1استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد. شهرکرد
2دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
چکیده
به منظور ارزیابی ویژگیهای کمپوست و خاکی پوششی تلقیح شده با باکتریها بر رشد و عملکرد قارچ خوراکی، آزمایشی به صورت بلوک کامل تصادفی با هفت تیمار (شامل باکتریهایAzotobacter chroococcum, Pseudomonas putida, Azospirillum lipoferum, Bacillus subtilis, Enterobacter cloacae and cyanobacteria و شاهد) و سه تکرار در سال 1400 در شرکت قارچ نگین فصل شهرکرد اجرا شد. خصوصیات شیمیایی و زیستی کمپوست در طی مراحل مختلف کمپوستسازی شامل تنفس میکروبی، جمعیت میکروبی، کربن آلی، کربن آلی محلول در آب سرد و داغ، خاکستر، میزان ترکیبات لیگنوسلولزی، pH و هدایت الکتریکی و شاخصهای رشد قارچ شامل وزن قارچ، عملکرد، راندمان بیولوژیکی و نرخ تولید اندازهگیری شد. نتایج این مطالعه نشان داد که خصوصیات شیمیایی و زیستی کمپوست طی فرآیند کمپوستسازی تغییر نموده که بیشترین فعالیت میکروبی یا تنفس میکروبی (پایه 9/145 و برانگیخته 9/176 میکروگرم CO2 بر گرم کمپوست در ساعت) در نمونههای برداشت شده در شروع فاز II کمپوستسازی اتفاق افتاد که در این مرحله بیشترین جمعیت باکتریایی (CFU.g-1 109× 25/1) هم بدست آمده است. جمعیت باکتریایی در خاک پوششی بطور متوسط 5/3 برابر کمتر از کمپوست بود. میزان همیسلولز دامنهای بین 9/24 الی 1/45 درصد را نشان داد و مقدار سلولز دامنهای از 7/16 الی 5/32 درصد داشته و مقدار لیگنین هم دامنهای از 5/17 الی 7/33 درصد حاصل گردید. افزودن باکتری ازتوباکتر کروکوکوم به خاک پوششی بر عملکرد (8/18 درصد) و باکتری سودوموناس پوتیدا بر میانگین وزن هر قارچ (9/21 درصد) تاثیر مثبت را نسبت به شاهد (تفاوت معنیداری در سطح احتمال 5 درصد) نشان داد. در بین باکتریهای استفاده شده، باکتریهای ازتوباکتر کروکوکوم و سودوموناس پوتیدا تاثیر بیشتری نسبت به بقیه باکتریها بر صفات عملکردی قارچ نشان دادند. بنابراین، تحقیقات بیشتر برای تعیین راهبردهایی برای افزایش عملکرد و کیفیت صفات زراعی در کشت تجاری قارچ خوراکی مورد نیاز است.
Evaluation of lignocellulose compounds, compost traits and casing soil inoculated by bacteria on the Mushroom growth and production (Agaricus bisporus)
2Former MSc. Student of Soil Science and engineering Department, Faculty of Agricultural, Shahrekord University
چکیده [English]
In order to evaluate compost traits and casing soil inoculated with bacteria on the Mushroom growth and yield, a study was conducted as randomized complete block experiment with seven treatments (including Azotobacter chroococcum, Pseudomonas putida, Azospirillum lipoferum, Bacillus subtilis, Enterobacter cloacae, cyanobacteria and control) and three replications during 1400 year in Mushroom Company of Nagin Fasle Shahrekord. Chemical and biological properties of compost were measured during different stages of composting including microbial respiration, microbial population, organic carbon, and organic carbon soluble in cold and hot water, ash, amount of lignocellulose compounds, acidity and electrical conductivity. Mushroom growth indicators were measured including mushroom weight, yield, biological efficiency and production rate. Results indicated that chemical and biological properties of compost changed during the composting process, that the highest microbial activity or microbial respiration (base 145.9 and stimulated 176.9 µg CO2 .gr-1.h-1) in the samples collected in beginning of phase II of composting took place, and in this stage, the highest bacterial population (1.25 × 109 CFU.g-1) was obtained. Bacterial population in casing soil was on average 3.5 times less than that of compost. The amount of hemicellulose ranged from 24.9 to 45.1 percent, and the amount of cellulose ranged from 16.7 to 32.5 percent, and the amount of lignin ranged from 17.5 to 33.7 percent. Adding of Azotobacter crococcum bacteria to casing soil showed a positive effect on the yield (18.8%) and Pseudomonas putida bacteria on average weight of each mushroom (21.9%) compared to the control (p≤0.05). Among the bacteria used, Azotobacter crococcum and Pseudomonas putida showed a greater effect on mushroom yield characteristics than the other bacteria. Therefore, more research is needed to determine strategies to increase the yield and quality of agricultural traits in the commercial cultivation of edible mushrooms.