استاد دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران
چکیده
این مطالعه به منظور بررسی اثر بذر کتان بر تولید، ترکیب و اسیدهای چرب شیر شترهای تک کوهانه انجام شد. ده شتر شیرده با میانگین وزن بدن 450 کیلوگرم با تیمار شاهد و 300 گرم بذر کتان به مدت 40 روز تغذیه شدند. تولید شیر به صورت روزانه ثبت شد و ترکیب شیر و اسیدهای چرب تعیین و داده ها در قالب طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مصرف بذر کتان باعث افزایش (05/0>P) تولید شیر (به ترتیب 3/7 و 4/4 لیتر در روز) و درصد چربی شیر نسبت به شاهد (به ترتیب 4/4 و 5/3 درصد) شد (05/0>P) اما پروتئین و لاکتوز شیر تحت تأثیر قرار نگرفت (05/0>P). گنجاندن دانه کتان در جیره شتر باعث افزایش اسیدهای چرب غیراشباع شد (05/ 0<P). مقدار C18:3 برای تیمار شاهد و بذر کتان به ترتیب 97/0 و 46/1 درصد و CLA 25/0و 41/0 درصد بود. بنابراین، گنجاندن روزانه 300 گرم بذر کتان در جیره غذایی شترهای شیری برای افزایش تولید و اسیدهای چرب غیراشباع در جهت سلامت قلب توصیه می شود.
The effect of flaxseed on the milk production, quality and fatty acids profile of one hump camel
نویسندگان [English]
T. MohammadAbadi
چکیده [English]
This study was conducted to investigate the effect of supplementing flaxseed on the milk production, composition and fatty acid profiles of one hump camels. Ten lactating camels with average body weight of 450 kg fed treatments of control and 300 g flaxseed per day for 40 days. Milk production was recorded on daily basis, and milk composition and fatty acids were determined and the data were analyzed as a completely randomized design. The result indicated using of flaxseed increased (P<0.05) milk production of the camels (7.3 and 4.4 liter/day, respectively) and fat percentage (4.4 and 3.5%, respectively) in compared to the control (P<0.05). But milk protein and lactose were not influenced (P>0.05). Inclusion of flaxseeds in camels diet increased unsaturated fatty acids (P<0.05). The C18:3 value was 0.97 and 1.46 % and CLA was 0.25 and 0.41% for control and flaxseed treatment, respectively. Therefore, its recommended inclusion of 300 g flaxseed /day in the diet of dairy camels’ for increasing of the milk production and unsaturated fatty acids toward heart health.