سیب زمینی یکی از مهمترین گیاهان زراعی است و از نظر اهمیت غذایی و تولید، بعد از گندم و برنج قرار دارد (5). سطح زیرکشت سیب زمینی جهان در سال 2021، حدود 18 میلیون هکتار و مقدار تولید آن برابر 368 میلیون تن بود. بزرگترین تولیدکننده سیبزمینی دنیا، کشور چین با تولید حدود 100 میلیون تن گزارش شده است. کشور ما در جهان، رتبه سیزده و در آسیا بعد از چین و هند، رتبه سوم را دارد (4). براساس آخرین آمار وزارت جهاد کشاورزی در سال 1399، سطح زیرکشت سیب زمینی در کشور حدود 143 هزار هکتار، میزان تولید آن حدود 5/3 میلیون تن و عملکرد مربوط حدود 37 تن در هکتار بوده است (1). تولیــد غده های بذری سیب زمینی در کشــور باعث جلوگیری از واردات ســیب زمینی بــذری، صرفه جویــی ارزی، اسـتقلال و امنیـت می شود. بهینه شدن تولیــد مینــی تیوبــر در کشور، تأمیـن گیاهچـه سالمسـازیشـده ارقام سیب زمینی، آموزش نیـروی انسـانی و کمـک بـه تجهیـز آزمایشـگاهها و گلخانه هـا، موجـب شده که بخش خصوصی انگیزه لازم را برای فعالیت در ایـن عرصـه پیدا کند. احـداث چنیـن شـرکتهایی سـبب ایجـاد اشـتغال مسـتقیم و دائمــی برای جوانــان ایــن کشــور در بخــش آزمایشــگاه و گلخانــه شــده اســت. بــرای ســطح زیــرکشــت 143 هــزار هکتــاری ســیب زمینی در کشــور، نیــاز بــه تأمیــن حــدود 700 هــزار تــن غــده بــذری در طبقه گواهیشده A میباشد. بــرای تأمیــن این مقدار غـده بـذری، ضـروری اسـت که سـالیانه حدود 10 تا 12 میلیـون عـدد مینـی تیوبـر در کشور تولیـد شـود. ایـن تعداد مینـی تیوبـر کاملاً تأمینکننـده نیـاز داخلـی بـرای تولیـد کلاسهـای مختلـف غـده بـذری سـیب زمینی ارقـام موجـود در کشـور می باشد و نیازی به واردات سیب زمینی از کشورهای خارجی نمی باشد (3). در یک برنامه تولید بذر سیب زمینی، استفاده از محلول غذایی مناسب و بهینهشده باعث افزایش تعداد مینی تیوبر در بوته می شود (2). با استفاده از محلول غذایی مناسب، می توان تعداد و وزن مینی تیوبر را افزایش داد. زراعت سیب زمینی نقش تعیین کننده ای در اقتصاد استان اردبیل دارد و اساس تغییرات اقتصادی و حتی معیشتی مردم متأثر از تولید و عرضه این محصول راهبردی بوده و بهنوعی در جریان زندگی اقتصادی مردم، دخالت دارد. ترویج نتایج حاصل از این پژوهش، کمک مؤثری در زمینه تأمین بذر سالم سیب زمینی برای کشاورزان و حتی امکان فروش و صادرات به کشورهای همجوار استان اردبیل خواهد بود. هدف از این پژوهش، معرفی محلول غذایی مناسب برای تولید مینی تیوبر سیب زمینی و بالا بردن تعداد و وزن مینی تیوبر به ازای هر گیاهچه در شرایط گلخانه ای می باشد.