باقری, محمود, زربخش, عبدالجمیل, عرب سلمانی, کریم, امامی, عالیه, حاجیان فر, رامین, حسنزاده خانکهدانی, حامد, عنافجه, زینب, آملی, ناهید, شهریاری, علی, رستگار, جلال. (1401). بهراد، رقم جدید بادمجان قلمی با رنگ پوست بنفش تیره، پتانسیل عملکرد بالا و مقاومت مناسب نسبت به بیماری پژمردگی فوزاریومی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 11(1), 59-70. doi: 10.22092/rafhc.2023.342502.1236
محمود باقری; عبدالجمیل زربخش; کریم عرب سلمانی; عالیه امامی; رامین حاجیان فر; حامد حسنزاده خانکهدانی; زینب عنافجه; ناهید آملی; علی شهریاری; جلال رستگار. "بهراد، رقم جدید بادمجان قلمی با رنگ پوست بنفش تیره، پتانسیل عملکرد بالا و مقاومت مناسب نسبت به بیماری پژمردگی فوزاریومی". سامانه مدیریت نشریات علمی, 11, 1, 1401, 59-70. doi: 10.22092/rafhc.2023.342502.1236
باقری, محمود, زربخش, عبدالجمیل, عرب سلمانی, کریم, امامی, عالیه, حاجیان فر, رامین, حسنزاده خانکهدانی, حامد, عنافجه, زینب, آملی, ناهید, شهریاری, علی, رستگار, جلال. (1401). 'بهراد، رقم جدید بادمجان قلمی با رنگ پوست بنفش تیره، پتانسیل عملکرد بالا و مقاومت مناسب نسبت به بیماری پژمردگی فوزاریومی', سامانه مدیریت نشریات علمی, 11(1), pp. 59-70. doi: 10.22092/rafhc.2023.342502.1236
باقری, محمود, زربخش, عبدالجمیل, عرب سلمانی, کریم, امامی, عالیه, حاجیان فر, رامین, حسنزاده خانکهدانی, حامد, عنافجه, زینب, آملی, ناهید, شهریاری, علی, رستگار, جلال. بهراد، رقم جدید بادمجان قلمی با رنگ پوست بنفش تیره، پتانسیل عملکرد بالا و مقاومت مناسب نسبت به بیماری پژمردگی فوزاریومی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1401; 11(1): 59-70. doi: 10.22092/rafhc.2023.342502.1236
بهراد، رقم جدید بادمجان قلمی با رنگ پوست بنفش تیره، پتانسیل عملکرد بالا و مقاومت مناسب نسبت به بیماری پژمردگی فوزاریومی
1استادیار، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
2مربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران
3محقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران
4استادیار، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
5محقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
6محقق، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.
7مربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران
8استادیار، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
9استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
چکیده
رقم جدید بادمجان بهراد (لاین Y6) به روش انتخاب لاین خالص (انتخاب تک بوته) در طی سال های97-1386 از توده بادمجان پا بلند یزد گزینش، ارزیابی و معرفی شد. این لاین در طول تمامی آزمایشات آگمنت، مقدماتی، پیشرفته و سازگاری و پایداری عملکرد همواره جزو لاین های برتر آزمایش بود. در آزمایشات پیشرفته مقایسه عملکرد در مناطق کرج، ورامین و دزفول، لاین Y6 با عملکرد 46/1 تن در هکتار و با اختلاف عملکرد معنی دار 12 تن در هکتار نسبت به شاهد محلی ورامین و با ویژگی های کیفی مناسب به عنوان یکی از لاین های برتر انتخاب شد. نتایج مطالعات سازگاری و پایداری در طی سال های 1390 تا 1392 نشان داد که این لاین با متوسط عملکرد 455 تن در هکتار و کسب بالاترین عملکرد، در تجزیه پایداری به روش ضریب برتری نسبی، رتبه اول پایدارترین ژنوتیپ را به خود اختصاص داد. همچنین ارزیابی واکنش لاین امیدبخش Y6 (بهراد) نسبت به عوامل بیماری های پژمردگی فوزاریومی و ورتیسیلیومی نشان داد که این لاین نسبت به هر دو این بیماری ها نیمه مقاوم می باشد و با توجه به عملکرد بسیار بالا و یکنواختی و کیفیت مناسب میوه آن به عنوان رقم بهراد معرفی شد.
Behrad, a new long eggplant cultivar, dark purple, high yield potential and semi-tolerant to Fusarium, suitable for major eggplants planting areas in Iran
نویسندگان [English]
M. Baghri1؛ A. J. Zarrakhsh1؛ K. Arab Salmani2؛ A. Emami3؛ R. Hajianfar4؛ H. Hasanzadeh Khankahdani5؛ Z. Anafjeh6؛ N. Amoli7؛ A. Shahriari8؛ J. Rastgar9
1Assistant Professor, Seed and Plant Improvement Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
2Researcher, Seed and Plant Improvement Department, Research and Education Center of Agricultural and Natural Resources of Tehran, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Varamin, Iran.
3Researcher, Seed and Plant Improvement Department, Research and Education Center of Agricultural and Natural Resources of West Azerbaijan, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Urmia, Iran.
4Assistant Professor, Horticultural Science Research Institute, Agricultural Education and Promotion Research Organization, Karaj, Iran.
5Researcher, Seed and Plant Improvement Department, Research and Education Center of Agricultural and Natural Resources of South of Hormozgan, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Bandarabbas, Iran.
6Researcher, Seed and Plant Improvement Department, Research and Education Center of Agricultural and Natural Resources of Khuzestan, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Ahvaz, Iran.
7Researcher, Seed and Plant Improvement Department, Research and Education Center of Agricultural and Natural Resources of Mazandaran, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Sari, Iran.
8Assistant Professor, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran.
9Assistant Professor, Seed and Plant Improvement Department, Research and Education Center of Agricultural and Natural Resources of Khorasan-Razavi, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Mashhad, Iran.
چکیده [English]
Behrad, a new long eggplant cultivar with dark purple color, high yield potential and moderately resistance to Fusarium wilt Behrad eggplant cultivar (line Y6) was selected, evaluated and released by using the pure line selection (single plant selection) method from Yazd tall eggplant landrace during 2007-2018. This line was selected as one of the superior lines during all experiments including Augment, preliminary, advanced and adabtability and yield stability trials. Advanced selected lines were examined in Karaj, Varamin and Dezful regions. The results showed that line Y6 produced 46.1 tha-1 compare to control variety with 12 tha-1. Furthermore, this line had appropriate quality characteristics. The results of adabtability and yield stability trials during 2011 to 2012 showed that the Line Y6 had the highest average yield, 55.4 tha-1, and stabiltity among studied lines. Line Y6 was releasead as a new variety so called Behrad, with a high yield, uniformity and fruit quality.