پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران
چکیده
تغییرات اقلیمی یک واقعیت غیرقابل انکار هستند که در سالهای اخیر با توجه به افزایش تولید گازهای گلخانهای، با سرعت بیشتر در حال گسترش میباشند. فاکتورهای اقلیمی مهمترین عوامل محیطی هستند که میتوانند مستقیماً بر توزیع گونههای مختلف درختان خشکمیوه تأثیر بگذارند. اقلیم و خصوصاً دمای هوا تأثیرات گستردهای را بر رشد و عملکرد درختان خشکمیوه مانند پسته، بهویژه در مناطق گرم و خشک دارند. در این مقاله سعی میگردد که مروری بر تولید و عملکرد پسته در راستای تغییرات اقلیمی انجام شود. گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی موجب افزایش دما و کاهش تأمین نیاز سرمایی درختان در دوره خواب میگردد. از طرفی شروع زود هنگام مراحل فنولوژیکی از جمله گلدهی در برخی مناطق، باعث افزایش احتمال سرمازدگی در پسته میشود که در سالهای اخیر تبدیل به یکی از معضلات مهم کشاورزی شده است. بررسی رابطه بین عملکرد پسته و برخی متغیرهای مستقل در طی سالهای متمادی نشان میدهد که میزان تولید پسته علاوه بر عملکرد سال گذشته به یکسری متغیرهای وابسته به دما، مانند تعداد ساعات دماهای زیر 2/7 درجه سانتیگراد و بالاتر از 3/18 درجه سانتیگراد در دوره خواب و ساعات دمای بیش از 7/26 درجه سانتیگراد در ابتدای فصل رشد وابسته میباشد. باتوجه به اینکه تغییرات اقلیمی در سطح وسیع قابل کنترل نیستند، مدیریت مناسب و همسو با این تغییرات طبیعی، اصلاح ارقام و اجرای برنامههای فیزیولوژیکی مناسب میتواند جهت کاهش خسارت حائز اهمیت باشد.
Investigating the effect of climate change on pistachio yield
نویسندگان [English]
Najmeh Pakdaman؛ Amanollah Javanshah؛ Marieh Nadi
Pistachio Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rafsanjan, Iran
چکیده [English]
Climate changes are an undeniable fact that are expanding at a faster rate in recent years, due to the increase in greenhouse gas production. Climate factors are the most important environmental parameters that directly affect the distribution of different species of nut trees. Climate parameters, especially air temperature, have wide effects on the growth and production of nut trees such as pistachio, particularly in hot and dry regions. The aim of this article was to review pistachio production in line with climate changes. Global warming and climate changes cause an increase in air temperature and thereby a decrease in chilling requirement of the trees during the rest period. On the other hand, the early start of pistachio phonological stages as flowering increases the probability of frost in some areas, which has become one of the most important agricultural problems in recent years. Studying the relationship between pistachio yield and some independent variables during consecutive years indicated that subsequent production, in addition to the previous yield, depends on some temperature-dependent variables, such as the hours of temperature below 7.2 °C and above 18.3 °C during the rest period and the hours of temperature above 26.7 °C at the beginning of growing season. As climate changes cannot be controlled on a wide scale, appropriate management in line with these natural changes, modification of varieties and implementation of suitable physiological programs would be important to reduce annual damage.
کلیدواژهها [English]
Climate, Chilling requirement, Global warming, Pistachio production