سیبزمینی چهارمین محصول پرمصرف در جهان است. در هنگام برداشت ماشینی، غدهها در معرض انواع مختلفی از بارهای ضربهای قرار میگیرند که باعث آسیب به غدههای سیبزمینی شده و زیان اقتصادی برای کشاورزان و صنایع پس از برداشت به همراه دارد (2). چهار عامل کلی که باعث صدمات به غدهها میشوند عبارتند از: 1- شرایط خاک، 2- شرایط غده، 3- دما و 4- عملکرد سیبزمینیکن (4). رقم، تاریخ برداشت و رطوبت خاک نیز تأثیر معنیداری بر میزان صدمات وارده بر سیبزمینی در هنگام برداشت و انبارمانی دارند (1). در این نوشتار تنها عملکرد سیبزمینیکن مورد بررسی قرار میگیرد در حالیکه سایر عوامل نیز ممکن است به همان اندازه در ایجاد صدمات به غده مهم باشند.
حجم موادی که روی زنجیرهای (سَرندهای) سیبزمینیکن (شکل 1) به هنگام برداشت قرار میگیرد، شامل: سیبزمینی و خاک میباشد. این حجم از مواد بستگی به عمق کار تیغه و سرعت پیشروی دارد (3). تغییرات عملکرد سیبزمینی تأثیر محسوسی بر حجم مواد روی نقالههای سیبزمینیکن ندارد. عواملی که حجم خاک روی این سرندها را تغییر میدهند شامل: نوع خاک، رطوبت و فشردگی آن میباشند.