1پژوهشگر مؤسسه پژوهشهای برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، تهران، ایران
2پژوهشگر مؤسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، تهران، ایران
چکیده
محصولات لبنی یکی از با ارزشترین موادغذایی است که تقریباً تمامی مواد لازم رشد و ادامه حیات انسان را دارا میباشد. بین محصولات غذایی ایران، محصولات لبنی رتبه نخست صادرات را به خود اختصاص داده است و نقش مهمی در ارزآوری کشور ایفا میکند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر نرخ ارز موثر بر صادرات فراورده های لبنی ایران میباشد. در راستای هدف مطالعه، ابتدا شرایط فعلی صادرات محصولات لبنی و همچنین نوسانات نرخ ارز موثر طی سالهای 1400-1370، عوامل موثر بر توسعه صادرات شناسایی شد. سپس این عوامل با استفاده از مدل مارکوف سوئیچینگ آزمون گردید. یافتههای پژوهش نشان داد متغیرهای نرخ ارز واقعی، تولید داخلی شیر به صورت مثبت و تورم به صورت منفی بر صادرات فراوردههای لبنی موثر هستند. نرخ ارز مؤثر واقعی در هر دو رژیم، اثر مثبت و معنادار بر ارزش صادرات فراوردههای لبنی گذاشته است. تولید شیر داخلی در هر دو رژیم، اثر مثبت و معنادار بر مدل دارد. تورم در هر دو رژیم و در هر دو رژیم مدل تخمینی، اثر منفی اما معنادار بر صادرات لبنیات گذاشته است. با توجه به نتایج میتوان اینگونه بیان کرد که افزایش نرخ واقعی ارز میتواند منجر به افزایش صادرات فراوردههای لبنی گردد، اما با توجه به اثرات متفاوت تغییرات نرخ ارز بر محصولات مختلف توصیه میشود که نرخ ارز واقعی محاسبه شده در پژوهش حاضر، به منظور ارزیابی سیاستهای اقتصادی مانند سیاستهای کشاورزی به کار برده شود.
Investigating the effects of exchange rate on the export of dairy products in Iran
نویسندگان [English]
fariba abbasi1؛ Arezoo Bagherzadeh2
1Researcher, Agricultural Planning, Economics and Rural Development Research
Institute (APERI), Tehran, Iran
2Researcher, Agricultural Planning, Economics and Rural Development Research
Institute (APERI), Tehran, Iran
چکیده [English]
Dairy products are one of the most valuable foods that contain almost all the necessary ingredients for the growth and continuation of human life. Among Iran's food products,dairy products occupy the first place in exports and play an important role in the country's foreign exchange.The purpose of this study is to investigate the effect of effective exchange rate on the export of Iranian dairy products.In line with the purpose of the study, firstly, the current conditions of dairy products export as well as the effective exchange rate fluctuations during the years 1370-1400 were identified, the factors affecting the export development. Then these factors were tested using the Markov switching model.The findings of the research showed that the variables of real exchange rate, domestic production of milk positively and inflation negatively affect the export of dairy products.The real effective exchange rate in both regimes has a positive and significant effect on the export value of dairy products.Internal milk production in both regimes has a positive and significant effect on the model.Inflation in both regimes and in both regimes of the estimated model has a negative but significant effect on dairy exports.According to the results,it can be said that an increase in the real exchange rate can lead to an increase in the export of dairy products.However, due to the different effects of exchange rate changes on different products, it is recommended that the actual exchange rate calculated in the present study be used to evaluate economic policies such as agricultural policies.
کلیدواژهها [English]
real exchange rate, inflation, export of dairy products, Markov switching, Iran