علینژاد, محسن, حاج خدادادی, ایمان, قاسمی, حسینعلی, خجسته کی, مهدی. (1401). بررسی استفاده از مولتی آنزیم داخلی در جیرههای حاوی سطوح مختلف کنجاله کنجد بر عملکرد، فراسنجه های بیوشیمیایی خون و بافت شناسی ژژنوم بلدرچینهای تخمگذار در اواسط دوره تولید. سامانه مدیریت نشریات علمی, 35(137), 131-144. doi: 10.22092/asj.2022.342633.2055
محسن علینژاد; ایمان حاج خدادادی; حسینعلی قاسمی; مهدی خجسته کی. "بررسی استفاده از مولتی آنزیم داخلی در جیرههای حاوی سطوح مختلف کنجاله کنجد بر عملکرد، فراسنجه های بیوشیمیایی خون و بافت شناسی ژژنوم بلدرچینهای تخمگذار در اواسط دوره تولید". سامانه مدیریت نشریات علمی, 35, 137, 1401, 131-144. doi: 10.22092/asj.2022.342633.2055
علینژاد, محسن, حاج خدادادی, ایمان, قاسمی, حسینعلی, خجسته کی, مهدی. (1401). 'بررسی استفاده از مولتی آنزیم داخلی در جیرههای حاوی سطوح مختلف کنجاله کنجد بر عملکرد، فراسنجه های بیوشیمیایی خون و بافت شناسی ژژنوم بلدرچینهای تخمگذار در اواسط دوره تولید', سامانه مدیریت نشریات علمی, 35(137), pp. 131-144. doi: 10.22092/asj.2022.342633.2055
علینژاد, محسن, حاج خدادادی, ایمان, قاسمی, حسینعلی, خجسته کی, مهدی. بررسی استفاده از مولتی آنزیم داخلی در جیرههای حاوی سطوح مختلف کنجاله کنجد بر عملکرد، فراسنجه های بیوشیمیایی خون و بافت شناسی ژژنوم بلدرچینهای تخمگذار در اواسط دوره تولید. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1401; 35(137): 131-144. doi: 10.22092/asj.2022.342633.2055
بررسی استفاده از مولتی آنزیم داخلی در جیرههای حاوی سطوح مختلف کنجاله کنجد بر عملکرد، فراسنجه های بیوشیمیایی خون و بافت شناسی ژژنوم بلدرچینهای تخمگذار در اواسط دوره تولید
2استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک
3دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک
4عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قم
چکیده
این آزمایش به منظور بررسی سطوح مختلف جایگزینی کنجاله کنجد و آنزیم بر برخی مولفههای عملکردی، تولید تخم، هماتولوژی و کیفیت تخم در بلدرچینهای تخمگذار صورت گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 600 عدد بلدرچین تخمگذار با 5 تیمار و 4 تکرار (30 بلدرچین در هر تکرار) صورت گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره پایه بدون افزودنی(کنترل)، کنجاله کنجد 10 درصد ، کنجاله کنجد 10 درصد با 5/0 گرم در کیلوگرم آنزیم تجاری، کنجاله کنجد 20 درصد، کنجاله کنجد 20 درصد با 5/0 گرم در کیلوگرم آنزیم تجاری بودند. درصد تولید، مصرف خوراک تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0P<)، ولی ضریب تبدیل، وزن تخم مرغ تحت تاثیر قرار نگرفتند(05/0P>). مولفههای مربوط به میزان کلسترول خون، سطح تریگلیسیرید و لیپوپروتئینهای با دانسیتههای مختلف در خون و آنزیمهای کبدی آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز تحت تاثیر تیمارهای مختلف آزمایشی قرار نگرفت . اثر تیمارهای مختلف آزمایشی بر صفات ارتفاع پرز، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت و مساحت پرز معنی دار بود. در مورد ارتفاع پرز، بالاترین ارتفاع پرز را تیمار کنترل و تیمارهای حاوی آنزیم، و کمترین ارتفاع پرز را تیمار حاوی 20 درصد کنجاله کنجد داشت. نشان داده شد امکان جایگزینی کنجاله سویا بوسیله کنجاله کنجد تا سطح 10 درصد جیره بلدرچینهای تخمگذار بدون هیچ تاثیر نامطلوبی بر صفات تولیدی و کیفیت تخم بلدرچین وجود دارد.
Evaluation of Different Sesame Meal level with Internalal Enzyme on Production, Egg Quality Traits, Blood metabolite and jejenum morphology of Layer Quail in Middle Production Phase
نویسندگان [English]
mohsen alinejad1؛ iman hajkhodadadi2؛ Hossein Ali Ghasemi3؛ Mahdi Khojastehkey4
1arak university
2arak university
3Associate Professor, Department of Animal Science
4member of scientific board of Agriculture and Natural Resources Research and Education Center in Qom
چکیده [English]
The Effect of different level of sesame meal with internal enzyme was evaluated on performance, egg quality and some related blood parameters in layer quails. A total of 600 lying quail, used in CRD design with 5 treatments and 4 replicate (30 hens in each replicate). Five experimental treatments consisted of 1) Control diet (soybean-corn), 2) Diet with 10 % sesame meal, 3) Diet with 10 % sesame meal with 500 mg/Kg kemzyme, 4) Diet with 20% sesame meal, 5) Diet with 20% sesame meal with 500 mg/Kg kemzyme. Egg production was differing among experimental group significantluy. Experimental treatments had no significant effect on egg weight and feed conversion ratio significantly (P>0.05). Feed intake was tended to reduce by sesame meal inclusion significantly. Egg white and yolk were not affected significantly by experimental treatments (P>0.05). Different sesame meal inclusions with or without kemzyme did not affect significantly blood metabolite parameters such as total cholesterol, triglyceride, LDL, HDL, VLDL. Villus height, villus height to crypt depth ratio and Villus surface area, was affected significantly by experimental treatments (P<0.05). Control and enzyme consumed groups had higher villus height; it was differ significantly with SM groups. In conclusion, the inclusion of 10 sesame meal had no negative effect on production performance and egg quality traits in the early production phase of laying quail. Generally, the use of multi enzyme at 500 mg/Kg in diet with 20 percentage sesame meal was particularly affect to improve performance traits and feed intake parameters.