پیری, فرشته, مرادی, ابراهیم, حسینی, سید مهدی, دادرس مقدم, امیر. (1402). عوامل موثر بر تمایل به مصرف روغنهای غیر تراریخته در شهر زاهدان به روش دو مرحلهای هکمن. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.30490/aead.2023.360486.1478
فرشته پیری; ابراهیم مرادی; سید مهدی حسینی; امیر دادرس مقدم. "عوامل موثر بر تمایل به مصرف روغنهای غیر تراریخته در شهر زاهدان به روش دو مرحلهای هکمن". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1402, -. doi: 10.30490/aead.2023.360486.1478
پیری, فرشته, مرادی, ابراهیم, حسینی, سید مهدی, دادرس مقدم, امیر. (1402). 'عوامل موثر بر تمایل به مصرف روغنهای غیر تراریخته در شهر زاهدان به روش دو مرحلهای هکمن', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.30490/aead.2023.360486.1478
پیری, فرشته, مرادی, ابراهیم, حسینی, سید مهدی, دادرس مقدم, امیر. عوامل موثر بر تمایل به مصرف روغنهای غیر تراریخته در شهر زاهدان به روش دو مرحلهای هکمن. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1402; (): -. doi: 10.30490/aead.2023.360486.1478
عوامل موثر بر تمایل به مصرف روغنهای غیر تراریخته در شهر زاهدان به روش دو مرحلهای هکمن
1کارشناس ارشدگروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشکده مدیریت و اقتصاد، زاهدان، ایران
2استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشکده مدیریت و اقتصاد، زاهدان، ایران
3گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و مدیریت، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
چکیده
در گیاه تراریخته، ساختار ژنتیکی آن تغییر یافته که این تغییر معمولا جهت بهبود مقاومت گیاه به برخی آفات یا بیماریها و همچنین در راستای بهبود عملکرد گیاه صورت میپذیرد. یکی از محصولات که به دو صورت تراریخته و غیر تراریخته در بازار یافت میشود روغن خوراکی میباشد که در این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر تمایل به مصرف روغنهای غیر تراریخته در شهر زاهدان با استفاده از روش دو مرحلهای هکمن در سال 1400-1401 پرداخته شده است. با توجه به حجم جامعه، بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 300 نفری به صورت نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شده و پرسشنامه محقق ساخته در بین آنها توزیع و جمعآوری شده است. نتایج مدل حداقل مربعات معمولی با نتایج مدل پروبیت مشابه بوده و نشان میدهد که سه متغیر نگرش فردی، سالهای آموزش و میزان درآمد سرپرست خانوار به ترتیب به میزان 33/0، 57/0 و 15/0 بیشترین تأثیر مثبت و معنادار را بر تمایل به مصرف روغنهای غیر تراریخته داشتهاند. با توجه به نتایج میتوان پیشنهاد داد که با آگاهسازی آحاد مردم جامعه و تغییر نگرش افراد و همچنین با ارتقا سطح تحصیلات و درآمد افراد میتوان انتظار داشت که تمایل به مصرف روغنهای غیر تراریخته در شهر زاهدان افزایش یابد.
Factors affecting the willingness to consume non-transgenic oils in Zahedan city using Heckman's two-stage method
نویسندگان [English]
Fereshteh Piri1؛ ebrahim moradi2؛ seyed mehdi hosseini3؛ amir dadrasmoghadam2
1Department of Agricultural Economics, Faculty of Management and Economics, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran
2Assistant Professor, Department of Agricultural Economics, Faculty of Management and Economics, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran
3Department of Agricultural Economics, Faculty of Economics and Management, Sistan and Baluchestan University, Zahedan, Iran
چکیده [English]
In a transgenic plant, its genetic structure has been changed, and this change is usually done to improve the plant's resistance to some pests or diseases, and also to improve the plant's performance. One of the products that can be found in the market in both transgenic and non-transgenic forms is edible oil. In this research, the factors affecting the willingness to consume non-transgenic oils in Zahedan city were investigated using a two-stage method. Hekman was paid in 2022. According to the size of the population, based on Cochran's formula, a sample size of 300 people was selected by simple random sampling, and a researcher-made questionnaire was distributed and collected among them. The results of the ordinary least squares model are similar to the results of the probit model and show that the three variables of individual attitude, years of education and income of the head of the household have the highest positive effect by 0.33, 0.57 and 0.15 respectively. have had a significant effect on the tendency to consume non-transgenic oils. According to the results, it can be suggested that by informing people in the society and changing people's attitudes, as well as by improving the level of education and income of people, it can be expected that the desire to consume non-transgenic oils in Zahedan city will increase.