سرطان معده یک تومور بدخیم است که یکی از شایعترین انواع سرطان در جهان و ایران شناخته میشود. گیاهان منابعی سرشار از انواع ترکیبات آنتیاکسیدانی میباشند، که میتوانند در جهت تولید داروهای ضد سرطانی استفاده شوند. در این پژوهش خواص آنتی اکسیدانی و اثر سمیت سلولی عصاره گیاه Ephedra major، جمعآوری شده از منطقهای در پرندک، بر روی سلولهای سرطان معده ردهAGS بررسی شد. عصاره هیدروالکلی اتانولی و متانولی 80% سرشاخه های گیاه به روش خیساندن استخراج شد. محتوی فنلی با عامل Folin-Ciocalteu و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با استفاده از تست DPPH مورد سنجش قرار گرفت. همچنین میزان سمیت سلولی، غلظت-های مختلف عصارهی این گیاه، بر روی سلولهای رده AGS سرطان معده، در سه زمان 24 ،48 و 72 ساعت با استفاده از روش MTT ارزیابی شد. میزان تغییر بیان ژن BCL2 با استفاده از روش Real time-PCR اندازهگیری شد. نتایج نشان داد، خاصیت آنتیاکسیدانی و محتوای فنولی عصاره اتانولی نسبت به عصاره متانولی بیشتر بود. نتایج تست MTT نشان داد که با افزایش غلظت عصاره اتانولی زندهمانی سلولها کمتر شده و پس از 48 ساعت، IC50 در عصاره 250 µg/ml به دست آمد. میزان بیان ژن BCL2 تحت تیمار با عصاره کاهش یافت هرچند این کاهش معنی دار نبود، پس عصاره اتانولی سرشاخههای هوایی این گیاه توانست موجب مهار رشد سلولهای سرطان معده گردد اما تاثیر معنی داری بر کاهش بیان ژن ضد آپوپتوزی BCL2 نداشت.
Evaluation of antioxidant and cytotoxic properties of Ephedra major hydroalcoholic extract on AGS gastric carcinoma cell line
چکیده [English]
Gastric cancer is a malignant tumor that is one of the most common types of cancer in the world and in Iran. Plants are rich sources of a variety of antioxidant compounds, which can be used to produce anti-cancer drugs. In this study, the antioxidant properties and cytotoxicity of Ephedra major plant extract, collected from the area in Parandak, on AGS gastric cancer cells were investigated. Ethanolic and methanolic hydroalcoholic extracts of 80% of plant branches were extracted by soaking method. Phenolic content was measured by Folin-Ciocalteu agent and antioxidant activity of extracts was assessed using DPPH test. Also, the degree of cytotoxicity of different concentrations of this plant extract on AGS cells of gastric cancer was evaluated in three times of 24, 48 and 72 hours using MTT method. BCL2 gene expression change was measured using Real time-PCR. The results showed that the antioxidant properties and phenolic content of ethanolic extract were higher than methanolic extract. The results of MTT test showed that with increasing concentration of ethanolic extract, cell viability decreased and after 48 hours, IC50 was obtained in 250 µg/ml extract. The expression level of BCL2 gene decreased with the extract, although this decrease was not significant, so the ethanolic extract of the aerial branches of this plant could inhibit the growth of gastric cancer cells but did not have a significant effect on reducing the expression of BCL2 anti-apoptotic gene.