1گروه تولیدات گیاهی، مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره)، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران ایران
2گروه بیوشیمی، دانشکده مواد، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی ،نجف آباد اصفهان ایران
چکیده
گیاه جعفری که امروزه در زمره سبزیها دستهبندی میشود، از خواص متعددی برخوردار است و در صنایع غذایی و دارویی کاربرد دارد. بذرهای تودههای بومی این گیاه از درصد جوانهزنی خوبی برخوردار نیستند و تلاشهای زیادی برای ارتقاء قدرت رویش و جوانهزنی بذرهای در حال انجام است. بهمنظور بررسی میزان جوانهزنی بذرهای تودههای بومی و اثر تیمار هیدروپرایمینگ در افزایش قدرت رویش بذرهای این تودهها، آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی در چهار سطح زمانی (12، 24، 48 و 72 ساعت) در برابر شاهد و با چهار تکرار در بین 24 توده بومی جمعآوری شده از نقاط مختلف کشور و دو توده وارد شده با منشأ خارجی انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که میانگین درصد جوانهزنی بذرهای تودهها قبل از تیمار 8/57 درصد (کمترین میزان 20 درصد در توده جعفری خزه فر و بیشترین 78 درصد در توده جیرفت 1) بود. همچنین تیمار هیدروپرایمینگ تاثیر معنیداری در سطح یک درصد در جوانهزنی بذرهای تودههای جعفری داشت و بیشترین تاثیر آن در زمان 24 ساعت بود. همچنین بیشترین تاثیر تیمار بر تودههای اراک و گرمسار و پیچ تهران به ترتیب به میزان 8/21، 9/20 و 20 درصد بود. کمترین تاثیر هیدروپرایمینگ بر توده جعفری خزه فر (4/7 درصد) بود. در مجموع چنین نتیجهگیری شد که هیدروپرایمینگ میتواند باعث افزایش درصد و کیفیت جوانهزنی بذرهای جعفری شود.
Evaluation of germination and hydopriming effect on increasing germination potential in native stands of parsley (Petroselinum crispum)
نویسندگان [English]
seyed abbas Mirjalili1؛ elahe poorazizi2
1Department of plant production, Imam khomeini higher education center, agricultural research, education and extension organization, tehran iran
2biochemistry department, faculty of materials, najafabad branch, islamic azad university najafabad isfahan iran
چکیده [English]
Parsley, which today is classified as a vegetable, has many properties and is used in food and pharmaceutical industries. The seeds of the native populations of this plant do not have a good germination percentage and many efforts are being made to improve the growth and germination of the seeds. In order to investigate the seed germination rate of native stands and the effect of hydropriming treatment in increasing the germination power of the seeds of these stands, an experiment was conducted in the form of a completely randomized design at four time levels (12, 24, 48 and 72 hours) against the control and with four replications among 24 native stands collected from different parts of the country and two populations with foreign origin imported were carried out. The results showed that the average seed germination percentage of the stands before treatment was 56.7% (the lowest rate was 20% in curled leaf Parsley stand and the highest was 78% in Jiroft 1 stand). Also, the hydropriming treatment had a significant effect at the level of 1% on the emergence of parsley seeds, and its greatest effect was in 24 hours. Also, the highest effect of treatment on Arak, Garmsar and Pich of Tehran was 21.8, 20.9 and 20%, respectively. The least effect of hydropriming was on the population of curled leaf parsley (7.4%). Totally, it was concluded that hydropriming can increase the germination percentage and quality of parsley seeds.