احمدی, جهانشیر. (1401). ارزیابی اثر منابع مختلف کودی بر غلظت آهن برگ و ویژگیهای کمی انگور عسگری در منطقه سیسخت. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1(1), 153-166. doi: 10.22092/rhsj.2022.128506
جهانشیر احمدی. "ارزیابی اثر منابع مختلف کودی بر غلظت آهن برگ و ویژگیهای کمی انگور عسگری در منطقه سیسخت". سامانه مدیریت نشریات علمی, 1, 1, 1401, 153-166. doi: 10.22092/rhsj.2022.128506
احمدی, جهانشیر. (1401). 'ارزیابی اثر منابع مختلف کودی بر غلظت آهن برگ و ویژگیهای کمی انگور عسگری در منطقه سیسخت', سامانه مدیریت نشریات علمی, 1(1), pp. 153-166. doi: 10.22092/rhsj.2022.128506
احمدی, جهانشیر. ارزیابی اثر منابع مختلف کودی بر غلظت آهن برگ و ویژگیهای کمی انگور عسگری در منطقه سیسخت. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1401; 1(1): 153-166. doi: 10.22092/rhsj.2022.128506
ارزیابی اثر منابع مختلف کودی بر غلظت آهن برگ و ویژگیهای کمی انگور عسگری در منطقه سیسخت
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویر احمد/ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی/یاسوج/ ایران
چکیده
انگور عسکری از ارقام غالب شهرستان دنا و یکی از منابع اصلی درآمد مردم منطقه است. این رقم به صورت تازه خوری، آب انگور، شیره و کشمش مورد استفاده قرار میگیرد. آهک بالای 60% خاک، یکی از مشکلهای اصلی تاکستانهای منطقه است. آهک بالا باعث افزایش میزان کلروز برگ انگور و کاهش ویژگیهای کمی و کیفی انگور میشود. کمبود آهن یکی از مشکلهای اساسی در خاکهای آهکی است. به منظور بررسی اثر منابع مختلف کودی بر ویژگیهای کمی و جذب آهن در انگور، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار طی دو سال زراعی اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (آب مقطر)، اوره 5000 میلیگرم در لیتر، سولفات آمونیوم 5000 میلیگرم در لیتر، 50 گرم کلات آهن به صورت مصرف خاکی بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب میزان عملکرد، طول خوشه، وزن خوشه و درصد مواد جامد محلول (TSS) میوه نشان داد که تاثیر تیمارهای کودی و همچنین اثر برهمکنش سال و تیمار کودی بر این صفات معنادار نبوده است اما با توجه به مقایسه میانگینها، کلات آهن باعث افزایش عملکرد، وزن خوشه و میزان آهن برگ به ترتیب 8، 6/3 و 61 درصد، همچنین سولفات آمونیوم باعث افزایش عملکرد، طول خوشه و میزان آهن برگ در مقایسه با شاهد، به ترتیب به میزان 3/25، 5 و 8/30 درصد شد. تاثیر تیمارهای کودی بر غلظت آهن برگ در سطح احتمال یک درصد معنادار بود. مصرف کلات آهن، باعث افزایش غلظت آهن برگ به میزان 61% نسبت به شاهد شد. با توجه به نتیجه این آزمایش، استفاده سولفات آمونیوم با غلظت پنج در هزار و مصرف خاکی کلات آهن در این باغها به منظور افزایش میزان آهن برگ و ویژگیهای کمی وکیفی میوه توصیه میشود.
Evaluation of the effect of different fertilizer sources on leaf iron concentration and quantitative characteristics of Asgari grapes in Si-Sakht region.
نویسندگان [English]
Jahanshir Ahmadi
Horticulture Crops Research Department, Kohgiluyeh and Boyerahmad Agricultural and Natural
Resources Research and Education Center, AREEO, Yasouj, Iran
چکیده [English]
Askari grapes are one of the dominant cultivars of Dena city and one of the main sources of income for the people of the region. This variety is used as fresh, grape juice, sap and raisin. Lime over 60% of the soil is one of the main problems of vineyards in the region. High lime increases the amount of chlorosis of grape leaves and reduces the quantitative and qualitative characteristics of grapes. Iron deficiency is one of the main problems in calcareous soils. In order to investigate the effect of different sources of fertilizer on the quantitative characteristics and iron absorption in grapes, an experiment was conducted in the form of a completely randomized block design with four repetitions during two crop years. Experimental treatments included control (distilled water), urea 5000 mg/liter, ammonium sulfate 5000 mg/liter, 50 grams of iron chelate as soil application. The results of the composite variance analysis of yield, cluster length, cluster weight and percentage of soluble solids (TSS of fruit) showed that the effect of fertilizer treatments and also the interaction effect of year and fertilizer treatment on these traits were not significant, but according to the comparison of the means, Iron chelate increases yield, cluster weight and leaf iron content by 8, 3.6 and 61%, respectively, and ammonium sulfate increases yield, cluster length and leaf iron content by 25.5 and 25%, respectively. and it was 30.8 percent. The effect of fertilizer treatments on leaf iron concentration was significant at the probability level of 1%. The consumption of iron chelate increased the iron concentration of leaves by 61% compared to the control. According to the results of this experiment, the use of ammonium sulfate with a concentration of 5000 mg/liter and the use of iron chelate soil in these gardens are recommended in order to increase the amount of iron in the leaves and the quantitative and qualitative characteristics of the fruit.