1مربی پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی – باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی/ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی/ مشهد/ ایران
2محقق، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی/ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی/ مشهد/ ایران
3استادیار پژوهش، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده پسته/ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی/ رفسنجان/ ایران
چکیده
این پژوهش بهمنظور یافتن ژنوتیپ یا ژنوتیپهایی از پسته (.Pistacia vera L) کهدر شرایط شور، توانایی بالایی در جذب عناصر غذایی از خاک داشته باشند، با استفاده از 5 ژنوتیپ جدید پسته شامل پسته گرمه، برگسیاه (کویر)، B2-R33-T3، B2-R38-T2 و B2-R34-T16 و 3 سطح شوری 8، 12 و 16 دسیزیمنس بر متر، در قالب طرح کرتهای خرد شده بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار (هر تکرار 2 دانهال)، به مدت 2 سال (1400-1398)، در زمین اصلی و به روش کاشت مستقیم بذر در ایستگاه تحقیقات پسته خراسان رضوی (فیضآباد) اجرا شد. نتایج نشان داد که اثرات شوری بر غلظت نیتروژن، منیزیم، سدیم، آهن، منگنز و بور برگ در سطح یک درصد و بر غلظت عناصر پتاسیم و کلر در سطح پنج درصد معنیدار بود. با افزایش شوری از 8 به 16 دسیزیمنس بر متر، غلظت عناصر پرمصرف نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگ کاهش یافت. در بالاترین سطح شوری (16 دسیزیمنس بر متر)، غلظت آهن و منگنز برگ بیشتر از دو سطح 8 و 12 دسیزیمنس بر متر بود؛ و بر عکس غلظت بور در سطح شوری 16 دسیزیمنس بر متر، کمتر از دو سطح دیگر شوری بود و اختلاف آنها معنیدار شد. این مطالعه نشان داد معیارهای قدرت جذب کلسیم بیشتر و نسبت پتاسیم/سدیم بالاتر در انتخاب ژنوتیپ متحمل به شوری از اهمیت بیشتری برخوردار بودند. با توجه به معیارهای پیشنهادی دو ژنوتیپ کویر و پسته گرمه دارای بیشترین غلظت عناصر غذایی و کمترین غلظت عناصر سمی سدیم و کلر در برگ بودند و به عنوان ژنوتیپهای متحمل به شوری وارد برنامههای اصلاحی پسته خواهند شد.
1Instructor, Horticulture Crops Research Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO,
Mashhad, Iran.
2Researcher, Soil and Water Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran.
3Assistant Professor, Horticultural Sciences Research Institute, Pistachio Research Center, AREEO, Rafsanjan, Iran
چکیده [English]
This research aimed to find genotype(s) of pistachio ( Pistacia vera L.) that have a high ability to uptake nutrients from the soil in saline conditions. It was performed using 5 new pistachio genotypes, including Garmeh and Barg Siyah (Kavir), B2-R33-T3, B2-R38-T2, and B2-R34-T16 pistachio and 3 salinity levels of 8, 12, and 16 dS m-1, at a split-plot factorial expriment in a randomized complete block design (RCBD). It was carried out with 3 replications (2 seedlings per replication), for 2 years (2020-2021), in the main land and by direct seeding method in Pistachio Research Station (Faiz-Abad), Khorasan Razavi province, Iran. The results showed that the effects of salinity on the nitrogen, magnesium, sodium, iron, manganese and boron concentrations in leaves were significant (P<0.01), and on the concentrations of potassium and chlorine elements (P<0.05). The concentrations of nitrogen, phosphorus, and potassium in leaves decreased with the increase of salinity level from 8 to 16 dS m-1. At the highest level of salinity (16 dS m-1), the amounts of iron and manganese in leaves were higher than the two levels of 8 and 12 dS m-1; on the contrary, the consentration of boron at the salinity level of 16 dS m-1 was significantly less than the other two salinity levels. The study showed that the criteria of higher calcium absorption capacity and higher potassium/sodium ratio were more critical in selecting the genotype tolerant to salinity. According to the proposed standards, two genotypes Kavir and Pistachio Barg Siyah (Kavir) and Garmeh had the highest concentrations of nutrients and the lowest concentration of toxic elements in the leaves, and as the genotypes with tolerant to salinity, they will be proposed to Garmeh will be proposed to include in pistachio breeding programs.