انتقال تجربیات مفید و افزایش سرعت پذیرش یافتههای نوین به جامعه بهره برداران، اهدافی است که سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) از جمعبندی نتایج پروژههای پژوهشی در قالب یافتههای قابل ترویج بخش کشاورزی و منابع طبیعی در پی آن میباشد. تهیه این مجموعه که بهطور سالانه تهیه و منتشر میشود، نیازمند سرمایهگذاری فراوانی میباشد که مجموعه تات بهطور پیوسته برای تولید آن انجام داده و میکوشد با انواع روشهای مختلف به ترویج دانشهای نوین و افزایش نفوذ ضریب دانش در بخش کشاورزی کمک کند. بیشک مخاطب اصلی تلاشهای یادشده، عامل انسانی مؤثر در تولید یا همان مدیریت میباشد. افزایش ضریب دانش در هر سطحی با بهبود کیفیت تصمیمگیری به افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی بههمراه بهرهوری منجر خواهد شد.
بهمنظور تصمیمگیری بهتر، ضروری است که نگاه نظاممند (سیستمی) در مجموعههای تولیدی تقویت شود. نگاه نظاممند به این معناست که بتوان اجزای شناختهشده نظام را همزمان در تصمیمگیری در نظر داشته و روابط آنها با یکدیگر و نظامهای دیگر را بررسی و مطالعه کرد. نگاه نظاممند با شناسایی نقاط ضعف در هنگامیکه توانایی ریشهیابی مسائل وجود ندارد، شرایط را برای سرمایهگذاری و توجه دقیقتر و بیشتر بر مراکز بحران فراهم میکند. روش تحلیل محتوی، فنی است که به توسعه نگاه نظاممند یاری میرساند. در این روش پس از در کنار هم قرار گرفتن اجزای نظام، از دریچههای مختلف به مجموعه موجود توجه شده و کارکرد کل نظام در کنار هم بهمنظور استفاده مفیدتر و تعدیلات لازم، تحلیل میشود. طبیعی است که هر اندازه خروجیهای مجموعه تات بیشتر در عرصه به کار گرفته شوند، به همان اندازه اثربخشی و بهرهوری سرمایهگذاری در تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی نیز افزایش خواهد یافت.
موارد مورد مطالعه در این پژوهش، 15 یافته مربوط به سیبزمینی از 20 یافته قابل ترویج ذیل برنامه ارتقاء کمی و کیفی و بهرهوری تولید سیبزمینی و پیاز میباشد که در مجموعه یافتههای قابل ترویج بخش کشاورزی و منابع طبیعی سال 1399 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (1) منتشر و در اختیار جامعه بهرهبرداران قرار گرفته است. در این مجموعه، در کل 376 یافته در 26 محور ارائه شده که یافتههای مربوط به سیبزمینی حدود 4 درصد کل مجموعه میباشند.