1عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
2بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
3استاد، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
4عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
چکیده
این آزمایش با هدف تعیین ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی برگهای درخت کنوکارپوس بهصورت خشک و سیلو شده انجام شد. برگهای درخت کنوکارپوس از پارکی در منطقه پردیس شهر اهواز برداشت گردید، پس از خرد کردن آنها، تعداد سه نمونه جهت تعیین ماده خشک و pH به آزمایشگاه ارسال شد. این آزمایش در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با هفت تیمار و چهار تکرار انجام شد. جهت انجام آزمایشها، برگهای درخت کنوکارپوس به هفت قسمت تقسیم گردید، یک قسمت از آنها خشک گردید (A)، شش قسمت دیگر جهت سیلو نمودن در ظروفی به حجم 5 لیتر به این شرح سیلو شدند: برگهای کنوکارپوس بدون افزودنی (B)، برگهای کنوکارپوس بههمراه 5 درصد ملاس (C)، برگهای کنوکارپوس بههمراه 10 درصد ملاس (D)، برگهای کنوکارپوس تلقیح شده با باکتری (E)، برگهای کنوکارپوس بههمراه 5 درصد ملاس و باکتری (F)، و برگهای کنوکارپوس بههمراه 10 درصد ملاس و باکتری (G. سیلوها پس از گذشت 180 روز باز شدند و عوامل مورد بررسی شامل ماده خشک، پروتئین خام، pH، نیتروژن آمونیاکی، ارزیابی حسی، اتلاف ماده خشک، انرژی قابلمتابولیسم و آزمون گاز تعیین گردید. در پایان دادههای بهدست آمده به روش GLM مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و مقایسه میانگین گروههای آزمایشی با استفاده از آزمون دانکن انجام شد. بر اساس نتایج بهدست آمده، نگهداری برگهای کنوکارپوس به روش خشک کردن جهت استفاده در تغذیه دام نسبت به روش سیلو نمودن ارجحیت دارد و در صورت فراهم نبودن شرایط خشک کردن این برگها، میتوان آنها را بدون استفاده از ماده افزودنی سیلو نمود.
Determining the chemical composition and nutritional value of Conocarpus erectus leaves as dried and ensiled case
نویسندگان [English]
aziz kardooni1؛ Bahare Taheri Dezfuli1؛ Seyed Majid Hosseini2؛ leila behbahani1؛ hasan Fazaeli3؛ Alireza Aghashahi4؛ Abdulsaheb Abayani1
1Agriculture and Education and Natural Resources Research Cente of Khuzestan Province
2Animal Science Research Department, Khuzestan Agricultural and Natural Resources
Research and Education Center, AREEO, Ahvaz, Iran
3Animal Science Research Institute of Iran
4Animal Science Research Institute of Iran
چکیده [English]
This experiment was conducted to determine the chemical composition and nutritional value of Conocarpus erectus tree leaves in dried and ensiled form. For this purpose, The Conocarpus leaves was harvested from a park situated in pardis region of Ahvaz city, after crushing of them, three samples were sent to the laboratory to determine the dry matter and pH. This experiment was conducted in a completely randomized design with 7 treatments and 4 replications. In order to perform experiments, the leaves of the Conocarpus tree were divided into seven parts, one part was dried (A), the other six parts were used to ensiled in containers with a volume of 5 liters as follows: Conocarpus erectus leaves without any additive (B), Conocarpus erectus leaves with 5% molasses (C), Conocarpus erectus leaves with 10% molasses (D), Conocarpus leaves inoculated with bacteria (E), Conocarpus erectus leaves with 5% molasses and inoculated with bacteria (F), Conocarpus erectus leaves with 10% molasses and inoculated with bacteria (G). The silos were opened after 180 days and the investigated factors were included: dry matter, crude protein, pH, ammonia nitrogen, sensory test, dry matter losses, metabolizable energy and gas test were determined. Finally, the results were analyzed by GLM procedure and the means of treatments were compared by Duncan's test. Based on the obtained results, storage of Conocarpus erectus leaves by drying method for use in animal feed is preferable than ensiling method. If drying is not possible, it could be ensiled without any additives.
کلیدواژهها [English]
Bacteria additive, gas test, silage, Conocarpus, Molasses