1زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کرج، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2گروه زراعت و اصلاح نباتات. دانشگاه تهران
3استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران. کرج، ایران.
4دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران – کرج، ایران.
5استادیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ایران
چکیده
با توجه به تأثیر شوری برجوانهزنی بذر، پژوهش حاضر با هدف بررسی تنوع صفات جوانهزنی 91 رقم زراعی و 204 توده بومی گندم نان به همراه سه رقم شاهد (سیستان، نارین و ارگ) تحت شوری (60 و 120 میلیمولار سدیم کلرید) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو تکرار در ظروف پتریدیش انجام شد. تنوع بالایی بین ژنوتیپهای گندم از نظر طول گیاهچه و ساقهچه، شاخص جوانهزنی و بنیه بذر تحت هر دو شرایط تنش شوری وجود داشت؛ در حالی که انرژی جوانه-زنی و درصد جوانهزنی تنوع پایینی داشتند. همبستگی مثبت و معنیداری بین تمام صفات (به جزء همبستگی 25/0- طول ریشه-چه با نسبت طول ساقهچه به ریشهچه در شاهد) تحت هر سه شرایط (شاهد، 60 و 120 میلیمولار سدیم کلرید) وجود داشت. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه به عاملها، PC1 و PC2 تحت تیمار 60 میلیمولار سدیم کلرید به ترتیب وزن گیاهچه و درصد جوانهزنی نامگذاری شدند. تحت تیمار 120 میلیمولار سدیم کلرید، PC1 و PC2 به ترتیب درصد جوانهزنی و وزن گیاهچه نامگذاری شدند. نتایج بایپلات، تودههای بومی IP624925، IP628189 وIP624838 بههمراه ارقام ADL، AFLAK، KHAZAR1 و RIJAW بهعنوان ژنوتیپهای برتر تحت تیمار 60 میلیمولار سدیم کلرید شناسایی شدند. همچنین، تودههای بومیIP627103،IP626566 ،IP624596 ، IP625433 و IP628189 بههمراه ارقام SHIROODI و DASTJERDI بهعنوان ژنوتیپهای برتر تحت تیمار 120 میلیمولار سدیم کلرید انتخاب شدند . در کل، ژنوتیپهای انتخابی بر مبنای تجزیه آماری چندمتغیره بهعنوان مواد ژنتیکی با پتانسیل تحمل به شوری شناسایی شدند.
Evaluation of genetic diversity for bread wheat cultivars and landraces in terms of germination under salinity stress
نویسندگان [English]
Saeideh Javid1؛ Mohammadreza Bihamta2؛ Mansour Omidi3؛ Alireza Abbasi4؛ Hadi Alipour5
1Agriculture and breeding, Tehran university, Karaj, Iran
2Agronomy Dept, University of Tehran
3Professor, Agronomy, and Plant Breeding Dept. University of Tehran, Karaj, Iran
4Associate Professor, Agronomy and Plant Breeding Dept. University of Tehran, Karaj, Iran.
5Assistant Professor, Department of Plant Production and Genetics, Urmia University, Iran
چکیده [English]
Given the importance of salinity at the germination stage, this study was carried out with the aim of investigating the diversity of germination traits in bread wheat 91 cultivars and 204 landraces along with three control varieties (Sistan, Narin, and Arg) under salinity (60 and 120 mM NaCl) as a factorial experiment in a completely randomized design with two replicates in petri dishes. There was a high diversity between wheat genotypes in terms of shoot and root length of seeding, shoot-to-root length ratio, germination index, and seed vigor under both sat stress conditions; while germination energy and germination percentage had low variation. There was a positive significant correlation between all the traits (except the root length of seeding and the shoot-to-root length ratio) under all three conditions (control, 60 and 120 mM NaCl). From the factor analysis, the PC1 and PC2 under 60 mM NaCl treatment were named as seedling weight and germination percentage, respectively. Under 120 mM NaCl treatment, PC1 and PC2 were named as germination percentage and seedling weight, respectively. Based on the biplot, IP624925, IP628189, and IP624838 landraces and ADL, AFLAK, KHAZAR1, and RIJAW cultivars were identified as superior genotypes under 60 mM NaCl treatment. Moreover, IP627103, IP624596, IP626566, IP625433, and IP628189 landraces and Shiroodi and Dastjerdi cultivars were selected as superior genotypes under 120 mM NaCl treatment. Overall, the selected genotypes were identified as genetic material with the potential of salinity tolerance based on multivariate statistical analysis.