افتخاری, مهدی, رضایی, دینا. (1401). بررسی اثر استفاده از نمک های آنیونی بر عملکرد و سلامت گاوهای شیری در گاوداری های سنتی استان قزوین. سامانه مدیریت نشریات علمی, 11(43), 33-40. doi: 10.22092/aasrj.2022.358476.1249
مهدی افتخاری; دینا رضایی. "بررسی اثر استفاده از نمک های آنیونی بر عملکرد و سلامت گاوهای شیری در گاوداری های سنتی استان قزوین". سامانه مدیریت نشریات علمی, 11, 43, 1401, 33-40. doi: 10.22092/aasrj.2022.358476.1249
افتخاری, مهدی, رضایی, دینا. (1401). 'بررسی اثر استفاده از نمک های آنیونی بر عملکرد و سلامت گاوهای شیری در گاوداری های سنتی استان قزوین', سامانه مدیریت نشریات علمی, 11(43), pp. 33-40. doi: 10.22092/aasrj.2022.358476.1249
افتخاری, مهدی, رضایی, دینا. بررسی اثر استفاده از نمک های آنیونی بر عملکرد و سلامت گاوهای شیری در گاوداری های سنتی استان قزوین. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1401; 11(43): 33-40. doi: 10.22092/aasrj.2022.358476.1249
بررسی اثر استفاده از نمک های آنیونی بر عملکرد و سلامت گاوهای شیری در گاوداری های سنتی استان قزوین
1عضو هیئت علمی, بخش علوم دامی, مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، قزوین، ایران
2مدیر ترویج شهرستان بوئین زهرا
چکیده
یکی از موارد مهم در این زمینه، مبحث تغذیه مواد معدنی در دوره انتظار زایمان میباشد. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی اثر استفاده از مکمل نمکهای آنیونی در گاوداریهای سنتی استان قزوین بر تولید و سلامت گاوهای شیری بود. به این منظور 20 رأس گاو چندبار زایش نموده غیرشیرده هلشتاین (با میانگین 6/3 شکم) در اواخر دوره آبستنی به 2 گروه 10 راسی تقسیم شدند. هر گروه نیز به طور تصادفی از یکی از 2 جیره آزمایشی (سطح صفر و سطح 250 گرم مصرف مکمل آنیونی در روز، به منظور رسیدن به توازن کاتیون-آنیون بین 150- تا 200- میلیاکیوالان در کیلوگرم ماده خشک جیره) در قالب طرح کاملاً تصادفی از 3 هفته قبل از زایش تا زمان زایش تغذیه شدند. میزان تولید شیر بعد از زایش به هنگام استفاده از مکمل نمکهای آنیونی تمایل به افزایش داشت (10/0 p≤)، ولی ترکیبات شیر شامل درصد چربی و درصد پروتئین تحت تاثیر قرار نگرفت. فراسنجههای مرتبط با تولیدمثل شامل تاریخ اولین فحلی بعد از زایش و زمان اولین تلقیح بین تیمارها تفاوتی نداشت. در مجموع نتایج نشان داد استفاده از مکمل نمک های آنیونی در سطح 250 گرم و رساندن توازن کاتیون-آنیون جیره در دوره قبل از زایش به حدود 100- تا 150- میلی اکی والان در کیلوگرم ماده خشک جیره میلیاکیوالان تاثیر نسبتاً مثبتی بر تولید شیر دارد و به علت تعداد کم دام مورد استفاده در پروژه حاضر، در مورد اثر استفاده از مکمل نمک های آنیونی بر سلامت دام در گاوداری های سنتی نمیتوان اظهارنظر قاطعی داشت.
Improving health and production status dairy cows using anionic salts in traditional farms in Qazvin province
نویسندگان [English]
Mahdi Eftekhari1؛ dina rezaei2
1Assistant professor - Departement of Animal Science,Agricultural and Natural Resources education and research Center of Qazvin, QAZvin, Iran
2مدیر ترویج شهرستان بوئین زهرا
چکیده [English]
One of the most important issues in this field is the nutrition of minerals in the close up period. The aim of this study was to investigate the effect of using anionic salt supplements in traditional farms on health and production status dairy cows in Qazvin province. For this purpose, 20 non-lactating Holstein cows (with the mean parity of 3.6) were divided into 2 groups of 10 cows at the close up. Each group was randomly fed from one of the two experimental diets (two levels of zero and 250 grams of anion supplement per day) in a completely randomized design from 3 weeks before calving to calving. Milk production tended to increase when using anionic salt supplements (P≤0.10). But milk components including fat and protein percent were not affected. Reproductive parameters including the date of the first estrus after calving and the time of the first insemination did not differ between treatments. Overall, the results showed that the use of anionic salt supplements at the level of 250 g and bringing the cation-anion balance of the diet in the prepartum period to about -100 to -150 mEq / kg of dry matter diet had a relatively positive effect on milk production and due to the small number of animals used in the present project, the effect of using anionic salt supplements on animal health in traditional farms can not be conclusively commented.