یاسمی, مهران, محمد زاده, بهروز, قائم مقامی, سید سهیل. (1402). روش های سنتی و نوین خشک کردن ریز ماهیان، ساردین و موتو ماهی، در استان هرمزگان – مناطق صیادی جزیره قشم. سامانه مدیریت نشریات علمی, 7(پاییز و زمستان 1402), 21-32.
مهران یاسمی; بهروز محمد زاده; سید سهیل قائم مقامی. "روش های سنتی و نوین خشک کردن ریز ماهیان، ساردین و موتو ماهی، در استان هرمزگان – مناطق صیادی جزیره قشم". سامانه مدیریت نشریات علمی, 7, پاییز و زمستان 1402, 1402, 21-32.
یاسمی, مهران, محمد زاده, بهروز, قائم مقامی, سید سهیل. (1402). 'روش های سنتی و نوین خشک کردن ریز ماهیان، ساردین و موتو ماهی، در استان هرمزگان – مناطق صیادی جزیره قشم', سامانه مدیریت نشریات علمی, 7(پاییز و زمستان 1402), pp. 21-32.
یاسمی, مهران, محمد زاده, بهروز, قائم مقامی, سید سهیل. روش های سنتی و نوین خشک کردن ریز ماهیان، ساردین و موتو ماهی، در استان هرمزگان – مناطق صیادی جزیره قشم. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1402; 7(پاییز و زمستان 1402): 21-32.
روش های سنتی و نوین خشک کردن ریز ماهیان، ساردین و موتو ماهی، در استان هرمزگان – مناطق صیادی جزیره قشم
1استاد تمام شیلات موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران. ایران.
2دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، گلستان، ایران.
33 استادیار، دامپزشکی، موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران. ایران.
چکیده
خشک کردن ماهی یکی از روشهای مهم و رایج نگهداری ماهی در سراسر دنیاست که به روشهای سنتی و نوین قابل اجراست. ماهی ساردین و موتو از مهمترین ماهیان ترکیب صید سطح زی در جزیره قشم می باشند، بطوریکه با میزان صید بیش از 54 هزار تن در سال، در توسعه اقتصادی این جزیره نقش مهمی را ایفا می نمایند .میزان بالای صید ماهیان سطحزی ریز و رایج بودن تولید فرآورده خشک شده از این ماهیان در سواحل جنوب ایران، از مزایای بالقوه توسعه خشک کردن ماهی در سواحل جنوبی ایران است.گرچه فناوری های جدیدی همچون خشک کردن با هوای داغ(آون)، مایکروویو، بخار فوق گرم، اشعه مادون قرمز، پمپ حرارتی، خشک کردن تحت خلاء ،خشک کردن انجمادی و ترکیبی از این فناوری ها در سال های اخیر بسیار مورد توجه بوده اند، لیکن خشک کردن سنتی و با استفاده از نور خورشید، هنوز متداولترین روش خشک کردن ریز ماهیان در مناطق گرمسیری وساحلی دنیا درمهمترین مناطق صید ماهیان سطح زی خصوصا جزیره قشم می باشد. شناخت مزایا و معایب روشهای نوین و سنتی میتواند به تعیین رویکرد مناسب در توسعه صنعت خشک کردن ماهی در جزیره قشم کمک نماید.
3Institute of Agricultural Education and Extension, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
چکیده [English]
drying, which can be done in both traditional and contemporary ways. Potential advantages of the growth of fish drying on this island include the large sardine harvests and the frequent manufacture of dried goods from these fish. Knowing the benefits and drawbacks of contemporary and traditional approaches can assist choose the best strategy for the growth of the fish drying sector. Material and Methods: The traditional way of drying fish relies on solar energy and sunshine, whereas contemporary drying techniques are varied and include employing heat pumps, microwaves, and heated smoke, among others. The most significant benefits of current drying techniques over conventional drying techniques are greater product quality, better drying process control, and shorter drying times. When compared to conventional methods, new methods have a number of drawbacks, including high costs, the requirement for specialized knowledge and skills for implementation, a lack of readily available new technology, and significant energy consumption. It is significant to remember that the safety and quality of dried fish depend on a number of factors, including the initial quality of the fish, hygiene measures during processing, and storage conditions. Conclusion: In general, improving process control, shortening drying time, and improving product quality are considered advantages of new drying methods compared to conventional methods. On the other hand, the need for high investment, high energy consumption, complexity of implementation, and restricted access to technology are considered disadvantages of new methods. Therefore, it is advised that modern sardine drying techniques be developed taking into account the infrastructure that already exists on Qeshm Island.