Nowruzi, Bahareh, Jafari Porzani, samaneh, Anvar, Amir. (1402). Study on the effect of phycoerythrin on antimicrobial activity and shelf-life extension of the Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) at refrigerator temperature. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/ari.2023.362656.2764
Bahareh Nowruzi; samaneh Jafari Porzani; Amir Ali Anvar. "Study on the effect of phycoerythrin on antimicrobial activity and shelf-life extension of the Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) at refrigerator temperature". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1402, -. doi: 10.22092/ari.2023.362656.2764
Nowruzi, Bahareh, Jafari Porzani, samaneh, Anvar, Amir. (1402). 'Study on the effect of phycoerythrin on antimicrobial activity and shelf-life extension of the Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) at refrigerator temperature', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/ari.2023.362656.2764
Nowruzi, Bahareh, Jafari Porzani, samaneh, Anvar, Amir. Study on the effect of phycoerythrin on antimicrobial activity and shelf-life extension of the Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) at refrigerator temperature. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1402; (): -. doi: 10.22092/ari.2023.362656.2764
Study on the effect of phycoerythrin on antimicrobial activity and shelf-life extension of the Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) at refrigerator temperature
1Department of Biotechnology, Faculty of Converging Sciences and Technologies, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran
2Department of Food Hygiene, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
چکیده
The present study was performed to evaluate the effect of phycoerythrin (PE) treatment extracted from Nostoc sp. on the shelf-life extension of the Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) fillet at 4 ° C and 8 ° C. After extraction and purification of pigment in BG-110 medium, the pigment phycoerythrin was extracted and purified with 56% ammonium sulfate followed by dialysis. After that, the effect of pigment on Escherichia coli and Staphylococcus aureus were investigated. The fillet samples were immersed in pigment solution and their physicochemical, microbiological and sensory properties were examined. The results showed that the concentration and purity of the pigments increased after the dialysis. The results from performed chemical tests and total number of of living mesophilic bacteria, psychrotrophic bacteria, and Staphylococcus aureus coagulase positive and coliform bacteria of the samples compare to the blank sample showed that sample treated with algae extracts were able to control the increase in these parameters. In these tests, the highest levels belonged to Nile Tilapia fillet sample Nile Tilapia fillet coated with PE solution at a temperature 8 ° C and the lowest amount was observed with fillet coated with PE solution at a temperature of 4˚C (p≤0.05). The results of sensory evaluation showed that the highest score of taste, texture, color and total acceptance were observed for Nile Tilapia fillet coated with PE solution at a temperature 8 ° C. In conclusion, the extract pigments from Nostoc sp. has strong antimicrobial activity and can maintain the quality parameters for controlling of spoilage bacteria and extend the shelf life of Oreochromis niloticus.
بررسی اثر فیکواریترین بر فعالیت ضد میکروبی و افزایش ماندگاری ماهی تیلاپیا نیل (Oreochromis niloticus) در دمای یخچال
چکیده [English]
مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر تیمار فیکواریترین (PE) استخراج شده از Nostoc sp انجام شده است. پس از استخراج و خالص سازی رنگدانه در محیط BG-110، رنگدانه فیکواریترین استخراج و با 56 درصد سولفات آمونیوم خالص سازی و دیالیز شد. پس از آن، اثر رنگدانه بر اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس بررسی شد. نمونههای فیله در محلول رنگدانه غوطهور شدند و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، میکروبیولوژیکی و حسی آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظت و خلوص رنگدانه ها پس از دیالیز افزایش یافت. نتایج حاصل از آزمایشات شیمیایی انجام شده و تعداد کل باکتریهای مزوفیل زنده، باکتریهای سایکروتروف و استافیلوکوکوس اورئوس کواگولاز مثبت و کلیفرم نمونهها در مقایسه با نمونه خالی نشان داد که نمونه تیمار شده با عصاره جلبک قادر به کنترل افزایش این پارامترها بود. در این آزمایشات، بیشترین میزان مربوط به فیله فیله تیلاپیا نیل، فیله تیلاپیا نیل پوشش داده شده با محلول پلی اتیلن در دمای 8 درجه سانتی گراد و کمترین مقدار مربوط به فیله پوشش داده شده با محلول پلی اتیلن در دمای 4 درجه سانتی گراد (05/0p≤) بود. . نتایج ارزیابی حسی نشان داد که بیشترین امتیاز طعم، بافت، رنگ و پذیرش کلی برای فیله تیلاپیا نیل پوشش داده شده با محلول پلی اتیلن در دمای 8 درجه سانتی گراد مشاهده شد. در نتیجه، رنگدانه های عصاره از Nostoc sp. دارای فعالیت ضد میکروبی قوی است و می تواند پارامترهای کیفی را برای کنترل باکتری های فساد حفظ کند و عمر مفید Oreochromis niloticus را افزایش دهد.