1دانشجوی دکتری رشته مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی، گروه مهندسی ماشینهای کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
2دانشیار رشته مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی، گروه مهندسی ماشینهای کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
چکیده
با هدف انتخاب راهکار مناسب برای مدیریت پسماند صنعت روغن زیتون در شهرستان رودبار استان گیلان، بررسی پیشینه پژوهش و مشورت با کارشناسان برای انتخاب معیارها انجام گرفت. چهار معیار اقتصادی، فنی، اجتماعی و زیستمحیطی بهعنوان معیارهای گزینش راهکار مناسب انتخاب شده و به 12 زیرمعیار تقسیم شدند. پرسشنامه بهصورت مقایسات زوجی، طراحی شد و به روش نمونهگیری هدفمند از طریق مصاحبه با 20 نفر از کارشناسان ماهر این حوزه تکمیل شد. محاسبات و تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام شد. نتایج نشان داد که معیار اقتصادی تأثیرگذارترین معیار با وزن 478/0 برای انتخاب روش مدیریت پسماند صنعت روغن زیتون است. پس از آن، به ترتیب، معیارهای فنی با وزن 248/0، زیستمحیطی با وزن 183/0 و اجتماعی با وزن 091/0 در رتبههای بعدی اهمیت طبق نظر خبرگان قرار گرفتند. در رتبهبندی گزینههای مسئله، راهکار تولید کمپوست با وزن 245/0 بهترین روش برای مدیریت پسماند روغن زیتون در استان گیلان شناسایی شد. پس از آن به ترتیب روشهای تولید انرژی تجدیدپذیر (243/0) در رتبه دوم، تولید خوراک دام (236/0) در رتبه سوم، استخراج مواد با ارزش (194/0) در رتبه چهارم اهمیت و دفن در لندفیل (082/0) در رتبه آخر قرار گرفتند.
Selection of the suitable method for olive oil industry waste management in Guilan province using the AHP method
نویسندگان [English]
Mahta Rafiee1؛ Asadolah Akram2؛ Mohammad Sharifi2
1Department of agricultural Machinery Engineering, Faculty of Agricultural Engineering and Technology, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
2Department of Bio-system, College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Iran
چکیده [English]
In order to choose the optimal solution for the management of residual by products from the olive oil industry in Roudbar city of Guilan province, a systematic literature review and expert consultation, were conducted to select the criteria. Four criteria, included economic, technical, social and environmental aspects, were identified for choosing the solution which they divided into 12 sub-criteria. A paired comparison questionnaire was designed and completed through face-to-face interviews with with 20 skilled experts in this field, using a purposeful sampling method. The Analytical Hierarchy Process (AHP) method was employed to analyze the data and perform calculations. The findings revealed that the economic criterion was the most important criterion with a weight of 0.478 in selecting the waste management approach for the olive oil industry. Afterward, respectively, technical criteria with a weight of 0.248, environmental with a weight of 0.183, and social with a weight of 0.091 were placed in the next ranks of importance by the experts. In the ranking of the alternatives, compost production was identified as the best option for managing olive oil waste in Guilan province. The results of the alternatives ranking indicate that compost production with a weight of 0.245 was considered the best option for olive oil waste in Guilan province. Followed by, renewable energy production (0.243) ranked second, animal feed production (0.236) ranked third, extraction of valuable materials (0.194) ranked fourth and finally dump in landfills (0.082) ranked last.
کلیدواژهها [English]
Circular economy, Energy recovery, Wastes, Multi-criteria decision-making, Compost