افضلی نیا, صادق, بوستانی, علیداد, کریمی, عبدالحمید, محمدی, دادگر, علوی منش, سید منصور, زارع, ماشاءاله, نوروزی, علی. (1402). اثر آبپاشی روی یونجه قبل از بستهبندی بر تلفات کمی و کیفی علوفه بستهبندی شده (مطالعه موردی در استان فارس). سامانه مدیریت نشریات علمی, 24(85), 39-56. doi: 10.22092/amsr.2023.362561.1455
صادق افضلی نیا; علیداد بوستانی; عبدالحمید کریمی; دادگر محمدی; سید منصور علوی منش; ماشاءاله زارع; علی نوروزی. "اثر آبپاشی روی یونجه قبل از بستهبندی بر تلفات کمی و کیفی علوفه بستهبندی شده (مطالعه موردی در استان فارس)". سامانه مدیریت نشریات علمی, 24, 85, 1402, 39-56. doi: 10.22092/amsr.2023.362561.1455
افضلی نیا, صادق, بوستانی, علیداد, کریمی, عبدالحمید, محمدی, دادگر, علوی منش, سید منصور, زارع, ماشاءاله, نوروزی, علی. (1402). 'اثر آبپاشی روی یونجه قبل از بستهبندی بر تلفات کمی و کیفی علوفه بستهبندی شده (مطالعه موردی در استان فارس)', سامانه مدیریت نشریات علمی, 24(85), pp. 39-56. doi: 10.22092/amsr.2023.362561.1455
افضلی نیا, صادق, بوستانی, علیداد, کریمی, عبدالحمید, محمدی, دادگر, علوی منش, سید منصور, زارع, ماشاءاله, نوروزی, علی. اثر آبپاشی روی یونجه قبل از بستهبندی بر تلفات کمی و کیفی علوفه بستهبندی شده (مطالعه موردی در استان فارس). سامانه مدیریت نشریات علمی, 1402; 24(85): 39-56. doi: 10.22092/amsr.2023.362561.1455
اثر آبپاشی روی یونجه قبل از بستهبندی بر تلفات کمی و کیفی علوفه بستهبندی شده (مطالعه موردی در استان فارس)
2بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس
4بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
5ایستگاه آموزش مرودشت، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
چکیده
در این تحقیق اثر مرطوب نمودن لایه سطحی یونجه بر مقدار تلفات کمی و کیفی آن بررسی شد. پژوهش در قالب آزمایش یک بار خرد شده با 12 تیمار و سه تکرار به مدت دو سال (1399 تا 1401) اجرا شد. تیمارها شامل مقدار آب پاشش شده در چهار سطح 0، 250، 350 و 450 لیتر در هکتار به عنوان فاکتور اصلی و فاصله زمانی بین آبپاشی و بسته بندی علوفه در سه سطح بلافاصله پس از آبپاشی، نیم ساعت بعد از آب پاشی و یک ساعت بعد از آبپاشی به عنوان فاکتور فرعی بود. تلفات کمی یونجه شامل تلفات در قسمت بردارنده و محفظه تراکم، تلفات حمل و نقل و تلفات کل و فاکتورهای کیفی علوفه شامل ماده خشک، پروتئین خام، چربی، ماده آلی، خاکستر، الیاف نامحلول در پاک کننده اسیدی، الیاف نامحلول در پاک کننده خنثی و مقدار آفلاتوکسین بعد از شش ماه انبارمانی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که آبپاشی روی یونجه به مقدار 450 لیتر آب در هکتار نسبت به تیمار بدون آبپاشی (تیمار شاهد)، تلفات بردارنده بیلر، محفظه تراکم بیلر، تلفات حمل و نقل و تلفات کل را به ترتیب به مقدار 4/20، 3/34، 7/4 و 1/21 درصد کاهش داد. فاصله زمانی بین آبپاشی و بسته بندی یونجه اثر معنیداری بر تلفات کمّی یونجه در مرحله بستهبندی و حمل و نقل نداشت. همچنین نتایج نشان داد که آبپاشی روی یونجه، خواص کیفی یونجه بستهبندی شده را در مدت انبارمانی (شش ماه) تحت تأثیر منفی خود قرار نمیدهد و باعث کاهش کیفیت یونجه بستهبندی شده، نمیشود.
Effect of water spraying on alfalfa hay before baling on the quantitative and qualitative losses of baled hay (case study in Fars province)
نویسندگان [English]
Alidad Boostani2؛ Abdolhamid Karimi2؛ dadgar mohammadi3؛ Seiid Mansur Alavimanesh4؛ Mashaallah Zare4؛ Ali Nouroozi5؛
2Department of Animal Science Research, Fars Research and Education Center for Agriculture and Natural Resources, AREEO, Shiraz, Iran. P.O.Box:71555-617
3Fars Research and Education Center for Agriculture and Natural Resources
4Department of Agricultural Engineering Research, Fars Research and Education Center for Agriculture and Natural Resources, AREEO, Shiraz, Iran
5Education Center of Marvdasht, Fars Research and Education Center for Agriculture and Natural Resources, AREEO, Shiraz, Iran. P.O.Box:71555-617.
چکیده [English]
Effect of spraying water on the upper layer of the mowed and rowed alfalfa before baling process on quantitative and qualitative losses of alfalfa during baling process was evaluated in this research. The study was conducted in the form of a split plot experiment with 12 treatments and three replications from 2020 to 2022. Main plots were amount of water sprayed on the alfalfa with four levels of 0, 250, 350, and 450 liters per hectare. Subplots were time interval between spraying water on alfalfa and baling time with three levels of baling alfalfa 0, 30, and 60 minutes after spraying water. Alfalfa losses at the baler pickup and compression chamber, losses during transportation, and total were measured. Alfalfa dry matter, crude protein, fat, organic matter, ash, acid detergent fiber, neutral detergent fiber, and amount of aflatoxin were also detected after six months storing. Results showed that spraying 450 L/ha water decreased alfalfa losses at baler pickup and compression chamber, transportation losses, and total losses by 20.4, 34.3, 4.7, and 21.1% compared to the control treatment. Time interval between spraying water on alfalfa and baling time had no significant effect on alfalfa losses during baling and transportation process. Results also indicated that spraying water on alfalfa before baling had no significant negative effect on bales quality after six months storing and did not reduce alfalfa quality during storing time.
کلیدواژهها [English]
Baler, moisture content, hay harvesting, nutrient values, aflatoxin