باباخانی, فاطمه, خورشیدی, جلال, مرشدلو, محمدرضا. (1401). تغییرات فیتوشیمیایی و فعالیت ضداکسایشی میوه رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) تحت تأثیر نوع بستهبندی و مدت زمان انبارمانی. سامانه مدیریت نشریات علمی, (), -. doi: 10.22092/ijmapr.2022.358308.3155
فاطمه باباخانی; جلال خورشیدی; محمدرضا مرشدلو. "تغییرات فیتوشیمیایی و فعالیت ضداکسایشی میوه رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) تحت تأثیر نوع بستهبندی و مدت زمان انبارمانی". سامانه مدیریت نشریات علمی, , , 1401, -. doi: 10.22092/ijmapr.2022.358308.3155
باباخانی, فاطمه, خورشیدی, جلال, مرشدلو, محمدرضا. (1401). 'تغییرات فیتوشیمیایی و فعالیت ضداکسایشی میوه رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) تحت تأثیر نوع بستهبندی و مدت زمان انبارمانی', سامانه مدیریت نشریات علمی, (), pp. -. doi: 10.22092/ijmapr.2022.358308.3155
باباخانی, فاطمه, خورشیدی, جلال, مرشدلو, محمدرضا. تغییرات فیتوشیمیایی و فعالیت ضداکسایشی میوه رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) تحت تأثیر نوع بستهبندی و مدت زمان انبارمانی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1401; (): -. doi: 10.22092/ijmapr.2022.358308.3155
تغییرات فیتوشیمیایی و فعالیت ضداکسایشی میوه رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) تحت تأثیر نوع بستهبندی و مدت زمان انبارمانی
1گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
2استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه کردستان
3گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
چکیده
شرایط پس از برداشت تأثیر بسزایی در کمیت و کیفیت متابولیتهای ثانویه گیاهان دارویی دارد. بر همین اساس، در پژوهش حاضر، تأثیر زمانهای مختلف انبارمانی (صفر، دو، چهار و شش ماه) و نوع بستهبندی (کرافت، پلیاتیلن، پلیپروپیلن و بدون بستهبندی) بر محتوای اسانس، نوع و میزان ترکیبات اسانس، فنول و فعالیت ضداکسایشی عصاره میوه رازیانه ارزیابی گردید. اسانسگیری توسط کلونجر به مدت سه ساعت و عصاره-گیری توسط سوکسله با استفاده از حلال متانول صورت گرفت. اسانسها توسط GC-FID و GC-MS آنالیز شدند. بهطور کلی، افزایش زمان انبارمانی موجب کاهش میزان اسانس رازیانه گردید (به استثنای بستهبندی کرافت) و میزان این کاهش بسته به نوع بستهبندی، متفاوت بود. بیشترین (3/25% حجمی/وزنی) و کمترین (1/8% حجمی/وزنی) میزان اسانس بهترتیب از میوههای دو ماه انبار شده با بستهبندی پلیاتیلن و میوههای شش ماه انبار شده بدون بستهبندی بهدست آمد. تعداد، نوع و میزان ترکیبات تشکیل دهنده اسانس تحت تأثیر زمان انبارمانی و نوع بستهبندی قرار گرفت. بیشترین میزان ای-آنتول (75/8%) در اسانس میوههای شش ماه انبار شده بدون بستهبندی و کمترین میزان آن (49/46%) در اسانس میوههای انبار نشده مشاهده گردید. میزان فنول و فعالیت ضداکسایشی با افزایش زمان انبارمانی کاهش یافت، ولی در زمانهای مختلف انبارمانی، تأثیر نوع بسته-بندیها متفاوت بود. بهطور کلی، براساس میزان اسانس، فنول و فعالیت ضداکسایشی، انبارمانی رازیانه توصیه نمیگردد، ولی براساس نوع ترکیب هدف موجود در اسانس، میتوان زمانهای مختلف انبارمانی را توصیه نمود. در صورت انبار نمودن محصول، براساس مجموع صفات اندازهگیری شده، بستهبندی پلیاتیلن و کرافت توصیه میشوند.
Changes in phytochemical and antioxidant activity of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) fruit as affected by storage duration and packaging type
نویسندگان [English]
fatemeh Babakhani1؛ jalal khorshidi2؛ mohammad reza morshedloo3
1Department of Horticultural Science and Engineering, Faculty of Agriculture, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran
2Assistant Professor, Department of Horticultural Science and Engineering, University of Kurdistan
3Department of Horticultural Science and Engineering, University of Maragheh, Maragheh, Iran
چکیده [English]
Postharvest conditions have a noticeable effect on the quantity and quality of secondary metabolites of medicinal plants. Accordingly, in the present study, the effect of different storage durations (0, 2, 4 and 6 months) and packaging types (kraft, polyethylene, polypropylene and without packaging) on the essential oil content and components, phenol and antioxidant capacity of fennel extract were evaluated. Hydro distillation method by Clevenger for 3 hours, and Soxhlet extraction (methanol as solvent) were used for essential oil and extract isolation, respectively. Essential oils were analyzed by GC-FID and GC-MS. In general, increasing storage duration reduced the essential oil content of fennel (with the exception of kraft packaging) and the rate of this reduction varied depending on the packaging type. Fruits packed with polyethylene and stored for 2 months, and fruits without packaging and stored for 6 months had the highest (3.25% v/w) and the lowest (1.8% v/w) essential oil content, respectively. The number, type and amount of essential oil compounds were affected by storage duration and packaging type. The highest (75.8%) and the lowest (49.46%) amount of E-anethole were obtained from the essential oil of fruits stored for 6 months without packaging, and non-stored fruits, respectively. The amount of phenol and antioxidant capacity decreased with increasing storage duration, but at different storage duration, the effect of packaging type was different. In general, based on the essential oil content, phenol and antioxidant capacity, storage of fennel is not recommended, but based on the type of target composition in the essential oil; different storage duration can be suggested. If storage of fennel is necessary, based on the measured traits, polyethylene and kraft packaging are recommended.