1پژوهشکده چای، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران
21- پژوهشکده چای، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران
3سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
چای (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze) یکی از مهمترین محصولات منطقه شمال ایران است که بسیاری از بوتههای آن در معرض از بین رفتن قرار دارند، بنابراین داشتن اطلاعات درباره ژنتیک آن برای طراحی برنامههای اصلاحی با اهداف خاص کمک شایانی است. در این بررسی نشانگرهای مورفولوژی و ISSR برای بررسی تنوع ژنتیکی 28 درختچه چای از سه منطقه غرب، مرکز و شرق چایکاری مورد استفاده قرار گرفتند. استفاده از 21 ویژگی مورفولوژی نشان داد که دامنه تشابه مابین نمونههای چای مورد بررسی محدود است. در تجزیه خوشهای نمونهها در سطح تفاوت 86/0 به سه گروه تقسیم شدند گروه اصلی تشکیل شده گروه دوم (B) بود که 57% نمونهها را در خود جای داد. کاربرد 7 آغازگر ISSR تولید 60 باند نمود که 52 باند حالت چندشکلی نشان دادند. حداکثر و حداقل محتوای اطلاعات چند شکلی (PIC) برای تمام آغازگرها به ترتیب 49/0 و 44/0 بود. بر اساس دادههای ISSR دامنه تشابه در محدوده 31/0-87/0 بدست آمد. در تجزیه کلاستر نمونهها در سطح تشابه 54/0 به دو گروه تقسیم شدند که گروه دوم بزرگترین گروه تشکیل شده با پوشش 85/66 % نمونهها بود. از این نتایج میتوان استنباط کرد که این صفات و آغازگرها تفاوتهای ژنتیکی را بسیار خوب تشخیص میدهند. نتایج تحقیق بیان نمود که ژنوتیپهای چای ایران از آنجایی که اکثرا به صورت بذری تکثیر شدهاند دارای تنوع ژنتیکی بالایی میباشند.
1Tea Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Lahijan, Iran
21- Tea Research Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Lahijan, Iran;
3Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
چکیده [English]
Tea (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze) is one of the most important products in the northern of Iran, many of them are endangered, so having information about their genetics to design breeding programs for special purposes is a great help. In this study, morphological and ISSR markers were used to evaluate the genetic diversity of 28 tea plants from east, center and west of tea culturing region. The use of 21 morphological traits showed narrow range of similarity between the studied tea samplesThe samples were divided into three groups at a difference of 0.86, the main group formed was the second group (B), which contained 57% of the samples. Application of 7 ISSR primers produced 60 bands, of which 52 bands showed polymorphism. The maximum and minimum polymorphic information content (PIC) for all primers were 0.49 and 0.44, respectively. Based on ISSR data, the similarity range was in the range of 0.31 to 0.87. In cluster analysis, the samples were divided into two groups at the similarity level of 0.54, with the second group being the largest group with a coverage of 66.85% of the total samples. From these results it can be inferred that this series of traits and primers can detect genetic differences very well. The results of study showed that Iranian tea genotypes have a high genetic diversity since they are mostly propagated by seeds.