اسدی کنگر شاهی, علی, اخلاقی امیری, نگین, ملکوتی, محمد جعفر, مرادی, بیژن. (1386). تأثیر مقدار و روش مصرف سولفات روی بر عملکرد و کیفیت نارنگی انشو. سامانه مدیریت نشریات علمی, 21(1), 1-14. doi: 10.22092/ijsr.2007.127013
علی اسدی کنگر شاهی; نگین اخلاقی امیری; محمد جعفر ملکوتی; بیژن مرادی. "تأثیر مقدار و روش مصرف سولفات روی بر عملکرد و کیفیت نارنگی انشو". سامانه مدیریت نشریات علمی, 21, 1, 1386, 1-14. doi: 10.22092/ijsr.2007.127013
اسدی کنگر شاهی, علی, اخلاقی امیری, نگین, ملکوتی, محمد جعفر, مرادی, بیژن. (1386). 'تأثیر مقدار و روش مصرف سولفات روی بر عملکرد و کیفیت نارنگی انشو', سامانه مدیریت نشریات علمی, 21(1), pp. 1-14. doi: 10.22092/ijsr.2007.127013
اسدی کنگر شاهی, علی, اخلاقی امیری, نگین, ملکوتی, محمد جعفر, مرادی, بیژن. تأثیر مقدار و روش مصرف سولفات روی بر عملکرد و کیفیت نارنگی انشو. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1386; 21(1): 1-14. doi: 10.22092/ijsr.2007.127013
تأثیر مقدار و روش مصرف سولفات روی بر عملکرد و کیفیت نارنگی انشو
1مربی پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران
2استاد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
3مربی پژوهش موسسه تحقیقات مرکبات کشور
چکیده
کمبود روی که عمدتأ به صورت لکههای برگی کلروزه در برگهای جوان بروز مینماید به عنوان یکی از نارساییهای مهم تغذیهای در درختان مرکبات میباشد و به شدت عملکرد و کیفیت محصول آنها را تحت تأثیر قرار میدهد.این آزمایش در استان مازنـــدران (شهرستان تنکابن ایستگاه تحقیقات باغبانی کترا) به منظور بررسی اثر مقدار و روش مصرف سولفات روی در رفع کمبود روی ، عملکرد ، برخی خصوصیات کیفی میوه و غلظت عناصر غذایی موجود در برگ و میوه نارنگی انشو انجام گرفت. طرح آزمایشی بصورت بلوکهای کامل تصادفی با10تیمار و چهار تکرار بود. هر درخت بعنوان یک تیمار آزمایشی و تعداد کل درختان 40 اصله بود. تیمارهای این تحقیق شامل : 0T ـ شاهد ( بــــدون کود دهی سولفات روی ) 1 T- 50 گرم روی خالص به ازای هر درخت بصورت پخش سطحی 2 Tـ 100 گرم روی خالص به ازای هر درخت بصورت پخش سطحی 3 Tـ 200 گرم روی خالص به ازای هر درخت بصورت پخش سطحی 4 T - 50 گرم روی خالص به ازای هر درخت بصورت نواری 5T ـ 100گرم روی خالص به ازای هر درخت بصورت نواری 6 Tـ 200 گرم روی خالص به ازای هر درخت بصورت نواری 7T ـ محلول پاشی با غلظت 2 در هزار سولفات روی 8 Tـ محلول پاشی با غلظت 3 در هزار سولفات روی 9T ـ محلول پاشی با غلظت 4 در هزار سولفات روی بود. تجزیه واریانس دادهها با آزمون F و میانگین صفات با آزمون دانکن مقایسه شدند. نتایج آزمایش با درختان نارنگی انشو نشان داد که مصرف سولفات روی در کلیه تیمارها عملکرد میوه ( 05/0=a) و همچنین غلظت روی برگ ( 01/0=a) را بطور معنی داری نسبت به شاهد افزایش داد و بیشترین عملکرد و غلظت روی برگ از تیمار 9 T حاصل گردید. همچنین اثر مقدار و روش مصرف سولفات روی بر وزن متوسط میوه ( 05/0= a) معنی دار بود و بیشترین وزن متوسط میوه از تیمار محلول پاشی با غلظت 4 در هزار سولفات روی بدست آمد که تقریباً 23 درصد بیشتر از شاهد بود. مصرف تیمارهای مختلف سولفات روی تأثیر معنی داری بر میزان عصاره میوه، میزان مواد جامد محلول و اسیدیته عصاره میوه نداشت. اثر تیمارهای مختلف مصرف سولفات روی بر قطر پوست، وزن تازه پوست و نسبت وزن تازه پوست به قطر پوست نشان داد که بیشترین قطر پوست از تیمار 5 T بدست آمد که تقریباً 17 درصد نسبت به شاهد افزایش داشت، بیشترین وزن تازه و همچنین بیشترین نسبت وزن تازه پوست به قطر پوست از تیمار 9T بدست آمد. اثر روش مصرف روی بر عملکرد میوه ( 01/0= a) و همچنین غلظت روی برگ ( 01/0=a) معنی دار بود و بیشرین عملکرد و غلظت روی از روش محلولپاشی حاصل شد. نتایج اثر سولفات روی بر خاصیت انبارداری نارنگی انشو نشان داد کمترین درصد کاهش وزن در طول دورة انبارداری مربوط به تیمار 9T بود و بیشترین درصد کاهش وزن به ترتیب از تیمارهای 5 Tو 0T ( شاهد) بدست آمد.
Effect of Rates and Methods of Zinc Application on Yield and Fruit Quality of Satsuma Mandarin
نویسندگان [English]
A. Assadi Kangarshahi1؛ negin akhlaghi amiri1؛ M. J. Malakouti2؛ B. Moradi3
1Researcher, Agricultural and Natural Resources Research Center of Mazandaran
2Professor, Tarbiat Modarres University
3Researcher, Citrus Research Institute
چکیده [English]
Zinc deficiency, which usually appears as chlorotic pattern on new growth, is considered one of the most prominent nutritional disorders in citrus trees. This study was conducted to evaluate the effects of the rates and methods of zinc application on yield and quality of citrus fruits . The experiment was conducted at Sari Kotra – Horticultural Research Station in Mazandaran province during 1999 – 2002 period. A complete randomized block design was used with ten treatments and four replications. Treatments included:To- controls, T1- 50g Zn per tree as broadcast application, T2-100g Zn per tree as broadcast application, T3- 200g Zn per tree as broad cast application, T4- 50 g Zn per tree as banding application, T5- 100g Zn per tree as banding application, T6-200g Zn per tree as banding application, T7- foliar application with concentration of 2kg ZnSO4 in 1000 lit water, T8- foliar application with concentration of 3kg ZnSO4 in 1000 lit water , T9- foliar application with concentration of 4kg ZnSO4 in 1000 lit water. Results of experiment with Satsuma mandarins showed that zinc application increase fruit yield and also leaf zinc concentration significantly and the highest yield and leaf zinc concentration was associated with treatment T9. Also, effect of the rates and methods of zinc sulfate application on the average fruit weight was significant and the highest average fruit weight was obtained from foliar application with concentration of 3kg ZnSO4 in 1000 lit water that was almost 23 percent more than the control. Application of zinc sulfate increased fruit diameter significantly compared with the control. The highest diameter of peel was obtain from treatment T5 that increased almost 17 percent over the control. The effect of zinc sulfate application on shelf life of Satsuma mandarin showed that the lowest and highest weight reduction was obtained in treatment T6 and treatment T5, respectively .
کلیدواژهها [English]
Zinc, Rate and Methods, Citrus
مراجع
احیایی ، م . 1376. شرح روش های تجزیه شیمیایی خاک ، جلد 2 ، نشریه شماره 1024 ، موسسه تحقیقات خاک و آب ، تهران ، ایران
اسدی کنگرشاهی ، ع . ، ن . اخلاقی امیری ، م . محمودی و م . ج . ملکوتی . 1380 . شناخت ناهنجاریهای تغذیه ای در مرکبات مازندران (محدودیتها و توصیه ها) : قسمت دوم ـ عناصر ریزمغذی. نشریه فنی شماره 269. نشر آموزش کشاورزی ، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، وزارت کشاورزی . کرج ، ایران.
اسدی کنگر شاهی ، ع . ، ن . اخلاقی امیری ، م . محمودی و م . ج . ملکوتی. 1381. شناخت ناهنجاریهای تغذیه ای در مرکبات مازندران (محدودیتها و توصیه ها) قسمت اول ـ عناصـر پر مصرف و میان مصرف. نشریه فنی شماره 268. نشرآموزش کشاورزی . سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، وزارت کشاورزی . کرج ، ایران.
اسدی کنگرشاهی، ع . و م . محمودی . 1380. بررسی روند مصرف کودهای شیمیایی و پیامدهای ناشی از آن در استان مازندران. هفتمین کنگره علوم خاک ایران، شهرکرد ، ایران.
امامی ، ع . 1375. روش های تجزیه گیاه. جلد اول. نشریه شماره 982. موسسه تحقیقات خاک و آب ، تهران ، ایران.
گندمکار ، ا . 1382 . تأثیر مقادیر و روشهای کاربرد سولفات روی بر عملکردو کیفیت میوه مرکبات. هشتمین کنگره علوم خاک ایران ، ایران .
ملکوتی ، م . ج . 1380. مصرف بهینه کود (روی) گامی موثردر جلوگیری از خشکیدگی سرشاخه های درختان میوه کشور ( پسته، گردو و مرکبات) . نشریه فنی شماره 150 ، نشرآموزش کشاورزی ، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی ، کرج، ایران
Asadi Kangarshahi , A., M. Mahmoodi and N.Akhlaghi. 2002. Nutritional disorders in citrus gardens of Mazandaran , Iran. 3rd . International Symposium on Sustainable Agro - environment Systems : New Technologies and Applications . Cairo ,Egypt.
Asadi Kangarshahi , A. , M. Mahmoodi and N. Akhlaghi, 2002. Trends of used chemical fertilizers and its consequences in Mazandaran , Iran. 3 rd. International Symposium on Sustainable Agro - enviroment Systems : New Technologies and Applications. Cairo, Egypt.
Braddock , R. J. 1999. Handbook of Citrus By-Products and Processing Technology . INC.NewYork.
Hassan, A.K. 1995. Effect of foliar sprays with some micronutrients on washingtonavel orange trees. 2 : Tree fruiting and fruit quality. Ann. Sci. , 3 :1507 -1516.
Langthasa, S., R.K. Bhttacharyya and S. Langthosa. 1995.NPK contents of Assam lemon leaf as affected by foliar zinc sprays. Ann. Res. 16:423 - 494.
Langthasa, L., R.K. Bhattacharyya. 1991. Foliar application of zinc on fruit quality of ((Assam lemon )) . South India 39:153 - 155.
Lindsay , W.L. 1991. Inorganic equilibria affecting micronutrient in soils .P. 90 - 109 .In: J.J. Mortvedt et al(ed). Micronutrient in Agriculture. 2ed. Soil Sci. Soc. Am., Inc. Madison , Wisconsin, USA.
Marschner, H. 1993. Mineral Nutrition of Higher Plants . 4 th ed. Academic press. London. England. P. 347 - 364.
Marchal J.1984.Citrus. In: Plant analysis as aguide to the nutrient requirements of temperate and tropical crops.{Martin P. et. Al. (eds)}. Lavoisier Publishing INC. New York. PP.320 - 354
Nair, P.C.S, S.K. Mukerjee, and y.v.kathavate. 1968. Studies on citrus dieback in India . In: Micronutrient statusin soil and leaves of citrus . Indian J. Agr. Sci. 38: 184 - 194.
Nijjar, G.S. 1990. Nutrition of Fruit Trees . 2nd ed. Kalyani publishers . India . PP:240-
Qin, X.1996. Foliar spray of B, Zn an Mg and their effects on fruit production and quality of Jincheng orange ( citrus sinensis ) . J. South West Agri. Univ . 18:40 -45.
Qinglong , Z. and P. H. Brown 1995. Foliar spray at spring flush enhances zinc status of pistachio and walnut trees. Hortsci . 30 :879 - 886.
Spiegel - Roy, P. and E.E.Goldschmitt. 1996. Biology of Citrus. Cambridge University 141 -145.
Stiles , W.C. and W. Shaw - Reid. Orchard nutrition management. Bull. 219. Cornell University.
Trchan, S.P.and G.S. Sekhon. 1977. Effect of clay , organic matter and CaCO3 content of zinc adsorption by soils. Plant Soil. 46: 329 - 336.