1Department of Food Hygiene and Aquatic, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
2Department of Pathobiology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
چکیده
Today, there has been a growing interest to synbiotic usage in the food industry to solve the problems related to food contaminations. This study was undertaken to evaluate the antibacterial effects of nine symbiotic compounds on bacteria isolated from different meat types. Pathogenic bacteria were isolated from sixty different meat samples. Then antibacterial effects of nine synbiotic components were assessed against isolated bacteria using well diffusion, and radial streak methods. Besides, minimum inhibitory and minimum bactericidal concentrations of each synbiotic formulation were determined. The highest antibacterial activity against Listeria monocytogenes and Staphylococcus. aureus were for synbiotic compounds consisting of Streptococcus Salivarius and raffinose, inulin, and trehalose, respectively. Also, the highest antibacterial efficacies against Escherichia coli and Salmonella were for synbiotic formulations consisting of Bacillus cereus and inulin, raffinose, and trehalose, respectively. In conclusion, synbiotic formulations containing S. salivarius and B. cereus may be used as an alternative approach to prevent food-borne pathogens
اثرات ضد میکروبی ترکیبات سینبیوتیکی مختلف علیه باکتری های پاتوژن جدا شده از گوشت گاو، گوسفند و مرغ
چکیده [English]
امروزه تمایل زیادی در مصرف ترکیبات سینبیوتیک به منظور حل مشکلات مربوط به آلودگی های غذایی در صنعت غذا مشاهده می شود. این مطالعه به منظور بررسی اثرات ضد باکتریایی نه ترکیب سینبیوتیکی بر باکتری های جدا شده از انواع مختلف گوشت صورت گرفت. باکتری های بیماری زا از شصت نمونه مختلف گوشت جمع آوری شدند. سپس اثرات ضد باکتریایی نه ترکیب سینبیوتیکی بر علیه باکتری های جدا شده توسط روش های انتشار از چاهک و روش خطی مورد ارزیابی قرار گرفت. بعلاوه، حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی هر ترکیب سینبیوتیکی نیز مشخص گشت. بیشترین فعالیت ضد باکتریایی علیه لیستریا مونوسیتوژنز و استافیلوکوکوس ارئوس به ترتیب مربوط به ترکیبات سینبیوتیکی حاوی استرپتوکوکوس سالیواریوس و رافینوز، اینولین و ترهالوزبود. همچنین بیشترین فعالیت ضد باکتریایی علیه ای کولای و سالمونلا به ترتیب مربوط به ترکیبات سینبیوتیکی حاوی باسیلوس سرئوس و اینولین، رافینوز و ترهالوز بود. در نتیجه ترکیبات سینبیوتیکی حاوی استرپتوکوکوس سالیواریوس و باسیلوس سرئوس ممکن است به عنوان روش جایگزین در پیشگیری از پاتوژن های مواد غذایی مورد استفاده قرار بگیرند.
کلیدواژهها [English]
سینبیوتیک, خواص ضد میکروبی, گوشت گاو, گوشت گوسفند, گوشت مرغ