1دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک
2استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک (نویسنده مسئول)
3استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک
4عضو هئیت علمی بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران
5استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک
چکیده
مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر متقابل منبع علوفه (یونجه در مقابل کاه گندم) با اندازه ذرات علوفه (نرم در مقایسه با درشت) بر عملکرد رشدی، مصرف خوراک آغازین و فراسنجههای تخمیر شکمبهای گوسالههای شیرخوار هلشتاین انجام شد. به همین منظور، تعداد 48 راس گوساله شیرخوار هلشتاین (6 راس ماده و 6 راس نر در هر تیمار) در قالب طرح پایه بلوک کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 به تیمارهای آزمایشی شامل: 1- یونجه خرد شده با اندازه قطعات نرم؛ 2- یونجه خرد شده با اندازه قطعات درشت؛ 3- کاه گندم خرد شده با اندازه قطعات نرم و 4- کاه گندم با اندازه قطعات درشت خرد شده اختصاص یافتند. گوسالهها از سن چهار روزگی وارد طرح آزمایشی شدند و آزمایش تا سن 70 روزگی گوسالهها ادامه یافت. اثر متقابل منبع علوفه با اندازه قطعات علوفه برای کل ماده خشک مصرفی، مصرف خوراک آغازین، افزایش وزن روزانه و بازده تبدیل خوراک در دوره قبل از شیرگیری، بعد از شیرگیری و کل دوره معنیدار نبود. فراسنجههای رشد اسکلتی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نتایج نشان داد که منبع علوفه و اندازه قطعات علوفه اثر معنی داری بر pH شکمبه، غلظت کل اسیدهای چرب فرار، نسبت مولی اسیدهای چرب فرار شامل استات، پروپیونات، بوتیرات، والرات و نسبت استات به پروپیونات در شکمبه نداشت. بطور کلی یافتههای این مطالعه نشان داد که منبع و اندازه ذرات مختلف علوفه نتایج مشابهی بر عملکرد و پارامترهای رشد اسکلتی و شکمبهای گوسالههای شیرخوار هلشتاین در پی خواهد داشت.
Interaction between particle size and source of forage on performance, ruminal and skeletal growth parameters of Holstein dairy calves
نویسندگان [English]
Mousa Arabi1؛ Mehdi Mirzaei2؛ Mehdi Kazemi3؛ hossein omidi-mirzaei4؛ Mehdi Hossein Yazdi5
1Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak 38156-88349, Iran
2Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak 38156-88349, Iran
3Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak, Iran.
4Animal Science Research Department, Isfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Isfahan, Iran
5Department of Animal science , Faculty of Agriculture and Natural Resources , Arak University
چکیده [English]
The present study was conducted to evaluate the interactions between forage source (alfalfa hay vs. wheat straw) and particle size (fine vs. large) on growth performance, starter intake and ruminal fermentation of Holstein dairy calves. For this purpose, 48 Holstein dairy calves in a completely randomized block design (6 males and 6 females for each treatment) with 2 × 2 factorial arrangements were allocated to experimental diets including: 1) alfalfa hay with fine particle size, 2) alfalfa hay with long particle size, 3) wheat straw with fine particle size, and 4) wheat straw with long particle size. Calves entered the trial on d 4 and the trial lasted on d 70 of the age. Results showed that there was no interaction between forage source and particle size on growth performance, starter intake and feed efficiency of Holstein dairy calves during the all three periods. Skeletal growth characteristics were not affected by experimental diets. Results indicate that ruminal pH, total volatile fatty acids, acetate, propionate, butyrate and valerate molar proportions were similar across treatments. In general, our findings indicate that the different source and particle size of forage had similar effects on performance, skeletal growth and ruminal fermentation in the Holstein dairy calves.