1دانشیار بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران
2محقق بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران.
3استادیار بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران.
چکیده
تشخیص وضعیت تغذیهای گیاه بهمنظور شناسایی عوامل محدودکننده رشد و عملکرد محصول امری ضروری است. روشهای شناسایی وضعیت عناصر غذایی در گیاهان، راهکاری مؤثر در تعیین الگوی مصرفی آنها و افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی است. در این پژوهش، 40 باغ فندق با شرایط یکسان و با عملکردهای متفاوت مشخص شد و نسبت به مکاننمائی نقاط با دستگاه GPS اقدام شد. در تمامی باغهای فندق، نمونهبرداری مرکب خاک از اعماق صفر تا 30 و 30 تا 60 سانتیمتری تهیه شد و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن اندازهگیری شد. ده درخت در هر باغ بهعنوان نمونه انتخاب و نمونههای برگی از چهار تا پنج برگ بالغ و کامل انتهایی شاخههای یکساله در اوایل مرداد ماه برداشت شد. در نهایت عملکرد باغهای فندق نیز اندازهگیری شد. با استفاده از نتایج شاخص تشخیص چندگانه وضعیت عناصر غذایی در نمونههای برگی، وضعیت تغذیهای باغهای فندق تجزیه و تحلیل شد. با توجه به شاخصهای تغذیهای، باغها به دو جامعه با عملکرد بالا و پایین تقسیم شد و حدود بحرانی عناصرتعیین شد. عملکرد مطلوب فندق در شهرستان الموت به میزان 65/5 تن در هکتار بهدست آمد و 42 درصد باغها در جامعه با عملکرد بالا و 58 درصد در جامعه با عملکرد پایین قرار داشت. دامنه غلظت مطلوب عناصر غذایی برای نیتروژن 22/0± 35/2 درصد، فسفر 040/0± 15/0 درصد، پتاسیم 42/0±22/1 درصد، کلسیم 33/0±74/1 درصد، منیزیم 07/0 ± 40/0 درصد، منگنز 22±39/75 میلیگرم در کیلوگرم، روی 1±33 میلیگرم درکیلوگرم، آهن 164±560 میلیگرم درکیلوگرم، مس 98/2±07/11 میلیگرم درکیلوگرم تعیین شد. نتایج نشان داد بیشتر باغهای فندق این شهرستان از لحاظ میزان عنصر آهن، روی، منیزیم و فسفر، با کمبود رو به رو هستند.
1Associate Professor, Soil and Water Research Department, Qazvin Agricultural and Natural Resources
Research and. Education Center, (AREEO)Qazvin, Iran.
2Researcher, Soil and Water Research Department, Qazvin Agricultural and Natural ResourcesResearch and. Education Center, (AREEO) Qazvin, Iran
3Assistant Professor (Ph.D.), Research Department, Qazvin Agricultural and Natural Resources Research and Education Center,(AREEO), Qazvin, Iran.
چکیده [English]
It is necessary to diagnose the nutritional status of the plant in order to identify the factors limiting the growth and yield of crops and orchards at the macro level & Methods for identifying the nutrients status of plants is an effective solution to determine the consumption pattern of nutrients and increase yield and improve the quality of agricultural products. This research was conducted in coordination with Jahad Agricultural Management of Alamut County.The project implementation locations were identified as 40 gardens and these 40 points of the gardens were located by GPS device. In all gardens, composite soil sampling was prepared from of 0-30 and 30-60 cm depths and its physical and chemical properties were measured. In each garden, 10 trees were selected as samples and leaf samples were obtained from four to five leaves and the complete ends of annual branches were harvested in early August. Finally, the performance of hazelnut orchards was recorded using the results of multiple identification index to analyze the status of nutrients in the leaf samples of hazelnut orchards in Alamut county of Qazvin province. According to the nutritional indicators, the gardens were divided into two communities with high and low yields and the critical limits of the elements were determined. Optimal yield of hazelnut in Alamut county was 5.65 tons per hectare and the range of optimum concentration of nutrients for nitrogen was 2.35 ± 0.22%, phosphorus 0.15 ± 0.040%, potassium 1.22 ± 0.42%, calcium 1.74± 0.33%, magnesium 0.40± 0.07%, manganese 75.39 ± 22 mg / kg, zinc 33 ± 1 mg / kg, iron 560 ±164 mg / kg, copper 11.07 ±2.98 mg / kg was determined. The results showed that most of the hazelnut orchards in this city are deficient in iron, zinc, magnesium, phosphours 42% of the orchards are in high yield and 58% in low yield.