1دانش آموخته کارشناسی ارشد شیمی و حاصلخیزی خاک، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
2مدریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد،یزد، ایران
3استادیار، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
4دانشیار، گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
5مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
6دانش آموخته دکتری گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران
چکیده
پژوهش گلدانی حاضر با هدف پاسخ روشهای مختلف کاشت گیاه شیرین بیان به سطوح مختلف شوری بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی، با سه تکرار در سال زراعی 99-1398 در مرکز ملی تحقیقات شوری واقع در استان یزد انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل پنج سطح شوری (شوری 9/0 (شاهد)، 3، 6، 9 و 12 دسیزیمنس بر متر) بهعنوان فاکتور اول و روش کاشت در دو روش (نشاء و کاشت مستقیم بذر) بهعنوان فاکتور دوم بودند. در این پژوهش صفات مورفولوژیکی شامل ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی، سطح برگ، وزن خشک کل، و صفات فیزیولوژیکی شامل میزان کلروفیل کل و کاروتنوئید و همچنین میزان عناصر سدیم و پتاسیم مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، بیشترین میزان ارتفاع گیاه (62 سانتیمتر)، تعداد شاخه جانبی (70 عدد در بوته)، سطح برگ (7/1032 سانتیمتر مربع)، وزن خشک کل (68/2 گرم در بوته) در تیمار شاهد و کاشت نشاء، کاروتنوئید (5/5 میلیگرم در گرم وزن تر) و کلروفیل کل در تیمار شاهد و کشت بذر (21/51 میلیگرم در گرم وزن تر)، سدیم در تیمار شوری 12 دسیزیمنس بر متر و کشت نشاء (23/15 میلیگرم در کیلوگرم وزن خشک)، پتاسیم در تیمار شاهد و کشت بذر (88/14 میلیگرم در کیلوگرم وزن خشک) مشاهده شد. نتایج حاکی از آن بود که با افزایش سطح شوری تا سطح 12 دسیزیمنس بر متر، میزان ارتفاع در هر دو روش کاشت کاهش یافت. همچنین افزایش شوری تا سطح 12 دسیزیمنس بر متر، کاهش 84 درصدی تعداد شاخه جانبی و نیز 54/88 درصدی سطح برگ را در برداشت. پارامترهای کلروفیل کل، کاروتنوئید و پتاسیم نیز به طور معنیداری کاهش نشان داد و در مقابل میزان یون سدیم روند افزایشی داشت. کشت نشاء در بیشتر پارامترها بغیر از صفات کلروفیل کل و سدیم نتایج بهتری را دارا بود. افزایش تنش شوری موجب ایجاد اختلال در رشد گیاه شد، بطوریکه کاهش پارامترهای ارتفاع، تعداد شاخه جانبی، سطح برگ و همچنین میزان کلروفیل کل و کاروتنوئید را سبب گردید. بطور کلی روش کاشت نشا از کارایی بالاتری نسبت به کشت مستقیم بذر برخوردار بوده و با توجه به نتایج این تحقیق پیشنهاد میگردد که در شرایط با منابع آب شور و کمبود آب شیرین آبیاری نشاء با آب شیرین انجام شود و بقیه دوره کشت (بعد از انتقال نشاء)، آبیاری با آب شور صورت گیرد.
The effect of salinity stress and cultivation method on morphological characteristics, chlorophyll content, sodium and potassium content of licorice (Glycyrrhiza glabra L.) in a greenhouse conditions
نویسندگان [English]
Hanieh Hamidian1؛ Hamid sodaiezadeh2؛ Rostam Yazdani-Biouki3؛ Mohammad Ali Hakimzadeh Ardakani4؛ mahdi soltani5؛ Sarah Khajeh Hosseini6
1M.Sc Graduated of Soil Chemistry and Fertility, Faculty of Natural Resources and Desert Studies, Yazd University, Yazd, Iran
2Master of desert Areas Management yazd University
3Assistant Professor, National Salinity Research Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Yazd, Iran
4Associate Professor, Department of Arid Land Management and Desert Control, Faculty of Natural Resources, Yazd University, Yazd, Iran
5مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
6Ph.D.Graduated, Department of Agriculture, Damghan Branch, Islamic Azad University, Damghan, Iran.
چکیده [English]
This study with aimed at the response of different methods of liquorice plant planting to different levels of salinity was conducted as factorial experiment based on a completely randomized design with 3 replications, during 2019-2020 growing season in Salinity Research Center, Yazd. The experimental factors included five levels of salinity ( 0.9 [control], 3, 6, 9 and 12 dS/m), as the first factor and two cultivation methods (seedlings and seeds) as the second factor. In this study, morphological traits such as, plant height, number of lateral branches, leaf area, total dry weight, as well as physiological traits such as total chlorophyll and carotenoids, as well as the amount of sodium and potassium content were measured. The results showed that the highest plant height (62 cm) in control (no salinity condition) and seedling method, maximum number of lateral branches (70 per plant) and greatest leaf area (1032.7 cm2) were obtained in control method. maximum total dry weight (2.68 g/plant) in control and seedling method, maximum carotenoids content (5.5 mg/g FW) were observed in control when seedling method was used. At control and seed cultivation treatment maximum total chlorophyll content (51.21 mg/g FW) and also highest amount of potassium (14.88 mg/kg DW) were observed. Results also showed that maximum sodium content (15.23 mg/kg DW) was obtained in salinity treatment of 12 dS/m and seedling method. In general, with increasing salinity level to 12 dS/m, the height of both cultivation methods decreased. Also, with increasing salinity level to 12 dS/m, the number of lateral branches and leaf area were decreased by 84% and 88.54%, respectively. The parameters of total chlorophyll, carotenoids and potassium also decreased significantly and the amount of sodium ion increased. The cultivation was less affected by salinity in most parameters except the total chlorophyll and sodium. The increasing salinity stress had negative effect on different licorice plant parameters including plant height, number of lateral branches, leaf area, as well as the amount of total chlorophyll and carotenoids. In general, the seedling approach is more productive than cultivating seeds directly. The findings of this study show that in situations where there are saline water resources and a scarcity of fresh water, the seedling should be watered with fresh water, and salt water should be used for the remainder of the cultivation time (after transplantation).