بخش تحقیقات بیوتکنولوژی، عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
آبمیوههای فراسودمند با توجه به افزایش آگاهی مردم و تقاضا مصرف کننده به مصرف قندهای طبیعی، بهترین جایگزین برای نوشابههای گازدار است. در این مطالعه، سعی بر تولید نوشیدنی فراسودمند نارنج و عسل بر پایه آب ماست شده است که علاوه بر اثر شیرین کنندگی عسل، از آثار مفید تغذیهای و درمانی آن نیز بهرهمند شد. همچنین استفاده از پودر آب ماست، به عنوان یک پروتئین طبیعی کامل که حاوی اسیدهای آمینه ضروری است، به ارزش غذایی نوشیدنی میافزاید. در فرمولاسیون این نوشیدنی، کنسانتره نارنج به همراه عسل در سطوح غلظتی 4 و 8 درصد و پودر آب پنیر در دو سطح غلظتی (2 و 4 درصد) استفاده شده است و خصوصیات فیزیکو شیمیایی، میکروبی و حسی نوشیدنیهای تولیدی طی 28 روز نگهداری مورد پایش قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که در بین نمونههای مورد آزمایش، کمترین میزان افت رطوبت پس از 28 روز نگهداری در نمونههای G (نارنج+ 2 درصد پودر آب ماست + 8 درصد عسل) و I (نارنج + 8 درصد عسل +4 درصد آب ماست) مشاهده شد. همچنین نمونههای حاوی عسل در غلظت بالاتر به سبب خصوصیات ضدمیکروبی آن، طی زمان ماندگاری کمتر مستعد رشد کپک و مخمر شدند. از نظر ارزیابی حسی، بهترین نمونه از دیدگاه مصرف کننده، نمونه G حاوی نارنج + 2 درصد پودر آب ماست + 8 درصد عسل گزارش شد. لذا، نوشیدنی نارنج و عسل برپایه آب ماست به سبب خصوصیات سلامتی بخش آن میتواند مورد استفاده عموم مردم به خصوص مبتلایان به دیابت قرار گیرد
Production of functional bitter orange juice based on yogurt whey powder
نویسندگان [English]
Maryam Asnaashari
Department of Biotechnology, Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]
Functional fruit juices are the best alternative to carbonated soft drinks due to the increase in people's awareness and consumer demand for the consumption of natural sugars. The aim of this study is to produce functional bitter orange and honey juice based on yogurt whey powder. In addition to the sweetening effect of honey, it also has beneficial nutritional and therapeutic effects. Also, the use of yogurt whey powder, as a complete natural protein that contains essential amino acids, adds to the nutritional value of this product. So, bitter orange has been used with honey at 4 and 8% and yogurt whey powder (2 and 4%) and the physicochemical, microbial and sensory characteristics were monitored during 28 days. The results showed the lowest amount of moisture loss after 28 days in G (bitter orange + 2% yogurt whey powder + 8% honey) and I (bitter orange + 4% yogurt whey powder + 8% honey) samples was observed. Also, the samples containing honey in higher concentration became less prone to mold and yeast growth due to its antimicrobial properties. In terms of sensory evaluation, the best sample was G sample contains bitter orange + 2% yogurt whey powder + 8% honey. Therefore, bitter orange and honey juice based on yogurt whey powder can be used, especially for people with diabetes, due to its health-promoting properties.