1گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2استان البرز، کرج، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی
3گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکدۀ اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران
4گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده
امروزه ضایعات مواد غذایی به یک نگرانی جهانی برای سامانههای کشاورزی-غذایی پایدار تبدیل شده است. بر اساس بررسیهای میدانی، سالانه بخش زیادی از سبزیجات برگی در استان کرمانشاه در نتیجهی ناکارآمدی زنجیرهی تأمین به ضایعات تبدیل میشوند. با اینحال، هیچ آمار و اطلاعات دقیقی از میزان ضایعات در مراحل مختلف زنجیرهی تأمین و محرکهای آن ارائه نشده است. این مطالعه با هدف اندازهگیری میزان ضایعات در زنجیرهی تأمین سبزیجات برگی در استان کرمانشاه و شناسایی علل آن انجام شده است. ابزار جمعآوری دادههای تحقیق، پرسشنامه بود. جامعهی آماری این مطالعه، شامل دو گروه از متخصصان موضوعی و کنشگران زنجیرهی تأمین سبزیجات برگی در سال 1400 بود. در مجموع، 60 نفر متخصص و 728 نفر از کنشگران در مراحل مختلف زنجیرهی تأمین سبزیجات برگی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج مطالعه حاکی از آن است که مراحل تولید (با 24 درصد ضایعات) و مصرف خانوار (با 21 درصد ضایعات)، مهمترین نقاط ورود برای مداخله و اعمال راهبردهای کاهش ضایعات سبزیجات برگی هستند. نتایج بررسی علل و محرکهای تولید ضایعات نشان داد که کیفیت نامناسب محصول عرضهشده به هر یک از مراحل زنجیرهی تأمین به دلیل اقدامات نامطلوب و رفتارهای کنشگران در مراحل پیشین، یکی از مهمترین علل ایجاد ضایعات سبزیجات برگی به شمار میرود؛ بنابراین، بهکارگیری اقدامات وراهبردهای مقابله با علل ایجاد ضایعات در مراحل پیشین زنجیرهی تأمین، ضمن کاهش ضایعات در این مراحل، تأثیر قابلملاحظهای بر کاهش میزان ضایعات در مراحل نهایی زنجیرهی تأمین دارد.
1Department of Agricultural Management and Development, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Iran.
2Professor, Department of Agricultural Development and Management, Faculty of Agriculture, University of Tehran
3Department of Agricultural Management and Development, Faculty of Economics and Agricultural Developmen, University of Tehran
4Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Iran.
چکیده [English]
Today, food waste has become a global concern for sustainable agri-food systems. According to field investigations, a considerable portion of leafy vegetables in Kermanshah province are wasted each year due to inefficiencies in the supply chain. However, no precise statistics or information on the amount of waste generated across the leafy vegetable supply chain or its drivers were provided. This study aimed to determine the amount of waste in the leafy vegetable supply chain in Kermanshah province and its causes. The research data collection tool was a questionnaire. The statistical population of this study included two groups of subject experts and leafy vegetable supply chain stakeholders in 1400. In total, 60 experts and 728 stakeholders were investigated across the leafy vegetable supply chain. The study results indicate that the stages of production (with 24% of waste) and household consumption (with 21% of waste) are the most important entry points for the intervention and implementation of leafy vegetable waste reduction strategies. The results of investigating the causes of waste showed that the inappropriate quality of the product supplied to each stage of the supply chain is one of the most important causes of leafy vegetable waste due to the undesirable actions and behaviors of actors in the previous stages; thus, applying measures and strategies to deal with the causes of waste in the earlier stages of the supply chain while reducing waste in these stages has a significant effect on reducing the amount of waste in the subsequent stages.