Shoja, Banafsheh, Mottalebi, Abbasali, Akbari-adergani, Behrouz, Rokni, Noordahr. (1402). The effect of chitosan coating enriched with orange peel (Citrus sinensis) waste extract on extending preservation and chemical and functional properties of refrigerated beluga sturgeon (Huso huso) fillet. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/ari.2024.364056.2938
Banafsheh Shoja; Abbasali Mottalebi; Behrouz Akbari-adergani; Noordahr Rokni. "The effect of chitosan coating enriched with orange peel (Citrus sinensis) waste extract on extending preservation and chemical and functional properties of refrigerated beluga sturgeon (Huso huso) fillet". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1402, -. doi: 10.22092/ari.2024.364056.2938
Shoja, Banafsheh, Mottalebi, Abbasali, Akbari-adergani, Behrouz, Rokni, Noordahr. (1402). 'The effect of chitosan coating enriched with orange peel (Citrus sinensis) waste extract on extending preservation and chemical and functional properties of refrigerated beluga sturgeon (Huso huso) fillet', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/ari.2024.364056.2938
Shoja, Banafsheh, Mottalebi, Abbasali, Akbari-adergani, Behrouz, Rokni, Noordahr. The effect of chitosan coating enriched with orange peel (Citrus sinensis) waste extract on extending preservation and chemical and functional properties of refrigerated beluga sturgeon (Huso huso) fillet. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1402; (): -. doi: 10.22092/ari.2024.364056.2938
The effect of chitosan coating enriched with orange peel (Citrus sinensis) waste extract on extending preservation and chemical and functional properties of refrigerated beluga sturgeon (Huso huso) fillet
11Department of Food Hygiene, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
2Department of Food Hygiene, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
3Food and Drug Administration
Ministry of Health and Medical Education
Tehran
Iran
چکیده
Fish is a crucial component of the diet in both developed and developing countries. It is highly digestible and contains a suitable combination of essential amino acids such as lysine and methionine, which are essential for good health and nutrition. The health benefits of essential polyunsaturated lipid acids, including omega-3 and omega-6 fats, have stimulated interest in increasing seafood intake. However, fresh fish is one of the most perishable foods due to the potent action of autolytic enzymes and microbial activity. In this study, chitosan biofilms containing different concentrations of the orange-peel extract (0.5, 1.0, and 1.5%) were prepared and their physical factors including water vapor permeability (WVP), color, and water solubility (WS) were characterized. Enriching the chitosan-based coatings with orange peel extracts improved physical characteristic factors and WVP, color and WS improved for extending preservation of refrigerated beluga sturgeon so that significant difference in these factors were observed between the enriched coatings and control ones (p<0.05). The fish fillets were analyzed for total lipid (3.33 ± 0.41%), crude protein (14.90 ± 1.04%) and total volatile base nitrogen (10.12 ± 1.15 mg N/100 gr) and then subjected to the three treatments as well as blank coatings with 0.0-1.5% levels of orange peel waste extract for 14 days in 4 ⁰C. The results revealed that the biofilm enriched with 1.5% orange peel waste extract was effective on preserving phenolic compounds and maintaining antioxidant properties of fish fillets during preservation period (p<0.05). The findings of this study revealed that chitosan coating enriched with orange peel extract improved physical factors in the coatings and preserved the antioxidant compounds in the fish fillets and maintained their shelf life through two week refrigerated time.
اثر پوشش کیتوزان غنی شده با عصاره ضایعات پوست پرتقال (Citrus sinensis) بر افزایش حفظ و خواص شیمیایی و عملکردی فیله ماهیان خاویاری بلوگا (Huso huso) یخچالی
چکیده [English]
ماهی یکی از اجزای حیاتی رژیم غذایی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. بسیار قابل هضم است و حاوی ترکیب مناسبی از اسیدهای آمینه ضروری مانند لیزین و متیونین است که برای سلامتی و تغذیه ضروری هستند. مزایای سلامتی اسیدهای لیپید چند غیراشباع ضروری، از جمله چربی های امگا 3 و امگا 6، علاقه به افزایش مصرف غذاهای دریایی را برانگیخته است. با این حال، ماهی تازه به دلیل عملکرد قوی آنزیم های اتولیتیک و فعالیت میکروبی یکی از فاسد شدنی ترین مواد غذایی است. در این مطالعه، بیوفیلمهای کیتوزان حاوی غلظتهای مختلف عصاره پوست پرتقال (5/0، 0/1 و 5/1 درصد) تهیه و عوامل فیزیکی آنها شامل نفوذپذیری بخار آب (WVP)، رنگ و حلالیت در آب (WS) مشخص شد. غنیسازی پوششهای مبتنی بر کیتوزان با عصارههای پوست پرتقال فاکتورهای مشخصه فیزیکی را بهبود بخشید و WVP، رنگ و WS برای نگهداری طولانیمدت ماهیان خاویاری بلوگا در یخچال بهبود یافت، به طوری که تفاوت معنیداری در این عوامل بین پوششهای غنیشده و شاهد مشاهده شد (05/0p<). فیلههای ماهی از نظر چربی کل (41/0 ± 33/3 درصد)، پروتئین خام (04/1 ± 90/14 درصد) و نیتروژن پایه فرار کل (100/1 ± 12/10 میلیگرم N/100 گرم) آنالیز شدند و سپس تحت سه تیمار و همچنین پوششهای خالی قرار گرفتند. با سطوح 0.0-1.5% عصاره ضایعات پوست پرتقال به مدت 14 روز در دمای 4⁰C. نتایج نشان داد که بیوفیلم غنی شده با 5/1 درصد عصاره ضایعات پوست پرتقال در حفظ ترکیبات فنلی و حفظ خواص آنتی اکسیدانی فیله ماهی در طول دوره نگهداری موثر بود (05/0p<). یافتههای این مطالعه نشان داد که پوشش کیتوزان غنیشده با عصاره پوست پرتقال باعث بهبود فاکتورهای فیزیکی در پوششها و حفظ ترکیبات آنتیاکسیدانی فیلههای ماهی و حفظ ماندگاری آنها در مدت دو هفته در یخچال شد.