2گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران. کرج. ایران
چکیده
نقش تغذیه در سلامت جامعه و ارتباط آن با توسعه اقتصادی سبب شده است تا امنیت غذایی در بین اولویتها و اهداف برنامههای توسعه هر کشور، قرار گیرد. تدوین و طراحی برنامه هدفمند به منظور ارتقاء و بهبود وضعیت امنیت غذایی مستلزم شناسایی و سنجش میزان اثرگذاری مؤلفههای مؤثر بر آن میباشد. از اینرو در این مطالعه مهمترین مؤلفههای اثرگذار بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی در استانهای ایران در دوره زمانی 1398-1385 با استفاده از روش پانل پروبیت کسری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که متغیرهای ضریب جینی، تورم، مالیات سرانه و بیکاری اثر منفی و معنیدار و متغیرهای درآمد سرانه و توسعه مالی اثر مثبت و معنیداری بر امنیت غذایی خانوارهای روستایی در استانهای کشور داشته است. بطوریکه با افزایش یک درصدی هر یک از این متغیرها شاخص امنیت غذایی به ترتیب به میزان 07/0-، 17/0-، 99/0-، 06/0-، 84/0 و 13/0 درصد تغییر مییابد. با توجه به اثر منفی مالیات سرانه بر امنیت غذایی و تأثیر منفی مالیات بر توزیع درآمد و درآمد در دسترس و همچنین اثر منفی ضریب جینی بر امنیت غذایی و اثر توزیع درآمد بر آن، با بهبود ضریب جینی و افزایش درآمد در دسترس، ارتقاء امنیت غذایی میسر خواهد بود. از اینرو، پیشنهاد میشود در راستای بهبود امنیت غذایی، با توجه به اثرگذاری مثبت ضریب توسعه مالی بر امنیت غذایی و همچنین افزایش درآمد در دسترس، دولت با توجه بیشتر به مناطق روستایی و کمتر توسعهیافته با اعطای تسهیلات و وامهای ارزان قیمت و هدفمند،...
2Department of Agricultural Economics, Faculty of Economics and Agricultural Development, University of Tehran. Karaj. Iran
چکیده [English]
The role of nutrition in community health and its relationship with economic development has made food security one of the priorities and goals of development programs in each country. Developing and designing a targeted program to improve the food security situation requires identifying and measuring the impact of the components affecting it, by researchers, policymakers and governments. Therefore, in this study, the most important components affecting the food security of rural households in the provinces of Iran in the period 2006-2019 are investigated using the fractional probit panel method. This approach makes it possible to estimate the average partial effects for the dependent variables with the zero and one interval data. The results of the study showed that the variables of Gini, inflation, per capita tax and unemployment had a negative and significant effect and the variables of per capita income and financial development had a positive and significant effect on food security of rural households in the provinces. So that with a one percent increase in each of these variables, the food security index changes by -0.07, -0.17, -0.99, -0.06, 0.84 and 0.13 percent, respectively. Considering the negative effect of per capita tax on food security and the negative effect of tax on the distribution of income and available income, as well as the negative effect of Gini coefficient on food security and the effect of income distribution on it, by improving the Gini coefficient and increasing disposable income, improving food security It will be possible. .....
کلیدواژهها [English]
Food Security, Inflation, Gini Coefficient, Financial Development, Rural Areas