عظیمی, محمود, تقوی, عمار. (1401). ارزیابی میزان تنوع در رقم زیتون زرد (Olea europaea L. CV. Zard)با استفاده از ترکیب اسیدهای چرب و مارکرهای ریزماهواره. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1(2), 263-276. doi: 10.22092/rhsj.2023.361071.1045
محمود عظیمی; عمار تقوی. "ارزیابی میزان تنوع در رقم زیتون زرد (Olea europaea L. CV. Zard)با استفاده از ترکیب اسیدهای چرب و مارکرهای ریزماهواره". سامانه مدیریت نشریات علمی, 1, 2, 1401, 263-276. doi: 10.22092/rhsj.2023.361071.1045
عظیمی, محمود, تقوی, عمار. (1401). 'ارزیابی میزان تنوع در رقم زیتون زرد (Olea europaea L. CV. Zard)با استفاده از ترکیب اسیدهای چرب و مارکرهای ریزماهواره', سامانه مدیریت نشریات علمی, 1(2), pp. 263-276. doi: 10.22092/rhsj.2023.361071.1045
عظیمی, محمود, تقوی, عمار. ارزیابی میزان تنوع در رقم زیتون زرد (Olea europaea L. CV. Zard)با استفاده از ترکیب اسیدهای چرب و مارکرهای ریزماهواره. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1401; 1(2): 263-276. doi: 10.22092/rhsj.2023.361071.1045
ارزیابی میزان تنوع در رقم زیتون زرد (Olea europaea L. CV. Zard)با استفاده از ترکیب اسیدهای چرب و مارکرهای ریزماهواره
1عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان
2دانشجوی سابق کارشناسی ارشد داشکده کشاورزی دانشگاه زنجان، دکترای بخش مولکولی آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک بیمارستان میلاد، تهران، ایران.
چکیده
با توجه به پراکنش گسترده زیتون رقم زرد در ایران و استفاده از آن برای تولید روغن و تهیه کنسرو، مطالعه تنوع ژنتیکی در داخل این رقم ضروری میباشد. برای ارزیابی میزان تنوع در رقم زیتون (Olea europaea L.) زرد با استفاده از ترکیب اسیدهای چرب و مارکرهای ریزماهواره آزمایشی از سال 1381 به مدت پنج سال در منطقه طارم استان زنجان اجرا گردید. در این بررسی تک درختهای رقم زرد با کدهای st1 تا st11 و رقم زرد گلوله ((st2 به-عنوان شاهد بودند. ابتدا ترکیب اسیدهای چرب روغن کلونها اندازهگیری شد. برای استخراج DNA برگهای جوان کلونها از روش CTAB تغییر یافته استفاده شد. واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) توسط10 نشانگر اختصاصی زیتون انجام شد. برای محاسبه تعداد آللها، میزان هتروزیگوسیتی مشاهده شده و مـورد انتظار، شاخص تثبیت ژنـی، فراوانی آللها، شاخص اطلاعاتی شانون، احتمال یکسانی و تجزیه واریانس مولکولی دادهها (AMOVA) از نرم-افزارGeneAlex 6.41 استفاده شد. متوسط تعداد آلل در هر لوکوس 65/3، بیشترین میزان هتروزیگوسیتی برای جمعیت کلونهای زرد برابر با یک و متعلق به پنج مکان ژنی PUD099-039، PUDO99-007، PUD099-031، PUD099-011 و PssrOelGP7 و کمترین میزان هتروزیگوسیتی برابر با 375/0 و متعلق به مکان زنی PUDO99-036 بود. تغییرات اسیدهای چرب، مخصوصاَ اسید چرب اولئیک در بین کلونهای رقم زرد کم بود. از سوی دیگر چند شکلیهای مشاهده شده برای کلونهای رقم زرد نیز نشان داد که این کلونها با همدیگر یکنواختی زیادی دارند.
Evaluation of the intra-cultivar variation of the Zard olive cultivar (Olea europaea L. CV. Zard) using fatty acids composition and SSR markers
نویسندگان [English]
mahmoud azimi1؛ Ammar Tagavi2
1Zanjan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center
2Former master's student of Agriculture College of Zanjan University, PhD of Molecular Pathobiology and Genetics Laboratory of Milad Hospital, Tehran, Iran
چکیده [English]
Due to the widespread distribution of the Zard olive cultivar in Iran and its use for double-purpose, it is necessary to study the genetic diversity within this cultivar. To evaluate the amount of variation in the Zard olive (Olea europaea L.) cultivar, using the fatty acids combination and microsatellite markers, an experiment was carried out in 2002 for five years in the Tarom region of Zanjan province. This study used single trees of the Zard cultivar with the codes st1 to st11 and the Zard Golooleh cultivar (st2) as controls. First, the fatty acid composition of the evaluated clones was measured. To extract DNA from young leaves Clones of the Zard olive cultivar were used by the modified CTAB method. Polymerase chain reaction (PCR) was performed by 10 olive-specific markers. To calculate the number of alleles, observed and expected heterozygosity, gene stabilization index, and allele frequency. values, Shannon's information index, similarity probability, and analysis of molecular variance of the data (AMOVA) were used by GeneAlex 6.41 software. The average number of alleles per locus was 3.65, and the highest amount of heterozygosity for the population of Zard clones was equal to one and belongs to five gene locations PUD099-039, PUDO99-007, PUD099-031, PUD099-011 and PssrOelGP7 and the lowest amount of heterozygosity is equal to 0.375 and belonged to the location of PUDO99-036. The changes of fatty acids, especially oleic fatty acid was low among Zard clones. On the other hand, the polymorphisms observed for the clones of the Zard olive cultivar also showed that these clones were very uniform with each other.