مرزهها (Satureja spp.) گیاهان معطر یکساله یا چندساله از خانواده نعنا هستند که قسمتهای سبز آنها بهصورت خوراکی و اسانس آنها به وفور در صنایع غذایی و دارویی استفاده میشود. در ایران 16 گونه مرزه معرفی شده که 10 گونه آن انحصاری است. گونههای S. hortensis و S. montana دو گونه معروف مرزه با مصرف خوراکی هستند که در بسیاری از نقاط دنیا کشت میشوند. دو ترکیب فنولی کارواکرول و تیمول ترکیبهای اصلی اسانس این دو گونه مرزه هستند. مطالعه روی بازده و ترکیبات اسانس گونههای مرزه بومی و انحصاری ایران نشان داد که برخی از این گونهها دارای اسانس با کمیت و کیفیتی بسیار بالاتر از مرزه زراعی (S. hortensis) هستند. از جمله این گونهها میتوان به مرزه خوزستانی (S. khuzistanica) با بازده اسانس 4-3/3 درصد و بیش از 80 درصد کارواکرول و مرزه رشینگری (S. rechingeri) با 2/4-8/3 درصد اسانس و تا 90 درصد کارواکرول اشاره کرد. مرزه بختیاری (S. bachtiarica) با حدود 3 درصد اسانس و 70 درصد کارواکرول یا تیمول، تنها گونهای از مرزه در ایران است که دو کموتایپ دارد. مرزه سهندی (S. sahendica) با بازده اسانس بین 5/1 تا 3 درصد و ترکیب عمده تیمول، از معدود گونههای مرزه است که دامنه پراکنش وسیعی در ایران دارد. در این مقاله جمعبندی مطالعات روی کمیت و کیفیت اسانس و کاربرد نمونههای متعددی از گونه های بومی مرزه ایران ارائه میشود.
Essential oils of Iranian Satureja species, a valuable source for preparation of natural products
نویسندگان [English]
Najmeh Hadi2؛
2Research Institute of Forests and Rangelands
چکیده [English]
Satureja spp. are annual or perennial aromatic plants of the lamiaceae family, the green parts of which are used orally and their essential oils (EO) are widely used in the food and pharmaceutical industries. There are 16 Satureja species in Iran, ten of which are endemic. S. hortensis and S. montana are two well-known species of savory for food consumption that are cultivated in many parts of the world. Two phenolic compounds including carvacrol and thymol are the main constituents of these two savory species EO. Study on the yield and EO compounds of native and endemic Iranian savory species showed that some of these species contained EO of much higher quantity and quality than the cultivated one (S. hortensis), for example, S. khuzistanica (EO yield: 3.3-4%, more than 80% carvacrol) and S. rechingeri (EO yield: 3.8-4.2%, up to 90% carvacrol). S. bachtiarica with about 3% EO yield and 70% carvacrol or thymol is the only Satureja species with two chemotypes in Iran. S. sahendica with 1.5-3% EO yield and thymol as the main compound of its EO, is one of the few savory species that has a wide distribution range in Iran. In this paper, a summary of the studies on the content and EO composition and application of different native Iranian Satureja species would be presented.