1دانشجوی دکتری گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2استاد گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3استادیار گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
5دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر شکل فیزیکی یونجه و فرآوری دانه جو بر عملکرد، فراسنجههای شکمبهای و سنتز پروتئین میکروبی در برههای پرواری نژاد دالاق از 30 رأس بره نر 2/1±5/3 ماهه با میانگین وزن زنده 1/1±17 کیلوگرم استفاده شد. این آزمایش در قالب فاکتوریل 3×2 بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو با دو فاکتور شامل: شکل فیزیکی علوفه و فرآوری دانه جودر دوره 98 روزه با 6 تیمار و 5 تکرار انجام شد و جیرههای آزمایشی شامل: 1- یونجه خرد شده با دانه کامل جو 2- یونجه خرد شده با دانه جو آسیاب شده 3- یونجه خرد شده با دانه جو پولکی 4- یونجه پلت با دانه کامل جو 5- یونجه پلت با دانه جو آسیاب شده 6- یونجه پلت با دانه جو پولکی بودند. نمونهگیری از مایع شکمبه در روز 84 در زمان 3 ساعت بعد از خوراکدهی انجام شد. از روز 70 آزمایش به مدت 6 روز حجم ادرار تولید شده توسط هر حیوان به طور روزانه ثبت شد. نتایج نشان داد که علوفه یونجه به صورت پلت در مقایسه با خرد شده باعث بالارفتن ماده خشک مصرفی و افزایش وزن روزانه و بالا رفتن مقدار پروپیونات، نیتروژن و پروتئین میکروبی و پایین آمدن مقدار استات و pH گردید و همچنین، فرآوری دانه جو به صورت پولکی و آسیاب شده در مقایسه با دانه جو کامل نیز باعث بالارفتن افزایش وزن روزانه و بالا رفتن مقدار پروپیونات، نیتروژن و پروتئین میکروبی و پایین آمدن مقدار آمونیاک و pH شد (05/0>P).
The effects of physical form of alfalfa and processing of barley grain on performance, rumen parameters and microbial protein synthesis in Dalagh breed fattening lambs
1Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
2Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
3Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
4Gorgan Agricultural Jihad Research Center
5Reza Tahmasbi (PhD)
Associate Professor
Department of Animal Science
College of Agriculture
Shahid Bahonar University of Kerman
چکیده [English]
In order to investigate the effect of alfalfa physical shape and barley grain processing on yield, ruminal parameters and microbial protein synthesis in Dalagh fattening lambs, 30 male lambs of 3.5±1.2 months old with an average live weight of 17±1.1 kg were used.This experiment was performed in factorial form (3×2) based on a completely randomized design with two factors including: physical form of forage and processing of barley grain in 98 days with 6 treatments and 5 replications. Experimental diets included: 1- Chopped alfalfa with whole barley grains 2- Chopped alfalfa with ground barley grains 3- Chopped alfalfa with flaky barley grains 4- Pellet alfalfa with whole barley grains 5- Pellet alfalfa with barley grains Grinded 6- Pellet alfalfa with barley flakes. The daily feed and its residue were weighed and recorded daily for each animal. Rumen fluid sampling was performed on day 84 at 3 hours after feeding. From day 70 of the experiment, the volume of urine produced by each animal was recorded daily for 6 days.The results showed that alfalfa forage in the form of pellets increased the dry matter consumption, increased daily weight, increased propionate content, increased nitrogen, increased microbial protein and decreased acetate and pH (P <0.05). Also, flaxseed and ground barley processing compared to whole barley grain increased daily weight gain and increased propionate, nitrogen and microbial protein levels and decreased ammonia and pH (P <0.05). Keywords: Physical form, Processing, Rumen parameters, Microbial protein, Fattening lambs.