1گروه علوم دامی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران.
2گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت.
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت
چکیده
وجود چربی در لاشه جوجههای گوشتی، بدلیل بازارپسندی کمتر و هزینه بیشتر تولید یکی از مشکلات و چالشهای اصلی در صنعت طیور میباشد. لیپوژنز کبدی از مراحل مهم مرتبط با متابولیسم چربی در جوجههای گوشتی است. هدف از انجام پژوهش کنونی شناسایی ژن های موثر در مسیر لیپوژنز در جوجه های گوشتی می باشد. بدین منظور، ابتدا داده های پروفایل بیانی مربوط به سه بافت کبد، ماهیچه سینه و چربی شکمی از جوجههای گوشتی تغذیه شده با دو جیره حاوی نشاسته زیاد، فیبر کم و چربی کم و نیز جیره حاوی نشاسته کم ، فیبر زیاد وچربی زیاد با شماره دسترسیGSE104042 دانلود شدند. سپس آنالیز بیان ژنهای مربوط به سه بافت ذکر شده با استفاده از نرم افزار تحت وب GEO2R انجام شد. بررسی مسیرهای زیستی با استفاده از پایگاه WebGestalt و بازسازی شبکه ژنی به کمک نرم افزار Cytoscape انجام شد. نتایج نشان داد در دو بافت ماهیچه سینه و چربی شکمی تفاوت معنی داری در پروفایل بیانی در اثر تغدیه با دو جیره مختلف وجود ندارد ولی در بافت کبد ژنها تفاوت معنی دار داشتند به گونهای که 105ژن افزایش بیان و 191ژن کاهش بیان داشتند. براساس آنالیز شبکه،10 ژن بالاترین درجه را داشتند. این ژنها در فرایندهای بیولوژیکی بیوسنتز اسید چرب، بیوسنتز اسیل کوآنزیم آ، متابولیسم اسید چرب، تجزیه اسید چرب، متابولیسم لیپید، پراکسیزوم، مسیرسیگنال دهی PPAR و فروپتوز نقش داشتند. بنابراین این ژنها میتوانند بعنوان ژنهای کلیدی کنترل کننده لیپوژنز در صنعت پرورش طیور گوشتی با تکیه بر تولید گوشت کم چرب اهمیت داشته باشند.
1Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft. Jiroft. Iran
2Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, JiroftUniversity, Jiroft, Iran
3Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Jiroft,Iran
چکیده [English]
The presence of fat in the carcasses of poultry, especially broilers, due to less marketability and higher production costs is one of the main problems and challenges in the poultry industry. Hepatic lipogenesis is an important step related to lipid metabolism in broilers. The purpose of this study was to investigate the gene expression profiles to identify genes involved in the lipogenesis pathway in poultry fed with different energy sources. The gene expression profiles related to three tissues of liver, breast and abdominal fat of broilers fed with two diets containing high starch, low fiber, low fat (LF) and low starch, high fiber, high fat (HF) with the GSE104042 access number were downloaded. In next step gene expression analysis were performed by GEO2R software. The study of biological pathways was performed by WebGestalt tool and the gene network was reconstructed by Cytoscape software. The results showed that there was no significant difference in gene expression for breast and abdominal fat, while in liver tissue there was different expression, which of them, 105 genes had higher expression and 191 genes had lower expression. Based on network analysis 10 genes had the highest degree, which are involved in biological processes of fatty acid biosynthesis, fatty acid metabolism, fatty acid degradation, lipid metabolism. Therefor based on our finding, which is the result of interaction between nutrition and genome, we can suggest diets for broiler, that can be used as a suitable diet to low fat meat production and improvement of meat quality.