1آزمایشگاه عسل و فرآورده های زنبورعسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ایران
2پژوهشگر بخش تحقیقات زنبورعسل موسسه تحقیقات علوم دامی کشور/ سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده
در مبحث اصالتسنجی عسل، علاوه بر منشاء گیاهی و منطقه جغرافیایی تولید عسل، تقلب در عسل به شیوههای متفاوتی بر میزان ساکارز آن موثر است. منشاء ساکارز عسل تقلبی میتواند شامل افزودنی ساکارز، تغذیه مصنوعی زنبور عسل با ساکارز یا برداشت نارس عسل باشد. علاوه بر عوامل طبیعی متعددی که موجب تنوع در عسل و خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن میشوند، عوامل و شیوههای متعدد تقلب در عسل نیز موجب شده که نتوان تنها بر اساس چند فاکتور معدود همچون ساکارز، به کیفیت عسل پی برد. با توجه به تعداد زیاد این عوامل تاثیرگذار، جهت تمایز و ارزیابی اصالت عسل بهتر است از روشهای چندمتغیره آماری همچون روش آنالیز اجزای اصلی (PCA) استفاده نمود. این روش میتواند حجم دادههای آماری را کاهش دهد. در نهایت، نتایج به دست آمده از PCA با تحلیل واریانس متغیرها و دادهها میتواند جهت تشخیص الگوی دادهها، دستهبندی و اصالتسنجی عسل مورد استفاده قرار گیرد.
Is sucrose a correct criterion for determining the quality of honey?
نویسندگان [English]
Marjan Borazjani1؛ Naser Tajabadi2
1Laboratory of honey and products of honeybees; Animal science research institute of Iran; Agricultural Research Education and Extension Organization; Iran
2Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research Education and Extension Organization, Karaj, Iran
چکیده [English]
In the topic of honey authenticity, in addition to the plant origin and geographical area of honey production, honey adulteration affects its sucrose content in different ways. The origin of sucrose in adulterated honey can include sucrose additives, artificial feeding of bees with sucrose, or immature honey harvesting. In addition to the many natural factors that cause diversity in honey and its physicochemical properties, the many factors and methods of honey fraud have also caused that it is not possible to determine the quality of honey based only on a few factors such as sucrose. Considering the large number of these influencing factors, it is better to use statistical multivariate methods such as principal component analysis (PCA) to distinguish and evaluate the authenticity of honey. This method can reduce the amount of statistical data. Finally, the results obtained from PCA with variance analysis of variables and data can be used to identify data patterns, categorize and measure the authenticity of honey.
کلیدواژهها [English]
Honey authenticity", "Honey quality control", "Physicochemical factors", "Sucrose", "Multivariate analysis of principal components"