imazalil, 0.5 wt% thiabendazole), polyethylene pack (25mm×35cm, 0.01mm thick), thiabendazole fungicide (Tecto 60), Polyethylene pack with Tecto 60 and control. The treated fruits were kept for 60 days (Unshio) and 40 days (page) in cool storage (5°C and 85% RH). Six fruits were randomly selected from each treatment every 20 days intervals, and then measured some quality indices. The results showed that polyethylene pack alone or in combination with fungicide prevented weight loss, kept the peel thickness and reduced the juice percentage, TI and TSS. Also, TSS/TA and pH were significantly increased during storage in both cultivars. The amount of peel lightness decreased during storage. Peel lightness in page fruits which were treated by wax and fungicide was 60 (mean 58). It was significantly less than other treatments (mean 61). The amount of a* increased in Unshio (from 14.77 to 19.83) and Page during storage, but in Page fruits that were covered by polyethylene pack was the highest (34.9) at the end of 40 days storage period. The range of hue angle in Unshio was between 65.54 (wax) and 92.61 (control) at the end of storage. Page fruits had the higher hue angle when treated by polyethylene pack alone (67.25), or in combination with Tecto 60 (65.79). According to sensory analysis, the fruits were treated by Tecto 60 and covered by a polyethylene pack, had significantly the better appearance during 60 (Unshio) and 40 (page) days after beginning of storage.