1پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران
2محقق گروه کیا نهال مهرگان، مرکز رشد و فناوری پژوهشکده پسته
3پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان،
4استادیار پژوهش، پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان ایران
چکیده
پسته یکی از مهمترین محصولات باغبانی و صادراتی در ایران است. گونههای مختلف جنس پسته فقط با بذر تکثیر میشوند. در این ارتباط در نهالستانها تسریع در جوانهزنی و تولید گیاهچههای قوی حائز اهمیت می باشد. هدف از این پژوهش، بررسی پرایمینگ بذر پسته و محلولپاشی نهالها با استفاده از ترکیب آلی آمینو "چشمگیر" بر خصوصیات جوانهزنی و رشدی نهالهای پسته و تعیین سطح بهینه کاربرد بود. آزمایش اول شامل بررسی صفات جوانهزنی در دو نوع بذر قزوینی و بادامی زرند تحت تاثیر تیمارهای پرایمینگ بذر (ترکیب آلی آمینو 5 در هزار) و شاهد در شرایط آزمایشگاه بود. در آزمایش دوم، تاثیر محلولپاشی این ترکیب در نهالهای 3 و 5 ماهه گلخانهای (3 دوره محلولپاشی با فواصل 25 روز) نیز مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 6 تکرار اجرا شد و صفات رشدی ارزیابی شدند. در آزمایش سوم، اثر پرایمینگ و محلولپاشی این ترکیب بر شاخصهای رشدی نهالها در محیط هیدروپونیک در شرایط گلخانه بررسی شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار و 6 تکرار اجرا شد. در نهایت، سطح بهینه دو فاکتور پرایمینگ بذر و محلولپاشی با طرح آزمایشی DOE تعیین گردید. بر اساس نتایج، پرایمینگ ترکیب آلی آمینو 5 در هزار به طور معنیدار باعث افزایش رشد ریشهچه و متوسط سرعت جوانهزنی گردید. نتایج محلولپاشی ترکیب آلی آمینو در دو غلظت 3 و 5 در هزار نشان داد که غلظت 5 در هزار در نهالهای دارای سن 3 ماه تاثیر معنیداری در افزایش حجم ریشه، کاهش تعداد برگ آسیب دیده، افزایش قطر وسط ساقه و افزایش تعداد برگ گردید. بر اساس نتایج طرح آزمایشی DOE، بهترین سطح پاسخ با بالاترین بازده و کارایی مربوط به کاربرد غلظت 5 در هزار محلولپاشی آمینواسید "چشمگیر"(طی 3 نوبت 25 روزه) به همراه پرایمینگ بذر میباشد.
Evaluation of the effect of the organic amino compound on seed germination and growth characteristics of pistachio seedlings.
نویسندگان [English]
Maryam Afrousheh1؛ Hamid Alipour1؛ Ali Tajabadipour1؛ Fahime Hosseini2؛ Amanollah Javanshah3؛ Mohammad Abdolahi-Ezzatabadi4
1Pistachio Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rafsanjan, Iran
2Researcher of Kia Nahal Mehregan group, Pistachio Technology Incubator, Pistachio Research Center
3Pistachio Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rafsanjan, Iran
4Assistant Professor of Pistachio Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rafsanjan, Iran
چکیده [English]
The purpose of this research was to investigate pistachio seed priming and seedling spraying using the organic amino compound "Cheshmgir" on the germination and growth characteristics of pistachio seedlings. The first experiment was to investigate the effect of seed priming treatment (organic amino compound 5 per thousand) on germination in laboratory conditions. In the second experiment, the effect of spraying organic amino compounds was investigated on 3 and 5-month-old seedlings. This experiment was conducted in a completely random statistical design with 6 treatments and 6 replications. In the third experiment, the combined effect of priming and spraying of this combination was evaluated on the growth traits of seedlings in hydroponic culture under greenhouse conditions. This experiment was conducted as a factorial in a completely randomized design with 6 treatments and 6 replications. In this experiment, the growth characteristics of seedlings were evaluated, The results of the first experiment showed that the highest germination speed and the length and weight vigour index of seed were in Qazvini seeds, which were increased by 10, 273 and 230%, respectively, in comparison with Badami-e-Zarand seeds. Seed priming with organic amino compound 5 per thousand significantly increased the average rate of germination (44.8%) and root growth (54.7%). The results of the second experiment showed that the concentration of 5 per thousand in 3-month-old seedlings had a significant effect on increasing the number of leaves (50.9%), increasing the root volume (3%) and reducing the number of damaged leaves (100%) compared to the control. The results of the third test based on the DOE experimental plan showed that the best level of response with the highest efficiency and efficiency was related to the application of 5 per thousand foliar spraying of amino organic compound (during 3 times with intervals of 25 days) along with seed priming.