1گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2دانشگاه شیراز-دانشکده کشاورزی-بخش اقتصادکشاورزی
چکیده
کارایی اقتصادی-محیطزیستی به عنوان کارایی استفاده از منابع محیطزیستی برای تامین نیازهای بشر تعریف گردیدهاست. این مفهوم میتواند معیار مناسبی برای ارزیابی پایداری تولید محصولات و کارایی اقتصادی آن به شمار آید. باتوجهبه اینکه تولید محصولات کشاورزی با ایجاد اثرات محیطزیستی همراه است و در مقیاس جهانی بیشترین میزان مصرف آب برای تولید محصولات کشاورزی استفاده میشود، بنابراین در این مطالعه بهمنظور بررسی اثرات محیطزیستی تولید جو، از شاخص ردپایآب استفاده شد. برای این منظور ابتدا ردپای آب جو در استانهای کشور طی دوره 1399-1379 محاسبه و سپس کارایی اقتصادی- محیطزیستی تولید جو برآورد شد. متوسط سهم اجزای ردپایآب آبی، سبز و خاکستری در 31 استان کشور، در دورهزمانی 1399-1379 به ترتیب 12،74و 14 درصد است. نتایج برآورد تابع تولید مرزی تصادفی تولید محصول جو با استفاده از مدل کارایی متغیر در طول زمان نشان داد که در طول زمان متغیرهای نهادهترکیبی، ردپایآب آبی و ردپایآب سبز اثر معنیداری بر تولید این محصول دارند. نتایج همچنین بیانگر این است که استانهای ایلام، قم و اصفهان کمترین کارایی اقتصادی-محیطزیستی و استانهای کهگیلویهوبویراحمد، کرمانشاه و کردستان به ترتیب بیشترین کارایی اقتصادی-محیطزیستی تولید جو را به خود اختصاص دادهاند. میانگین کل کارایی اقتصادی-محیطزیستی تولید گندم 0.94 برآورد شد. همچنین نتایج برآورد مدل ناکارایی نشان میدهد که کارایی اقتصادی-محیطزیستی تولید جو برای مناطقی با تولید ناخالصداخلیسرانه و میزان بارندگی بالاتر، بیشتر است. بهعبارتی، متغیرهای تولید ناخالصداخلیسرانه و میزان بارندگی سالانه اثر منفی بر ناکارایی اقتصادی-محیطزیستی تولید جو دارند.
Calculation of Economic-Environmental Efficiency of Barely Production: Based on Water Footprint
نویسندگان [English]
Hamed Ghiasi1؛ azar sheikhzeinoddin2
1Shiraz university
2Shiraz university
چکیده [English]
Economic-environmental efficiency is defined as the efficiency in the use of environmental resources to satisfy human needs. Since the production of agricultural products is associated with the creation of environmental impacts and on a global scale, most of the water consumption is used for the production of agricultural products, so in this study, the water footprint index was used to measure the environmental impact impacts of barley production. To this end, the water footprint of barely in the provinces of the country was calculated in the period 1379-1399 and therefore the economic and environmental efficiency of barley production was estimated. The average share of the blue, green, and gray water footprint components in 31 provinces in the period 1379-1399 is 12, 74, and 14% respectively. The results also show that the provinces of Ilam, Qom, and Isfahan have the lowest economic-environmental efficiency, and the provinces of Kohgiluyeh and Boyer Ahmad, Kermanshah, and Kurdistan have the highest economic-environmental efficiency in barley production, respectively. The overall average economic and environmental efficiency of wheat production was estimated at 0.94. Furthermore, the results of the estimation of the inefficiency model show that the economic and environmental efficiency of barley production is higher for regions with higher GDP per capita and more rainfall. In other words, the variables of per capita GDP and annual rainfall negatively affect the economic and environmental inefficiency of barely.
کلیدواژهها [English]
Economic-environmental efficiency, water footprint, Barely, stochastic frontier production function