اکبرزاده چماچایی, غلامعلی, سراجی, فرشته, کوهکن, هادی, ملایی, راضیه, محبی نوذر, سیده لیلی. (1400). خطر شکوفایی (خطر یوتریفیکاسیون ) ناشی از افزایش بار مواد مغذی در آب های مجاور محل استقرار پرورش ماهی در قفس. سامانه مدیریت نشریات علمی, 5(2), 29-39.
غلامعلی اکبرزاده چماچایی; فرشته سراجی; هادی کوهکن; راضیه ملایی; سیده لیلی محبی نوذر. "خطر شکوفایی (خطر یوتریفیکاسیون ) ناشی از افزایش بار مواد مغذی در آب های مجاور محل استقرار پرورش ماهی در قفس". سامانه مدیریت نشریات علمی, 5, 2, 1400, 29-39.
اکبرزاده چماچایی, غلامعلی, سراجی, فرشته, کوهکن, هادی, ملایی, راضیه, محبی نوذر, سیده لیلی. (1400). 'خطر شکوفایی (خطر یوتریفیکاسیون ) ناشی از افزایش بار مواد مغذی در آب های مجاور محل استقرار پرورش ماهی در قفس', سامانه مدیریت نشریات علمی, 5(2), pp. 29-39.
اکبرزاده چماچایی, غلامعلی, سراجی, فرشته, کوهکن, هادی, ملایی, راضیه, محبی نوذر, سیده لیلی. خطر شکوفایی (خطر یوتریفیکاسیون ) ناشی از افزایش بار مواد مغذی در آب های مجاور محل استقرار پرورش ماهی در قفس. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1400; 5(2): 29-39.
خطر شکوفایی (خطر یوتریفیکاسیون ) ناشی از افزایش بار مواد مغذی در آب های مجاور محل استقرار پرورش ماهی در قفس
1پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان،موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، بندر عباس، ایران
2مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتیکشور، سازمان تحقیقات و آموزش ترویج کشاورزی
3، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتیکشور، سازمان تحقیقات و آموزش ترویج کشاورزی
4معاون پژوهشی- پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس ودریای عمان
چکیده
احتمال رخداد شکوفایی ریزجلبکی در محل استقرار قفس ها و آب های اطراف آن یکی ازخطرات مهم دررابطه با مدیریت پرورش ماهیان در قفس محسوب میگردد. در تحقیق حاضر میزان خطر یوتریفیکاسیون (خطر شکوفایی جلبکی)، میزان غنی شدگی آب با مواد مغذی (یوتریفیکاسیون) و قابلیت دسترسی مواد مغذی (جهت مصرف فیتوپلانکتون ها) ناشی از پرورش ماهی در آب های مجاور محل استقرار قفس ها با آب های ساحلی دورتر از محل استقرار قفس ها طی یک دوره پرورش شش ماهه در منطقه قشم مورد مقایسه قرار گرفت. در مطالعه انجام شده محدوده تغییرات مربوط به شاخص های تروفیکی مقیاسی و غیرمقیاسی و ضریب کارایی تروفی به ترتیب برابر 23/5-75/3 ، 78/4-3 و 78/4- 3 بوده است. بر اساس شاخص های مورد مطالعه وضعیت تروفی درآب های محل استقرار قفسها بالا ( در سطح مزوتروف بالا) و میزان خطر شکوفایی بالا و همچنین میزان قابلیت دسترسی جذب مواد مغذی توسط تولید کنندگان اولیه (فیتوپلانکتون ها) براساس ضریب کارایی تروفی نیز بالا بوده است. در صورتیکه درآب های دورتر از محل استقرار قفسها (ایستگاه شاهد) وضعیت تروفی در حالت متوسط (در سطح مزوتروف) و خطر شکوفایی و میزان قابلیت دسترسی جذب مواد مغذی در سطحی پایین بوده است. استفاده از تکنولوژی های برتر و مدیریت صحیح، اصولی و علمی کیفیت آب و غذا علاوه بر کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از اینگونه فعالیت ها می تواند درافزایش تولید، صادرات و ارزآوری بیشتر توسط این صنعت نقش بسزایی داشته باشد.
1Persian Gulf and Oman sea Ecological Research Institute-Bandar Abbas,Iran
2Iranian Fisheries Science Research Institute, Agriculture Research Education and Extension Organization
3Iranian Fisheries Science Research Institute, Agriculture Research Education and Extension Organization
4Persian gulf and oman sea ecological research institute
چکیده [English]
The possibility of algal blooms at the location of the cages and the surrounding water is one of the major risks associated with the management of fish farming in cages. In the present study, the risk of eutrophication (risk of algal blooms), the rate of nutrient enrichment (eutrophication) and the availability of nutrients (for phytoplankton consumption) due to fish farming in the waters adjacent to the cages with Farther from the location of the cages during a six-month rearing period in Qeshm region was compared. In the study, the range of changes related to scale and non-scale trophic indices and trophy efficiency coefficients were equal to 3.75-5.23, 3-4-78 and 3.78-4, respectively. Based on the studied indicators, the trophy status in the waters adjacent to the cages is high (at the mesotrophic level) and the risk of blooming is high, as well as the availability of nutrients by primary producers (phytoplankton) based on the trophy efficiency coefficient was high. However, in the waters farther from the location of the shelves (control station), the trophy status was moderate (at the mesotrophic level) and the risk of blooming and the availability of nutrients were low. The use of superior technologies and proper, principled and scientific management of water and food quality, in addition to reducing the environmental effects of such activities can play an important role in increasing production, exports and further valuation by this industry.
کلیدواژهها [English]
Cage fish farming, eutrophication, algal blooms, Qeshm