رضوی, رقیه, طایفه رضایی, حیدر. (1385). بررسی تأثیر رژیمهای آبیاری بر عملکرد زردآلو در سه سیستم آبیاری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 20(1), 165-174. doi: 10.22092/ijsr.2006.127194
رقیه رضوی; حیدر طایفه رضایی. "بررسی تأثیر رژیمهای آبیاری بر عملکرد زردآلو در سه سیستم آبیاری". سامانه مدیریت نشریات علمی, 20, 1, 1385, 165-174. doi: 10.22092/ijsr.2006.127194
رضوی, رقیه, طایفه رضایی, حیدر. (1385). 'بررسی تأثیر رژیمهای آبیاری بر عملکرد زردآلو در سه سیستم آبیاری', سامانه مدیریت نشریات علمی, 20(1), pp. 165-174. doi: 10.22092/ijsr.2006.127194
رضوی, رقیه, طایفه رضایی, حیدر. بررسی تأثیر رژیمهای آبیاری بر عملکرد زردآلو در سه سیستم آبیاری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1385; 20(1): 165-174. doi: 10.22092/ijsr.2006.127194
بررسی تأثیر رژیمهای آبیاری بر عملکرد زردآلو در سه سیستم آبیاری
2عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان غربی
چکیده
به منظور تعیین میزان آب مصرفی و روش مناسب آبیاری تحت فشار درختان زردآلو، آزمایشی در قالب سه بلوک مجزای کامل تصادفی در چهار تکرار در ایستگاه تحقیقاتی کهریز ارومیه ازسال 1376 به مدت 6 سال اجراء گردید. دو فاکتور مورد بررسی عبارت از مقدار آب در سه سطح 55، 75 و 110 درصد تبخیر تجمعی از تشتک کلاس A و روشهای آبیاری شامل سه روش میکروجت، قطرهای و بابلر بودند. طرح شامل سه بلوک بود که در کنار هم قرار گرفته و تیمارهای روشهای آبیاری را در بر میگرفتند. در هر بلوک نیز تیمارهای مقدار آب آبیاری بر حسب تصادف قرار داده شدند. نهالها در سال اول کاشت به صورت یکنواخت آبیاری گردیدند و به منظور استقرار کامل آنها، آبیاری یکنواخت در سالهای دوم و سوم انجام گردید. در سالهای پنجم و ششم کلیة تیمارها مطابق الگوی طرح آبیاری شدند. مقادیر آب مصرفی سه سطح تیمار مقدار آب آبیاری (I1، I2 و I3) در سال 80 به ترتیب 4950، 6360 و 8970 و در سال 81 به ترتیب 4650، 6240 و 9020 مترمکعب در هکتار بود. .با توجه به اینکه نهالهای زردآلو در سال پنجم کشت میوه داده و در سالهای پنجم و ششم کشت عملکرد وزنی تیمارها تعیین شده است لذا عملکرد کلی و کارآیی مصرف آب این درختان در مقایسه با درختان بالغ کمتر خواهد بود که در سالهای بعدی در درختان بالغ نیز عملکرد و کارآیی مصرف آب تعیین و توصیههای لازم انجام خواهد شد. دور آبیاری منظور شده در طول اردیبهشت ماه 15 روز و از اول خرداد تا 20 خرداد 10 روز و از 20 خرداد تا 20 تیر 7 روز بوده و پس از برداشت محصول به ترتیب دور آبیاری 10 و 15 روز اعمال شده است. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرمافزار MSTATC بر روی نتایج عملکرد محصول و کارآیی مصرف آب دو سال 1380 و 81 صورت گرفت و مشخص شد که اثر تمامی عوامل یعنی روش آبیاری، درصد مقدار آب و اثر متقابل روش آبیاری و مقدار آب بر روی عملکرد و کارآیی مصرف آب در سطح یک درصد معنیدار هستند. همچنین مقایسة میانگینها با استفاده از روش دانکن صورت پذیرفت و مشخص شد که روش آبیاری بابلر از نظر عملکرد و کارآیی مصرف آب نتیجة بهتری داده و درگروه اول قرار گرفته و همچنین مقدار آب 75 درصد تبخیر تجمعی از تشت هم از نظر عملکرد و هم از نظر کارآیی مصرف آب درگروه اول قرار میگیرد. همچنین از نظر اثر متقابل روش آبیاری و درصد مقدار آب نیز روش آبیاری بابلر در سطح 75 درصد تبخیر تجمعی از تشت هم از نظر عملکرد و هم از نظر کارآیی مصرف آب بالاتر از سایر تیمارها بوده و در درگروه اول قرار میگیرد. لذا برای آبیاری درختان زردآلو در5 سال اولیه رشد روش بابلر و با مصرف آب به میزان 75 درصد تبخیر تجمعی از تشت کلاس A مناسب تربود. میانگین کل آب مصرفی تیمار فوق در دو سال 6295 متر مکعب در هکتار میباشد.
Effect of Irrigation Regimes with Three Irrigation Systems on Yield of Apricot
نویسندگان [English]
R. Razavi1؛ H Taifeh Rezaii2
1Researchers in West Azarbayjan Agriculture Research Center
2Researchers in West Azarbayjan Agriculture Research Center.
چکیده [English]
In order to determine the water requirement of apricot trees and the best Irrigation systems, an experiment was carried out using a randomiged complete block design in four replications for 6 years.Irrigation water and irrigation systems were used in the following treatments: I1= water application based on 55% evaporation from class A pan; I2= water application at 75% evaporation from class A pan; I3= water application at 110% evaporation from class A pan. D1= Microjet Irrigation system; D2= Drip Irrigation system; and D3= Bobler Irrigation system. For establishment of apricot seedlings all young trees were irrigated uniformly for 3 years. Irrigation systems installed for the fourth year and tested. During the fifth and sixth years all of the trees were irrigated according to the experimental design. The amount of irrigation treatments (I1 , I 2 , I 3 ) were 4950 ,6360 , 8970 m3 /ha in 1380 (2001) and 4650 , 6240 , and 9020 m3 /ha, respectively. in 1381 (2002). Statistical analysis showed that the irrigation treatments highly signigicantly affected the fruit yield and water use efficiency (WUE) (p<0.01) According to the experimental analysis, the best treatment was I2D3 (application of water based on 75% evaporation from class A pan in Babler irrigation system). In this experiment maximum fruit yield was gained by the 75% accumulative evaporation from class A pan in Bobler irrigation system with 6295 m3/ha water applied.
فرشی، علیاصغر. و محمد رضا شریعتی. و رقیه جارالهی. ومحمدرضا قائمی و مهدی شهابی فر و مسعود تولایی. 1376. برآورد نیاز آبی گیاهان زراعی و باغی کشور جلد دوم. نشر آموزش کشاورزی.
موسسه تحقیقات خاک و آب. 1366. توصیه های کودی و آب مصرفی نباتات. بولتن فنی شماره 5. انتشارات موسسه تحقیقات خاک و آب.
وزیری، ژاله. و محمدرضا شریعتی. 1377. راهنمای آبیاری باغهای میوه. نشر آموزش کشاورزی.
Rathore and Bose. 1991. Temperate Fruits horticolture and Allied Publisheers.
Ruggiero, C. 1986. Water consumption pf drip_irrigated, sprinkler_irrigated and nonirrigatedd apricot tress for the first five years after plating, Naples, Italy.
Steve Sonthwitk. 1993. Drought Tactis for Apricot, University of California.
Vakhidov, A. 1985. Drip Irrigation in apricot orchards in Tadzhikestan. Perspektivy-Prakticheskogo-Ispol'zovaniya-Kapel'nogo-Orosheniya-v-Sadovodstve-i-Vinogradarstve,-Materialy-Soveshcheniya,- 61-66.