1گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2دانشگاه شهرکرد
3استادیار گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
4دانشیار گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
5دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
چکیده
تعیین غلظت (عیار) قند برای ارزیابی کیفیت چغندرقند در کارخانجات قند از اهمیت زیادی برخوردار است و مبنای ارزشگذاری چغندرقند نیز محسوب میشود. در این مطالعه با هدف برآورد درجه بریکس به عنوان یکی از شاخصهای سنجش عیار قند چغندر، یک حسگر دیالکتریک مجاورتی توسعه داده شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. این حسگر از نوع کواکسیال انتها-باز از دو الکترود فلزی دایرهای هممرکز تشکیل شد که با استفاده از آن طیفهای دامنه بر حسب بسامد در بازه 150-0 مگاهرتز برای هر نمونه چغندر استخراج شد. به منظور ارزیابی حسگر، 100 نمونه چغندرقند انتخاب و بریکس معیار در هر نقطه مورد اندازهگیری با حسگر دیالکتریک، با استخراج عصاره از آن با استفاده از دستگاه رفرکتومتر اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که در محدودههای بسامدی 50-30 و 140-120 مگاهرتز، طیفهای دیالکتریک با تغییرات درصد بریکس تغییر قابل ملاحظهای دارد به طوری که با افزایش بریکس، دامنه طیف کاهش می-یابد. ضمن ارزیابی روشهای مختلف رگرسیونی، روش رگرسیون حداقل مربعات جزئی PLSR توانست درصد بریکس نمونهها را با ضریب تبیین اعتبارسنجی 81/0 و خطای 72/0 درجه بریکس پیشبینی کند. نتایج نشان داد، این حسگر و روش اندازهگیری مورد مطالعه، میتواند به عنوان روشی ساده و قابل اعتماد برای اندازهگیری درصد بریکس چغندرقند بکار گرفته شود.
Development and Evaluation of a proximal dielectric sensor for nondestructive measurement of sugar concentration in sugar beet
نویسندگان [English]
Azam Asadi1؛ Mojtaba Naderi2؛ Amin Lotfalian3؛ Mahdi Ghasemi-Varnamkhasti4؛ Saman Abdanan5
1Department of Mechanical Engineering of Biosystems, Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
2Shahrekord University
3Assistant professor, Department of Mechanical Engineering of Biosystems, Faculty of Agriculture, Shahrekord University
4Associate professor, Department of Mechanical Engineering of Biosystems, Faculty of Agriculture, Shahrekord University
5Associate professor, Department of Agricultural Machinery and Mechanization Engineering, Faculty of Agricultural Engineering and Rural Development, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan
چکیده [English]
Determination of sugar concentration of sugar beet in sugar factories is of great importance and is a basis for valuation of the sugar beet as well as assessment of the sugar production process in the factory. In this study with the aim of development of a non-destructive method for measurement of the sugar concentration of sugar beet in terms of Brix, a proximal dielectric sensor was developed and evaluated. This sensor is an open-end coaxial probe consisting of two metallic concentric ring electrodes which is connected to function generator and spectrum analyzer through coaxial cables. 100 random samples of sugar beet were selected and measured by the dielectric sensor. Dielectric spectra i.e. amplitude as a function of frequency were obtained in the frequency range of 0-150 MHz. The reference Brix was measured with extracting juice from the points of dielectric measurement using a refractometer. The results showed that in the ranges of 30-50 and 120-140 MHz, the dielectric spectra varied noticeably in relation with variations in sugar beet Brix so that the amplitude decreased with increasing the Brix. The partial least square regression (PLSR) method could model the Brix as a function of the dielectric spectra variables with R2= 0.81 and RMSE of 0.72 Brix. The results of the study indicated that the dielectric sensor and measurement method is a simple and reliable method for non-destructive measuring of sugar beet Brix.