ارزش و اهمیت فرآورده های شیلاتی به لحاظ داشتن مواد مغذی از قبیل اسیدهای چرب غیر اشباع امگا- 3 و درصد پروتئین بالا بر کسی پوشیده نیست اما این فرآورده ها بواسطه داشتن همین مواد مغذی ارزشمند، بسیار فسادپذیر هستند و باید فرآیندهای هندلینگ، فرآوری و نگهداری آنها با سرعت، دقت و ظرافت خاصی صورت گیرد تا کیفیت و ماندگاری آنها افزایش یابد. لازمه این امر استفاده از روش های مختلف سردسازی به ویژه یخ گذاری که سریع ترین، ارزان ترین و ساده ترین روش نگهداری است، می باشد. استفاده از یخ بدلیل ارزان بودن، قابل حمل بودن، کاهش دمای نگهداری ماهی و شستشوی ماهی که با ذوب شدن یخ اتفاق می افتد باعث حذف آلودگی های سطحی و حفظ رطوبت ماهی می شود و در نتیجه موجب حفظ کیفیت ماهی و تاخیر در فرآیندهای فساد آنزیمی، میکروبی و شیمیایی می شود در این مقاله به تشریح کاربرد یخ در مراحل مختلف هندلینگ، فرآوری و نگهداری آبزیان پرداخته شده است.
Application of ice in fish handling, storage, and processing
چکیده [English]
The value and importance of fishery products in terms of nutrients such as poly unsaturated fatty acids omega-3 and high protein content are known for everyone, but these products are very perishable due to having these valuable nutrients, and their handling, processing and storage processes must be done with a certain speed, accuracy and delicacy to ensure quality and increase their durability, which requires the use of various cooling methods, especially ice, which is the fastest, cheapest and easiest way to maintain. The use of ice due to its cheapness, portability, reduction of fish storage temperature and washing of fish that occurs with the melting of ice eliminates pollution and maintains fish moisture. As a result, it maintains the quality of the fish and delays the processes of enzymatic, microbial and chemical spoilage. In this article, the application of ice in different stages of handling, processing and storage of aquatic animals is described.