1دانشجوی دکتری، گروه ترویج و آموزش کشاورزی پایدار، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران.
2استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی پایدار، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران.
3دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی پایدار، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران.
4دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی پایدار، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران.
چکیده
با توجه به چالشها و ضعفهای متعدد در زمینه امنیت غذایی پایدار با رویکرد اقتصاد مقاومتی در مناطق روستایی استان خوزستان، شناسایی ابعاد موضوع ضرورت یافته است. با توجه به اینکه مبحث امنیت غذایی و اقتصاد مقاومتی پدیدهای تک وجهی نبوده و صرفاً از طریق روشهای کمی نمیتوان به تحلیل و کنکاش عمیق آنها پرداخت، ضرورت مطالعه کیفی و تحلیل عمقی آن از درجه اهمیت بالایی برخوردار است. در این تحقیق به منظور شناسایی معیارها و زیرمعیارهای امنیت غذایی پایدار با رویکرد اقتصاد مقاومتی، از روشهای کیفی تحلیل محتوا، مصاحبه نیمهساختاریافته، گروه متمرکز و روش طوفان اندیشه استفاده شد. نقطه نظرات مصاحبه شوندگان از طریق کدگذاری نظاممند، استخراج و مؤلفهها و الگوی پیش فرض تعیین شد. در گام اول با استفاده از روش بررسی منابع و سوابق تحقیق و تحلیل محتوا 12 معیار و 65 زیرمعیار شناسایی و سپس با مصاحبه با کارشناسان و روش گروه متمرکز و جلسات طوفان اندیشه با 35 نفر از خبرگان، 7 معیار و 35 زیرمعیار که خبرگان با درصد 70 و بالاتر بر آنها اجماع نظر داشتند، استخراج گردید. این معیارها و زیرمعیارها به عنوان معیارهای امنیت غذایی پایدار با رویکرد اقتصاد مقاومتی در مناطق روستایی استان خوزستان شناسایی شدند. پیشنهاد میگردد برنامهریزان بخش کشاورزی این ابعاد را برای تحقق امنیت غذایی با رویکرد اقتصاد مقاومتی در مناطق روستایی استان خوزستان مورد توجه قرار دهند.
Identifying the conceptual model of sustainable food security with a resistance economy approach in the rural community of Khuzestan province: a qualitative approach
نویسندگان [English]
Sh. Asadi1؛ A. Noorollah Noorivandi2؛ A.R. Ommani3؛ M.S. Sabouri4
1PhD Student, Department of Agricultural Extension and Education, Shoushtar Branch, Islamic Azad University, Shoushtar, Iran
2Assistant Professor, Department of Agricultural Extension and Education, Shoushtar Branch, Islamic Azad University, Shoushtar, Iran.
3Associate Professor, Department of Agricultural Extension and Education, Shoushtar Branch, Islamic Azad University, Shoushtar, Iran
4Associate Professor, Department of Agricultural Extension and Education, Garmsar Branch, Islamic Azad University, Garmsar, Iran
چکیده [English]
Considering the many challenges and weaknesses in the field of sustainable food security with the approach of resistance economy in the rural areas of Khuzestan province, it is very necessary to identify the. Considering that the topic of food security and resistance economy is not a one-sided phenomenon and it is not possible to analyze and explore them in depth only through quantitative methods, the necessity of qualitative study and in-depth analysis is of great importance. In this research, a qualitative paradigm was used, and in order to identify the criteria and sub-criteria of sustainable food security with a resistance economy approach, the qualitative methods of content analysis, semi-structured interview, focus group and brainstorming method were used. Through systematic coding, the points of view of the interviewers were extracted and the components and the default pattern were determined. In the first step, 12 criteria and 65 sub-criteria were identified by using the method of reviewing sources and records of research and content analysis, and then by interviewing experts and using the focus group method and brainstorming sessions with 35 experts, 7 criteria and 35 sub-criteria were identified by the experts 70% and above had a consensus opinion on them, it was extracted. These criteria and sub-criteria were identified as sustainable food security criteria with a resistance economy approach in rural areas of Khuzestan province. It is suggested that the planners of the agricultural sector pay attention to these dimensions.