1عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور، بخش اصلاح خاک و مدیریت پایدار اراضی
2عضو هیات علمی
3محقق موسسه تحقیقات خاک و آب
چکیده
حدود 80 درصد اراضی کشاورزی جهان بهصورت دیم کشت میشوند و این اراضی نزدیک به60 درصد نیاز غذایی بشر را تأمین میکنند. با توجه به پراکنش نامناسب بارش در مناطق خشک و نیمهخشک، جلوگیری از شور شدن خاک و آب این اراضی بسیار ضروری است. اراضی دیم یکی از مهمترین منابع برای تولید در بخش کشاورزی بهویژه در شرایط کنونی است که توسعه اراضی آبی با محدودیت روبهرو باشد. یکی از محدودیتهای مهم که میتواند در توسعه و استفاده از این اراضی موثر باشد، شوری خاک است که افزون بر محدودیتهای دیگر (کمبود رطوبت و ...)، میتواند باعث کاهش تولید در این اراضی شود. بهمنظور آگاهی از وضعیت شوری اراضی دیم کشور، در یک پژوهش ملی تعداد 849 پایگاه مطالعاتی انتخاب و نمونههای خاک از اعماق مختلف تهیه و افزون بر هدایت الکتریکی، برخی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آنها نیز اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقدار شوری در اراضی دیم با کاربری زراعی (عمق 30-0 سانتیمتر) بهترتیب برابر 5/97 و 19/0 دسیزیمنس بر متر میباشد. میانگین شوری خاک سطحی این اراضی (عمق 30-0 سانتیمتر) برابر 28/2 دسیزیمنس بر متر بوده و بیش از 50 درصد خاکهای این اراضی دارای شوری بیش از 6/0 دسیزیمنس بر متر بودند. همچنین، نتایج تحلیل مؤلفه اصلی نشان داد تغییرپذیری شوری خاک در اراضی دیم، تحت تأثیر ویژگیهای اقلیمی (مثل دما و بارش و سایر شاخصهای منتج شده از این دو عامل شامل شاخصهای بارش استاندارد شده و خشکسالی مؤثر) و همچنین ویژگیهای خاک (کربن آلی، رس و مقادیر املاح محلول بهویژه سدیم) بودند.
About 80 percent of the world's agricultural lands are cultivated in the form of rainfed cultivation, and these lands provide nearly 60 percent of human food needs. Considering the improper distribution of rainfall in arid and semi-arid areas, it is very necessary to prevent soil and water salinization in these areas. Rainfed lands are one of the most important resources for production in the agricultural sector, especially in the current situation when the development of irrigated lands is limited. One of the important limitations in the development and use of these lands is soil salinity, which, in addition to other limitations (lack of moisture, etc.), can cause a decrease in production in these lands. In order to know the salinity status of the country's rainfed lands, in a national research, 849 study sites were selected and soil samples were prepared from different depths, and in addition to Electrical Conductivity (EC), some of their physical and chemical characteristics were also measured. The results showed that the highest and lowest amount of salinity in the rainfed lands (0-30 cm depth) with agricultural use is 97.5 and 0.19 dS/m, respectively. The average salinity of the surface soil of these lands (0-30 cm depth) was equal to 2.28 dS/m and more than 50% of the soils of these lands had salinity greater than 0.6 dS/m. Also, the results of the principal component analysis showed the variability of soil salinity in rainfed lands, under the influence of climatic characteristics (such as temperature and precipitation and other indices resulting from these two factors, including standardized precipitation indices and effective drought) and Also, the characteristics of the soil (organic carbon, clay, and amounts of soluble salts, especially sodium).