شعبان زاده خوشرودی, مهدی, جاودان, ابراهیم, رفعتی, محسن. (1402). بررسی اثر نوسانات نرخ ارز بر مصرف مواد غذایی در مناطق روستایی ایران. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.30490/aead.2023.361801.1510
مهدی شعبان زاده خوشرودی; ابراهیم جاودان; محسن رفعتی. "بررسی اثر نوسانات نرخ ارز بر مصرف مواد غذایی در مناطق روستایی ایران". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1402, -. doi: 10.30490/aead.2023.361801.1510
شعبان زاده خوشرودی, مهدی, جاودان, ابراهیم, رفعتی, محسن. (1402). 'بررسی اثر نوسانات نرخ ارز بر مصرف مواد غذایی در مناطق روستایی ایران', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.30490/aead.2023.361801.1510
شعبان زاده خوشرودی, مهدی, جاودان, ابراهیم, رفعتی, محسن. بررسی اثر نوسانات نرخ ارز بر مصرف مواد غذایی در مناطق روستایی ایران. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1402; (): -. doi: 10.30490/aead.2023.361801.1510
بررسی اثر نوسانات نرخ ارز بر مصرف مواد غذایی در مناطق روستایی ایران
1استادیار اقتصاد کشاورزی، موسسه پژوهشهای برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، تهران، ایران.
2عضو هیئت علمی موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی
3استادیار اقتصاد کشاورزی، موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، تهران، ایران
چکیده
در مطالعه حاضر تأثیر نوسانات نرخ ارز بازار آزاد بر مصرف مواد غذایی در مناطق روستایی ایران بررسی شده است. ضمن آن که جهت بررسی میزان اثربخشی سیاستهای سالهای اخیر دولت در جهت کنترل نوسانات ارزی، تاثیر سیاست یارانه ارز ترجیحی نیز بر مصرف در مناطق روستائی تحلیل شده است. دستیابی به این اهداف، شناخت لازم را در رابطه با تصحیح سیاستهای جاری و یا اتخاذ سیاستهای جدید ارزی فراهم میکند. برای این منظور، ابتدا با بهکارگیری مبانی نظری و مطالعات مختلف، مدل نظری تحقیق تبیین شد. در ادامه اطلاعات مورد نیاز برای انجام مطالعه طی دوره زمانی 1400-1384 جمعآوری و در قالب مدل پانل ARDL تحلیل شدند. نتایج نشان داد که افزایش نوسانات نرخ ارز، مصرف خانوارها را در مناطق روستایی در کوتاهمدت و بلندمدت کاهش میدهد؛ ضمن آن که سیاست یارانه ارز ترجیحی اگر چه بر مصرف خانوار، اثر مثبت و معنیدار داشته اما این تأثیر، قابل توجه نبوده است. از سوی دیگر بر اساس نتایج، شاخص قیمت گروههای غذایی بر مصرف مواد غذایی در مناطق روستایی ایران طی دوره کوتاهمدت و بلندمدت، اثر منفی و در مقابل، افزایش درآمد خانوارها بر مصرف مواد غذایی در مناطق روستایی در کوتاهمدت و بلندمدت، اثر مثبت و معنیدار داشته است. در نهایت نیز جزء تصحیح خطا نشان داد که به دلیل سرعت پایین تعدیل، شوکهای ارزی، ماندگاری بالایی بر قیمت مواد غذایی در اقتصاد ایران دارند (نزدیک به دو سال).
Investigating the Effect of Exchange Rate Fluctuations on Food Consumption in Rural Areas of Iran
نویسندگان [English]
Mehdi Shabanzadeh-Khoshrody1؛ Ebrahim javdan2؛ Mohsen Rafaati3
1Assistant Professor of Agricultural Economics, Institute of Planning Research, Agricultural Economics and Rural Development, Tehran, Iran
2Assistant Professor of Agricultural Planning, Economic and Rural Development Research Institute (APERDRI)
3Assistant Professor of Agricultural Economics, Institute of Planning Research, Agricultural Economics and Rural Development, Tehran, Iran
چکیده [English]
In the present study, the effect of exchange rate fluctuations on food consumption in rural areas of Iran has been examined. In addition, in order to examine the effectiveness of government policies to control currency fluctuations in the recent years , the effect of preferential currency subsidy policy on consumption in rural areas has been analyzed. Achieving these goals provides the necessary knowledge in relation to correcting current policies or adopting new currency policies. For this purpose, the theoretical model of the research was first explained by applying theoretical foundations and various studies. Next, the information needed to conduct the study was collected during the period of 2005-2021 and analyzed in the form of ARDL panel model. The results showed that the increase in exchange rate fluctuations reduces household consumption in rural areas in the short and long term; In addition, although the preferential currency subsidy policy had a positive and significant effect on household consumption, this effect was not noticeable. On the other hand, based on the results, the price index of food groups has a negative effect on food consumption in rural areas of Iran in the short and long term and on the opposite side, the increase in household income has had a positive and significant effect on food consumption in rural areas in the short and long term. Finally, the results of the error correction model showed that due to the low speed of adjustment, currency shocks have a high durability in Iran's economy.