1دانشیار گروه دندانپزشکی کودکان، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران.
2دانشجوی دکتری تخصصی آمارزیستی، کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
3دندانپزشک، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
4گروه بیوتکنولوژی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
5دانشیار گروه میکروبیولوژی و ویروس شناسی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی زنجان
چکیده
پوسیدگی دندانی و بیماری پریودنتال از شایع ترین مشکلات دهان می باشد. عوامل ضد باکتری شیمیایی اغلب دارای عوارض جانبی هستند. بنابراین، مدتهاست که محققان در جستجوی محصولات ارگانیک و گیاهی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماریهای پریودنتال بودهاند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات کاکوتی بر استرپتوکوک موتانس، استرپتوکوک سالیواریوس، استرپتوکوک سوبرینوس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در مقایسه با کلرهگزیدین (CHX) انجام شد. گیاهان از شهر زنجان در ایران تهیه و اسانس آنها با استفاده از دستگاه کلونجر جمع آوری شد. برای ارزیابی حساسیت باکتریایی به اسانس و CHX از روش چاه پلیت استفاده شد و گونه های مقاوم و حساس تعیین شدند. رقتهای سریالی اسانسها تهیه و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت باکتریکشی (MBC) تعیین شد. برای ارزیابی اثرات ضد باکتریایی چهار اسانس بر روی باکتری های مورد آزمایش از روش انتشار دیسک استفاده شد. نتایج نشان داد که اسانس کاکوتی اثر ضد باکتریایی برتری را بر روی S. mutans به عنوان یکی از میکروارگانیسم های اصلی پوسیدگی زا دارد. با توجه به اثرات مثبت اسانس گیاه کاکوتی در بازدارندگی میکروبی مطالعات بیشتر برای ارزیابی اثر ضد میکروبی دهانشویههای حاوی این اسانس بر روی گونههای میکروبی موجود در حفره دهان به عنوان جایگزینی برای عوامل شیمیایی در محیط بالینی توصیه میشود.
1Associate Professor of Pediatric Dentistry, Dental School, Zanjan University of Medical sciences, Zanjan, Iran
2PhD candidate, Department of Biostatistics, School of Allied Medical Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
3Dentist, Faculty of Dentistry, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran
4Department of Pharmaceutical Biotechnology, School of Pharmacy, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran
5Associate Professor of Bacteriology Department of Microbiology and Virology, School of Medicine Zanjan University of Medical Sciences
چکیده [English]
Dental caries and periodontal disease are the most common oral problems. Chemical antibacterial agents often have side effects; thus, researchers have long been in search for organic and herbal products to prevent dental caries and periodontal disease. The present study has aimed to assess the effects of Ziziphora tenuior on Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Streptococcus sobrinus and Lactobacillus acidophilus compared to chlorhexidine (CHX). The plants were obtained from Zanjan, Iran and their essential oils were collected using Clevenger type apparatus. For assessment of bacterial susceptibility to essential oils and CHX, the well-plate method was used and resistant and sensitive species were determined. Serial dilutions of the essential oils were prepared and the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were determined. Disc diffusion method was used to assess the antibacterial effects of the essential oils on the tested bacteria. The results showed that essential oil of Ziziphora tenuior has a superior antibacterial effect on S. mutans as one of the main cariogenic microorganisms. Considering the positive effects of cockatiel essential oil on microbial inhibition, further studies are recommended to evaluate the antimicrobial effect of mouthwashes containing this essential oil on microbial species in the oral cavity as an alternative to chemical agents in the clinical setting.