سیبزمینی گیاهی است با ارزش غذایی بالا که در 158 کشور جهان کشت میشود و از نظر میزان مصرف، پس از گندم، ذرت و برنج در جایگاه چهارم جهان قرار دارد. تولید این محصول پرارزش، بهعلت قدرت تولید بالا و سازگاری با دامنه بسیار وسیعی از اقلیمها در دنیا رو به افزایش است. استان همدان با دارا بودن 16/63 درصد از زمین های زیر کشت سیب زمینی کشور و 24 درصد از تولید پنج میلیون تنی سیبزمینی کشور، مقام نخست کشور را در میزان تولید در اختیار دارد. یکی از چالش های مهم در تولید سیب زمینی، بیماری های باکتریایی می باشد (1). برخی از بیماری های مهم و اقتصادی سیبزمینی که در تمام مناطق سیب زمینیکاری ایران و جهان پراکنده هستند، عبارتند از: بیماری پوسیدگی حلقوی، پژمردگی باکتریایی، پوسیدگی نرم، ساقسیاه و اسکب باکتریایی (7). اقتصادی بودن میزان خسارت بیماری ها سبب شده که تاکنون تحقیقات زیادی برای شناسایی عوامل و نیز ارائه راهکارهای کنترل آنها انجام شود. نتایج این تحقیقات در قالب مقالات، کتابها و پایاننامهها منتشر شده است. در ارزیابی خسارت بیماری اسکب باکتریایی در مزارع سیبزمینی استان همدان با عامل جرب معمولی (Streptomyces spp)، میانگین میزان آلودگی و کاهش محصول ناشی از آن، سالیانه حدود 1/5 درصد از تولید سیب زمینی برآورد شده است (5). با توجه به تولید سالیانه سیب زمینی در استان همدان که حدود 900,0000 تن می باشد، میزان خسارت از نظر ریالی (با فرض قیمت هر کیلوگرم سیبزمینی برابر 80,000 ریال) برابر 1,080,000,080,000 ریال خواهد بود. برای تولید این مقدار سیب زمینی، حدود هفت میلیون مترمکعب آب مصرف می شود. با توجه به اینکه بیماری اسکب سیب زمینی روی بازارپسندی محصول تأثیر فراوانی دارد، راهکارهای کنترل بیماری کمک می کند که از هدررفت حدود0105,005 مترمکعب آب فقط در استان همدان جلوگیری شود.
بیماری پژمردگی باکتریایی یکی دیگر از مهمترین بیماریهای اقتصادی سیب زمینی است که گستردگی، تنوع میزبانی و انتشار وسیعی در مناطق مختلف سیب زمینیکاری کشور و دنیا دارد. خسارت این بیماری در 80 کشور جهان بالغ بر 950 میلیون دلار در سال گزارش شده است (5). این بیماری در مزرعه و انبار، غده های سیب زمینی را آلوده کرده و سبب کاهش کمیت و کیفیت محصول سیب زمینی می شود. بیماری پوسیدگی نرم و ساقسیاه نیز از بیماری های مهم و اقتصادی سیب زمینی هستند که در مزرعه و انبار، غده های سیب زمینی را آلوده کرده و در شرایط دمایی مناسب و رطوبت نسبی بالا همه غده های آلوده از بین میروند. در منطقه پنجاب پاکستان خسارت بیماری پوسیدگی نرم را 30 درصد برآورد کردند که رقم بسیار بالایی است (9). در زیمباوه زیان های اقتصادی ناشی از بیماری پوسیدگی نرم و ساقسیاه را از 1 تا 65 درصد با میانگین تقریباً 23 درصد تخمین زدند (8). با توجه به کمبود انبارهای فنی برای انبار و ذخیرهسازی غده های سیب زمینی تولیدشده در فصول تابستان و پائیز که مقدار تولید زیاد است و عرضه آن در فصول زمستان و بهار که تولید کمتر است، خسارت اقتصادی بیماری پوسیدگی نرم زیاد است.