1گروه مکانیک، بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
2دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مکانیک، بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
چکیده
به منظور بررسی کارایی مصرف انرژی در سیستم تولید نخود مطالعه میدانی در شهرستان ایوان طی سال زراعی 99-1398 انجام گرفت و اطلاعات زراعی مورد نیاز در تمامی مراحل کاشت، داشت و برداشت با استفاده از تکمیل پرسش-نامه و مصاحبهی حضوری با 240 کشاورز جمعآوری گردید. نتایج نشان داد بیشترین مقدار انرژی ورودی درکشت مکانیزه به ترتیب سوخت دیزل، کودهای شیمیایی، بذر و درکشت سنتی به ترتیب کودهایشیمیایی، سوخت و بذر هستند. نسبت انرژی، بهرهوری انرژی، شدت انرژی و انرژی خالص درکشت مکانیزه به ترتیب 83/2 ،27/0 کیلوگرم برمگاژول ،6/3 مگاژول برکیلوگرم، 46/12272 مگاژول بر هکتار و درکشت سنتی به ترتیب 41/2، 23/0 کیلوگرم برمگاژول، 2/4 مگاژول برکیلوگرم، 52/9608 مگاژول برهکتار تعیین گردید. سهم انرژیهای مستقیم، غیرمستقیم، تجدیدپذیر وتجدیدناپذیر درکشت مکانیزه به ترتیب 47، 53، 20، 80 درصد و درکشت سنتی به ترتیب 38، 62، 31، 69 درصد ازکل انرژی مصرفی بود. تجزیه و تحلیل آمارهای پرسشنامه به روش مدلسازی با DEA solver انجام گرفت و مشخص شد نهادههای قارچکش، فسفات و آفتکش بهترین نهادههای اثرگذار بر عملکرد دانه و عملکرد کاه درکشت مکانیزه و سنتی میباشند. با این وجود، این نهادهها درکشت سنتی نسبت به کشت مکانیزه در مجموع کارایی پایینتری داشتند. همچنین تحلیل شاخصها نشان داد کارآمدی کشت مکانیزه نسبت به کشت سنتی بیشتر است.
Comparison of energy efficiency in mechanized and traditional cultivation in rainfed chickpeas: in a case study of Ivan Gharb city of Ilam province
نویسندگان [English]
Ahmad Kouchakzadeh1؛ AMir Azizpanah1؛ Abdolreza Ahmadi2
1Department of Mechanics, Bio system, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran.
2MS.c Student, Department of Mechanics, Bio-system, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
چکیده [English]
In order to evaluate the energy consumption efficiency in the chickpea production system, a field study was conducted in Ayvangharb, Ilam province, Iran during the 2019-2020 growing season and the required agricultural information in all stages of planting, growing and harvesting was collected by filling out a questionnaire and face-to-face interviews with 240 farmers. The results showed that the highest amount of input energy were diesel fuel, chemical fertilizers, seed and cultivation, chemical fertilizers, fuel and seed in mechanized and traditional cultivation, respectively. Energy ratio, energy efficiency, energy intensity and net energy were determined 2.83, 0.27 Kg/ MJ, 3.6 MJ/ Kg and 12272.46 MJ/ ha in mechanized cultivation and 2.41, 0.23 Kg/ MJ, 4.2 MJ/ Kg and 9608.52 MJ/ ha in traditional cultivation ,respectively. The share of direct, indirect, renewable and non-renewable energy was 47, 53, 20, 80% in mechanized cultivation and 38, 62, 31, 69% of total energy consumption in traditional cultivation, respectively. Questionnaire statistics were analyzed by modeling with DEA solver and it was found that fungicides, phosphate fertilizer and pesticides inputs are the best inputs affecting grain yield and straw yield in mechanized and traditional crops. However, these inputs were less efficient in traditional cultivation than in mechanized cultivation. Also, the analysis of indicators showed that the efficiency of mechanized cultivation is higher than traditional cultivation.